Vanwege groot succes verlengd: 14 extra dagen korting op alles op een pallet! Bekijk de: actie!

BTW
Recent toegevoegd
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Wanneer bloembakken vullen?

Bloembakken zijn elementen die kleur en leven aan elke buitenruimte toevoegen. De timing van het vullen van je bloembakken kan echter het verschil maken in hoe lang en hoe mooi je bloemen bloeien. 

Het belang van timing

Timing is van belang bij het planten in bloembakken. Door bloemen op het juiste moment te planten, zorg je voor de beste groeiomstandigheden, waardoor je planten gezonder zijn en een overvloed aan bloemen produceren. Elk seizoen heeft zijn eigen charme en uitdagingen. De kunst van het kiezen van de juiste maand om je bloembakken te vullen, is afhankelijk van verschillende factoren. 

Lente: natuur ontwaakt 

Maart tot mei

De lente is de ideale tijd om te beginnen met het vullen van je bloembakken, vooral na de laatste vorst. Dit is het moment waarop de natuur ontwaakt en de groeiomstandigheden met gematigde temperaturen en toenemende daglichturen zijn perfect voor de meeste planten om te gedijen.

Aanbevolen planten: Viooltjes, primula’s, narcissen en tulpen zijn uitstekende keuzes voor een vroege start. Deze koud tolerante soorten kunnen zelfs lichte vorst weerstaan en zijn perfect om kleur toe te voegen aan je buitenruimte in het vroege voorjaar.

Zomer: kleur en vitaliteit

Juni tot augustus

De zomer is de tijd voor weelderige groei en levendige bloemen. Dit is het seizoen om je bloembakken te vullen met hittebestendige en droogte tolerante planten die gedijen in de intense zon.

Aanbevolen planten: Petunia’s, geraniums, zinnia’s en lobelia’s zijn fantastische keuzes voor zomerbloembakken. Deze planten bieden niet alleen een scala aan kleuren, maar zijn ook bestand tegen de uitdagingen van de zomerhitte.

Herfst: voorbereiden op verandering

September tot november

De herfst is een tijd van voorbereiding en overgang. Het vullen van je bloembakken met seizoensbloemen en planten kun je buitenruimte een warme en uitnodigende sfeer geven, zelfs als de temperaturen beginnen te dalen.

Aanbevolen planten: Chrysanten, asters en sierkolen zijn perfect voor herfstbloembakken. Deze soorten bieden levendige kleuren en kunnen goed tegen koelere temperaturen, waardoor je tuin tot laat in het seizoen kleurrijk blijft.

Winter: kleur tegen de kou

December tot februari

Hoewel veel mensen de winter zien als een pauze van het tuinieren, zijn er toch mogelijkheden om kleur en leven aan je buitenruimte toe te voegen. Vorstbestendige planten en wintergroene soorten kunnen je bloembakken door het koudste seizoen heen helpen.

Aanbevolen planten: Wintergroene varens, cyclamen en winterviolen kunnen prachtig overleven in de wintermaanden. Deze planten zijn bestand tegen lage temperaturen en kunnen zelfs sneeuw en ijs weerstaan, waardoor je bloembakken er levendig uit blijven zien.

Tips voor het hele jaar door

  • Bodemkwaliteit: Zorg altijd voor een hoogwaardige potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en een goede drainage biedt zoals de potgrond van Pelfin of Augustiner.
  • Water geven: Houd rekening met de waterbehoeften van je planten, vooral tijdens de hete zomermaanden. Zorg ervoor dat je bloembakken voldoende drainagegaten hebben om overtollig water af te voeren.
  • Voeding: Voeg regelmatig langzaam vrijkomende meststoffen toe om je planten te voeden en stimuleer bloei door uitgebloeide bloemen te verwijderen.

Het hele jaar een mooie tuin met de tips van Bustotaal

Het kiezen van de juiste maand om bloembakken te vullen, is belangrijk voor een bloeiende tuin. Door rekening te houden met het seizoen en de specifieke behoeften van elke plant, kun je een levendige en kleurrijke buitenruimte creëren die het hele jaar door genot biedt. Experimenteer, heb plezier en zie hoe je tuin tot leven komt met elk veranderend seizoen.

Gerelateerde artikelen

Meer biodiversiteit in je tuin

In de hedendaagse tuin wordt biodiversiteit steeds belangrijker. Niet alleen draagt het bij aan een gezondere, meer veerkrachtige tuin, maar… Lees verder

Hoe boomschors je tuin beschermt tijdens droge zomers

Met de toenemende droogte en hitte tijdens de zomers in Nederland, staan tuinliefhebbers voor een uitdagende taak. Maar geen zorgen,… Lees verder

De voordelen van perzikstenen in je tuin

Als je op zoek bent naar een mooie en praktische bodembedekker voor je tuin, overweeg dan eens perzikstenen. Deze natuurlijke… Lees verder