Split

Split kopen? Bij Bustotaal hebben we het beste split voor jou! Met ons split kun je eenvoudig een fraaie oprit, parkeerplaats of pad langs je huis aanleggen. Je vindt bij ons altijd hetgeen wat je zoekt omdat we maar liefst zeven verschillende soorten split aanbieden. De breuksteentjes zijn van de beste kwaliteit en de Big Bags worden gratis bij je thuis afgeleverd. Wil je weten wat de beste soort voor jou en jouw tuin is? Lees dan hieronder nog een stukje verder!

Toon Filters

Wat is split?

Split online bestellen is nog nooit zo makkelijk geweest als bij Bustotaal, maar wat zijn dit eigenlijk voor steentjes? Split wordt ook wel breuksteen genoemd en ze ontstaan door het splijten van grote brokken steen. De steentjes worden gewonnen uit steengroeven in gebergten. Door het breken krijgen de steentjes de herkenbare puntige en hoekige vorm. Door die vorm bewegen de stenen minder als ze gelegd is, daarom is het materiaal perfect voor opritten en paden.

Split op je oprit

De stenen zijn ideaal voor opritten, dit komt omdat er door de vormen geen tot weinig beweging meer is in te krijgen als het eenmaal gelegd is. Ook is het een sterke steensoort, en kan het de druk van autobanden dus goed aan. Zo ontstaan er eigenlijk nooit kuilen of bandensporen in je oprit. Bij Bustotaal vindt je ontzettend veel verschillende soorten maten en kleuren, en creëer je dus altijd dé perfecte oprit die bij jou past!

Split kan ook in de tuin!

Split kan ook prima fungeren als nuttig én decoratief materiaal in de tuin! Door de vele kleurenmogelijkheden kan het gesteente een flinke boost geven aan de uitstraling van je tuin. Kies je bijvoorbeeld voor lavakorrels  voor een rood grijze look of kies je juist voor basalt en ga je voor de klassieke grijze uitstraling. Al met al staan al onze soorten gesteente ontzettend mooi in je tuin, het is maar net welke soort jouw voorkeur heeft.

Het verschil tussen split en grind

Voor opritten of tuinen wordt vaak split óf grind gebruikt. Maar wat is nou het verschil tussen die twee? Split is een afgebrokkeld stuk steen, het wordt dan ook wel breuksteen genoemd. Door het afbreken krijgen de breukstenen de herkenbare hoekige en puntige vorm. Grind daarentegen is helemaal rond, dat komt doordat grind in water of ijs wordt meegevoerd. Door de stroming wordt de grindsteen helemaal rond ‘geslepen’.

De voordelen van split kopen

Aan het kopen en gebruiken van split zitten vele voordelen. Of je het nou in de tuin of als oprit wilt gebruiken, de breukstenen zijn niet alleen maar mooi maar ook zeker nuttig. We hebben de voordelen voor je op een rijtje gezet:

 • Door de scherpe en puntige hoeken vallen de breukstenen makkelijk in elkaar en liggen ze erg stevig en stabiel tegen elkaar aan. Dit is ideaal voor een oprit of looppad.
 • Split is in verhouding tot grind goedkoper.
 • Bij Bustotaal vind je veel verschillende soorten, ook qua kleuren en groottes zijn er dus veel mogelijkheden!
 • Het laat water door, wat goed is voor de tuin.
 • Je kunt de breukstenen letterlijk overal gebruiken, en ze zijn zowel nuttig als decoratief!

Overtuigd van de voordelen? Bestel dan snel in onze webshop!

Nadelen van split?

Natuurlijk zitten er zo als elk product ook wat nadelen aan de breuksteen. Gelukkig zijn deze nadelen niet heel vervelend en zijn ze makkelijk te overzien. We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

 • Het kan makkelijk op plekken terechtkomen waar je de stenen liever niet wil hebben. De breukstenen kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk wegspringen onder autobanden. Zo komen ze naast de paden of opritten terecht. Gelukkig kun je ze simpel weer snel en simpel terug harken.
 • Het lopen over split kan gehorig zijn. Op zich is dit geen probleem, voor sommigen is het ook een fijn geluid.

Onze verschillende soorten split

Bij Bustotaal kun je maar liefst 6verschillende soorten split kopen, allemaal met hun eigen bijzondere eigenschap en kleur. Hieronder staan ze voor je op een rijtje:

 • Ardenner split

De naam zegt het al, deze soort komt natuurlijk voort uit de Ardennen. Deze breuksteen is van kalksteen en is erg sterk. Een kenmerk van deze soort is dan ook dat de steen niet afbrokkelt, zelfs niet onder hoge druk. De Ardenner steen is dus ideaal voor een oprit en is verkrijgbaar in een gele of in een grijze kleur.

 • Basalt split

Basalt wordt gevormd door de stolling van lava. Best bijzonder dus om afgekoeld en gestold lava in uw tuin te hebben! Basalt staat bekend om zijn ontzettend hoge dichtheid wat het een sterk gesteente maakt. Het wordt dan ook wel gebruikt voor kademuren en dijkbekleding. Ook kun je het natuurlijk gebruiken in je tuin. De soort is verkrijgbaar in groottes van 8 millimeter tot maar liefst 150 millimeter!

 • Grauwacke split

Grauwacke split is een natuurlijk ogende soort en de term wordt dan ook gebruikt voor verschillende soorten zandsteen. Grauwacke split bestaat daardoor natuurlijk ook uit wat verschillende soorten zandsteen en heeft daardoor een bruin grijze kleur. Perfect voor een natuurlijke uitstraling.

 • Jura split

Jura split is een gele, robuuste soort die zorgt voor een warme uitstraling in de tuin. De gele kleur zorgt voor een frisse boost. De Duitse soort is dan ook erg populair.

 • Lava split

Ook deze soort is afkomstig van lava gesteente. Bij het stollen van lava komen veel luchtbellen vrij, daardoor zijn de lavakorrels zeer poreus. Ze worden vaak gebruikt als opvulling van funderingen of als drainage onder sportvelden. Dit omdat de stenen veel water doorlaten. Ook kunnen de lavakorrels decoratief gebruikt worden, ze zorgen voor een ruwe eilandachtige uitstraling.

 • Noors split

Deze uit Noorwegen afkomstige stenen hebben een mooie lichtgrijze kleur en zijn erg populair als opritvuller of tuinvuller. De grijze kleur zorgt voor een neutrale maar prachtige uitstraling.

Al beslist welke soort jij wil hebben? Bestel het dan snel en krijg je split binnen 3 werkdagen gratis bij je thuisbezorgd!

Hoeveel split heb ik nodig?

Hoeveel split heb je nodig? Dat is een veelvoorkomende vraag. Een BigBag van Bustotaal van 1000 kilogram bedekt ongeveer 11m². Per soort kan dit wel verschillen, maar dit vind je allemaal op de productpagina’s van de verschillende soorten. Lees dit dus goed door en bestel met gratis verzending!