Compostvaten

Op zoek een manier om compost te maken? Met de compostvaten van Bustotaal kan jij gemakkelijk compost maken om over de tuin en planten te strooien. Onze compostvaten zijn van een zeer goede kwaliteit en kunnen jarenlang in de tuin staan zonder probleem. Daardoor kan je zeer eenvoudig compost maken van groente-, fruit- en tuinafval. Dat scheelt aan de hoeveelheid afval die je hebt én je hebt goede mest voor de tuin of moestuin. Met een compostvat van Bustotaal is compost maken makkelijk!

Compostvat 220 liter groen ø 74 x h.90 cm
Toon Filters

Wat is compost?

Voordat je een compostvat koopt is het belangrijk te snappen wat compost eigenlijk is. Micro-organismen in het GFT-afval breken bepaalde delen van het afval af waardoor er super veel nutriënten en andere organische stoffen ontstaan. Bij dit proces loopt de temperatuur in de composthoop of -vat op. Zo kan het afval/compost warmer zijn dan de buitenlucht. Door dit rottingsproces ontstaat een zwart kruimelig substantie dat de grond verbetert als het over de grond strooit.

Hoe maak je compost?

Compost maken met een compostvat is erg makkelijk. Toch zijn er bepaalde dingen die je moet weten voordat je begint. Zo is het handig om niet alleen gras en gft in het vat te gooien maar ook droge takjes of stro om structuur te vormen. Daarnaast is het ook belangrijk om te zorgen dat er niet te veel en ook niet te weinig zuurstof bijkomt. Om compost te vormen moet er weinig zuurstof zijn om een overvloed aan koolstofdioxide te vormen. Maar er moet soms nog wel wat zuurstof aanwezig zijn. De beste manier om dat te doen is een aantal keer per jaar het bovenste gedeelte van de hoop in het compostvat om te scheppen. Hoe verder in het proces hoe minder zuurstof de compost nodig heeft. In het voorjaar kan je via het luik het gecomposteerde gedeelte uit het compostvat halen.