Dennenschors

Dennenschors is een populaire bodembedekker en is afkomstig van verschillende soorten sparren en lorken. Het is een wat goedkopere boomschors, die geschikt is voor verschillende ondergronden en toepassingen. Ondanks de goedkopere aanschaf, blijft dennenschors tot wel vijf jaar mooi.

Dennenschors
Toon Filters

Wat is dennenschors?

Dennenschors is een relatief grove boomschors, gemalen van 40 tot 60 millimeter. Dennenschors is afkomstig uit de Noord-Europese dennen en te herkennen aan de lichte kleur. Deze lichtbruine schors is een goedkope en toch mooie bodembedekker die geschikt is voor elke tuin. Dennenschors is te gebruiken voor diverse doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het aanleggen van duurzame tuinpaden.
  • Valdemping onder speeltoestellen.
  • Onkruidbestrijding.
  • Ondergrond voor de oprit of bodembedekker op bouwplaatsen en festivals.

En zo zijn er nog tal van andere mogelijkheden waarvoor je dennenschors kunt gebruiken.

Hoe gebruik je dennenschors?

Je hebt dennenschors besteld en wilt graag aan de slag, maar hoe? Ons advies is om eerst altijd het aanwezige onkruid te verwijderen. Egaliseer vervolgens de bodem en breng de schors aan in een laag van minimaal 5 centimeter. Een dikkere laag, van bijvoorbeeld 10 centimeter, is gunstiger wanneer je onkruid wilt onderdrukken of een goede valdemping wilt creëren onder speeltoestellen. Je kunt er ook voor kiezen om eerst nog worteldoek neer te leggen. Worteldoek wordt op de tuinbodem gelegd om onkruid te weren.

De dikte van de dennenschors laag is afhankelijk van het type ondergrond. In een streek met klei- of leemgrond heb je minder last van onkruid, waardoor je iets minder dennenschors kunt gebruiken. Bij zand– of humusrijke grond moet je juist iets meer dennenschors gebruiken. Leg je een tuinpad aan en wordt de ondergrond dus intensief gebruikt, dan raden wij aan om eerst een gronddoek aan te brengen.

Voordelen van dennenschors

Dennenschors is één van de populairste soorten boomschors die wordt gebruikt in tuinen, parken en plantsoenen. Niet zonder reden, want het materiaal leent zich niet alleen uitstekend voor decoratie, maar beschikt ook nog eens over een aantal andere voordelen. Dit soort boomschors is bijvoorbeeld niet harsachtig en vrij van verontreinigingen.

Daarnaast bevat dennenschors belangrijke nutriënten en micro-organismes waardoor planten alle benodigde voedingsstoffen uit de aarde kunnen opnemen. De schorssnippers waaien niet weg en vergen weinig onderhoud.

Onkruid tegengaan met dennenschors

Één van de grootste ergernissen in iedere tuin is onkruid. Zeker in de warmere maanden, wanneer alles volop in bloei staat, is onkruid nauwelijks te voorkomen. Wat veel mensen niet weten, is dat de dennenschors een preventieve werking heeft. Het natuurlijke materiaal gaat de groei van onkruid tegen.

Het is één van de redenen waarom dennenschors vaak wordt toegepast als bodembedekker. Daar komt nog bij dat het materiaal de bodem in de zomer beschermt tegen uitdroging. Zonder extra schorslaag kan vocht op warme dagen namelijk eenvoudig verdampen. Dennenschors, of een andere schors soort, houdt dit proces tegen. De tuin hoeft dus minder vaak bewatert te worden.

Bescherming tegen vorst met dennenschors

Zijn de warme zomermaanden geweest, dan komt de winter om de hoek kijken. Dat betekent vrieskou en vorst. Veel planten, struiken en ook bomen overleven deze tijd vak het jaar vaak niet. Dennenschors kan hierin een belangrijke rol spelen.

Dennenschors heeft namelijk ook een vorst werende werking. Het principe hierachter is hetzelfde als bij het tegengaan van verdamping. De dennenschors zorgt voor een isolerende werking, waardoor de kou minder snel doordringt tot de wortels. Planten, bloemen, struiken en bomen blijven hierdoor langer in leven. Dennenschors is dus op meerdere vlakken een duurzame bodembeschermer.

Hoe lang gaat dennenschors mee?

Dennenschors gaat gemiddeld 5 jaar mee. Het is wel aan te raden om de laag jaarlijks met enkele centimeters aan te vullen. Na het composteren wordt de dennenschors namelijk opgenomen in de grond. Daardoor verandert de structuur van de aarde en wordt deze luchtiger. Dit zorgt ervoor dat er een betere vochtregulatie ontstaat waardoor wortels weer gemakkelijker kunnen groeien. Voor een blijvend goede werking van de dennenschors laag, is het aanvullen dus sterk aan te raden.

Dennenschors kopen

Bij ons bestel je eenvoudig online jouw dennenschors. Wij leveren het naar wens in een kleinere zak, een big bag of per pellet. Alle opties en de mogelijkheden voor de levering kun je vinden op de productpagina. Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.