Boomschors

Boomschors is een veelzijdig materiaal dat steeds populairder wordt in de tuin. Het biedt niet alleen een natuurlijke en esthetische uitstraling, maar het heeft ook praktische toepassingen.

Met boomschors leg je eenvoudig een onkruidvrije tuin aan. Jouw boomschors wordt geleverd in een big bag. De big bag kan je opensnijden, aanharken, en klaar. Als je op maandag t/m donderdag besteld, heb je het boomschors de volgende dag vaak al in huis!

Boomschors
Toon Filters

Verschillende soorten boomschors

Er zijn verschillende soorten boomschors beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken. Populaire keuzes zijn Frans boomschors, dennenschors en Sylvester schors.

Frans boomschors

Frans boomschors is een veelgebruikte keuze als het gaat om boomschors in de tuin. Een van de voordelen van Frans boomschors is de duurzaamheid. Het gaat langer mee dan andere soorten boomschors, waardoor het een kosteneffectieve optie is op de lange termijn. Bovendien heeft Franse boomschors een aantrekkelijke roodbruine kleur die goed past bij verschillende tuinstijlen. Het houdt vocht vast in de zomer en beschermt planten tegen vorst in de winter.

+ Erg duurzaam
+ Lange levensduur (ruim 5 jaar)
+ Hoge kwaliteit boomschors
–  Vaak duurder dan andere boomschors soorten

Dennenschors

Dennenschors is een populaire keuze voor boomschors vanwege de vele voordelen die het biedt. Een van de belangrijkste voordelen is de natuurlijke uitstraling die het aan de tuin geeft. Dennenschors heeft een mooie lichte kleur en een fijne structuur, waardoor het een esthetisch aantrekkelijke keuze is. Bovendien helpt dennenschors bij het onderdrukken van onkruidgroei en het vasthouden van vocht in de grond. Het beschermt ook plantenwortels tegen extreme temperaturen, waardoor ze beter bestand zijn tegen zowel warme zomers als koude winters.

+ Veelzijdig in gebruik
+ Goede levensduur (ongeveer 4 jaar)

Sylvester boomschors

Sylvester boomschors heeft een lichtbruine kleur en heeft een levensduur van ongeveer 3 jaar onder normale omstandigheden. Ons Sylvester boomschors is niet gezeefd en heeft grove stukken, ideaal voor het aanleggen van paden. Hoewel het materiaal wat minder lang meegaat dan Franse schors, kenmerkt Sylvester boomschors zich wel door een prima prijs-kwaliteitverhouding.

+ Goede prijs-kwaliteitverhouding
+ Gemiddelde levensduur
+ Veelzijdig te gebruiken

Waarvoor kun je boomschors gebruiken?

Boomschors heeft verschillende toepassingen. Het wordt vaak gebruikt als bodembedekker om onkruidgroei te voorkomen en de grond vochtig te houden. Bovendien helpt boomschors de temperatuur van de grond te reguleren, wat gunstig is voor planten tijdens zowel warme zomers als koude winters. Daarnaast kan boomschors ook gebruikt worden voor het aanleggen van paden en opritten, maar ook bijvoorbeeld als valdemping bij speeltoestellen.

Welke soort boomschors kiezen?

Twijfel je tussen Franse boomschors, dennenschors of Sylvester boomschors, kijk dan goed naar de voor- en nadelen. Bij het kiezen van boomschors is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke behoeften. Denk aan de gewenste levensduur, kleur, geur en esthetiek. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een decoratieve schors met een langere levensduur, dan is eikenschors een goede keuze. Voor een vochtregulerende bodembedekker met een natuurlijke uitstraling is dennenschors zeer geschikt.

Voor- en nadelen van boomschors

Het gebruik van boomschors heeft verschillende voordelen:

  • Helpt bij het onderdrukken van onkruidgroei
  • Behoudt vocht in de bodem
  • Beschermt planten tegen temperatuurschommelingen
  • Geeft een verzorgde uitstraling aan de tuin

Echter, boomschors heeft ook enkele nadelen. Het kan bijvoorbeeld wegwaaien bij harde wind en het moet af en toe worden bijgevuld om de gewenste dikte te behouden.

Waarom boomschors in de tuin gebruiken?

Boomschors is een waardevol materiaal in de tuin omdat het zowel functioneel als esthetisch is. Het helpt bij het verminderen van onderhoud door onkruidgroei te voorkomen, terwijl het tegelijkertijd een natuurlijke uitstraling aan de tuin geeft. Bovendien zorgt boomschors voor een gezonde groei van planten door de vochtregulatie en isolerende eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk ook minder onderhoud kwijt bent aan de tuin.

Wat moet er onder boomschors?

Als je kiest voor boomschors, moet je vooraf afwegen of je een worteldoek gaat gebruiken als ondergrond. Het gebruiken van een worteldoek is belangrijk, omdat:

  • Zonder een worteldoek kan onkruid nog de kans krijgen om te groeien. Met een worteldoek verminder je deze kansen.
  • Onkruidgroei kan ervoor zorgen dat de boomschors geleidelijk verdwijnt en verandert in een voedingsbodem voor ongewenste planten.

Om langer te genieten van de boomschors kun je de volgende stappen nemen:

  • Regelmatig harken van de boomschors om onkruidgroei tegen te gaan en het materiaal langer mooi te houden.
  • Gebruik van worteldoek onder de boomschors om onkruid geen kans te geven en het vrij te houden van begroeiing.
  • Combineer worteldoek met splitplaten voor een nette verspreiding van de boomschors over de bodem.
  • Splitplaten zorgen voor stabiliteit en stelt je in staat om de ondergrond zwaarder te belasten.

Door het gebruik van een worteldoek wordt voorkomen dat de boomschors in de grond gedrukt wordt, waardoor minder boomschors nodig is om hetzelfde effect te bereiken.

Met deze voorzorgsmaatregelen kun je ervoor zorgen dat de boomschors langer mooi blijft en ongewenste begroeiing tot een minimum beperkt wordt.

Hoeveel boomschors heb ik nodig?

Als je boomschors als bodembedekker gebruikt is het handig te weten hoeveel boomschors je nodig hebt.

Bereken de benodigde hoeveelheid met de volgende formule: hoogte x breedte gebied x diepte laag boomschors.

Als je bijvoorbeeld een border van 5 bij 5 meter wilt bedekken met een dikte van 8 cm aan boomschors dan is de formule als volgt: 5 x 5 x 0,08 = 2m3. We raden aan om zonder worteldoek minimaal een laag van 8 cm boomschors neer te leggen en met worteldoek een laag van 5 cm boomschors.

Boomschors pallets en big bags kopen

Bij Bustotaal kun je boomschors kopen in zowel kleine hoeveelheden als bulk. Boomschors is te verkrijgen in zakken, pallets, en in big bags. Je kunt boomschors in big bags in verschillende hoeveelheden kopen. Wil je liever zakken boomschors op een pallet? Dat kan ook! Je kunt bij ons hele of halve boomschors pallets bestellen. Het is ook mogelijk om bij ons op locatie in Winsum (Groningen) boomschors los te storten in een aanhangwagen. Grote afnames van meer dan 10 kuub boomschors in big bags is ook geen probleem, neem hiervoor contact op met onze servicemedewerkers. Ben je op zoek naar kleinere hoeveelheden? Kies dan voor onze losse zakken boomschors.

Boomschors bestellen bij Bustotaal

Bustotaal heeft ruim 60 jaar ervaring in het leveren van tuinartikelen. Als je boomschors bestelt bij Bustotaal profiteer je van scherpe prijzen, topkwaliteit en gratis verzending. Je kunt ook zelf het aflevermoment bepalen, zo weet je zeker dat je jouw bestelling niet mist. Heb je vragen over onze producten of wil je graag advies over welk boomschors je het beste kunt bestellen? Neem dan gerust contact op met ons, wij helpen je graag.