Boomschors

Boomschors is een veelzijdig materiaal dat steeds populairder wordt in de tuin. Het biedt niet alleen een natuurlijke en esthetische uitstraling, maar het heeft ook praktische toepassingen.

Met boomschors leg je eenvoudig een onkruidvrije tuin aan. Jouw boomschors wordt geleverd in een big bag. De big bag kan je opensnijden, aanharken, en klaar. Als je op maandag t/m donderdag besteld, heb je het boomschors de volgende dag vaak al in huis!

Boomschors
Toon Filters

Verschillende soorten boomschors

Er zijn verschillende soorten boomschors beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken. Populaire keuzes zijn Frans boomschors, dennenschors en Sylvester schors.

Frans boomschors

Frans boomschors is een veelgebruikte keuze als het gaat om boomschors in de tuin. Een van de voordelen van Frans boomschors is de duurzaamheid. Het gaat langer mee dan andere soorten boomschors, waardoor het een kosteneffectieve optie is op de lange termijn. Bovendien heeft Franse boomschors een aantrekkelijke roodbruine kleur die goed past bij verschillende tuinstijlen. Het houdt vocht vast in de zomer en beschermt planten tegen vorst in de winter.

+ Erg duurzaam
+ Lange levensduur (ruim 5 jaar)
+ Hoge kwaliteit boomschors
–  Vaak duurder dan andere boomschors soorten

Dennenschors

Dennenschors is een populaire keuze voor boomschors vanwege de vele voordelen die het biedt. Een van de belangrijkste voordelen is de natuurlijke uitstraling die het aan de tuin geeft. Dennenschors heeft een mooie lichte kleur en een fijne structuur, waardoor het een esthetisch aantrekkelijke keuze is. Bovendien helpt dennenschors bij het onderdrukken van onkruidgroei en het vasthouden van vocht in de grond. Het beschermt ook plantenwortels tegen extreme temperaturen, waardoor ze beter bestand zijn tegen zowel warme zomers als koude winters.

+ Veelzijdig in gebruik
+ Goede levensduur (ongeveer 4 jaar)

Sylvester boomschors

Sylvester boomschors heeft een lichtbruine kleur en heeft een levensduur van ongeveer 3 jaar onder normale omstandigheden. Ons Sylvester boomschors is niet gezeefd en heeft grove stukken, ideaal voor het aanleggen van paden. Hoewel het materiaal wat minder lang meegaat dan Franse schors, kenmerkt Sylvester boomschors zich wel door een prima prijs-kwaliteitverhouding.

+ Goede prijs-kwaliteitverhouding
+ Gemiddelde levensduur
+ Veelzijdig te gebruiken

Waarvoor kun je boomschors gebruiken?

Boomschors heeft verschillende toepassingen. Het wordt vaak gebruikt als bodembedekker om onkruidgroei te voorkomen en de grond vochtig te houden. Bovendien helpt boomschors de temperatuur van de grond te reguleren, wat gunstig is voor planten tijdens zowel warme zomers als koude winters. Daarnaast kan boomschors ook gebruikt worden voor het aanleggen van paden en opritten, maar ook bijvoorbeeld als valdemping bij speeltoestellen.

Welke soort boomschors kiezen?

Twijfel je tussen Franse boomschors, dennenschors of Sylvester boomschors, kijk dan goed naar de voor- en nadelen. Bij het kiezen van boomschors is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke behoeften. Denk aan de gewenste levensduur, kleur, geur en esthetiek. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een decoratieve schors met een langere levensduur, dan is eikenschors een goede keuze. Voor een vochtregulerende bodembedekker met een natuurlijke uitstraling is dennenschors zeer geschikt.

Voordelen van boomschors

Het gebruik van boomschors heeft verschillende voordelen voor jouw tuin.

Helpt bij het onderdrukken van onkruidgroei

Boomschors vormt een natuurlijke barrière tegen onkruid. Door een dikke laag boomschors aan te brengen, wordt de groei van onkruid sterk verminderd. Dit komt doordat de schors het licht blokkeert dat onkruid nodig heeft om te ontkiemen en te groeien, waardoor je minder tijd hoeft te besteden aan het wieden van onkruid.

Behoudt vocht in de bodem

Een van de belangrijkste voordelen van boomschors is het vermogen om vocht vast te houden. De schors fungeert als een mulchlaag die verdamping vermindert, waardoor de bodem langer vochtig blijft. Dit is vooral nuttig tijdens warme zomers, omdat het de frequentie van water geven vermindert en de planten een constante watervoorziening biedt.

Beschermt planten tegen temperatuurschommelingen

Boomschors helpt bij het reguleren van de bodemtemperatuur door isolatie te bieden. In de zomer houdt het de grond koeler door de warmte van de zon te absorberen en in de winter beschermt het de wortels van planten tegen vorst. Dit helpt planten beter bestand te zijn tegen extreme temperaturen en bevordert een gezonde groei gedurende het hele jaar.

Geeft een verzorgde uitstraling aan de tuin

Naast de functionele voordelen, draagt boomschors ook bij aan de esthetiek van je tuin. Het geeft een nette en verzorgde uitstraling door de grond bedekt te houden en de borders van je tuin te definiëren. De natuurlijke kleuren en texturen van boomschors passen goed bij verschillende tuinontwerpen en zorgen voor een harmonieus geheel.

Waarom boomschors in de tuin gebruiken?

Boomschors is een waardevol materiaal in de tuin omdat het zowel functioneel als esthetisch is. Het helpt bij het verminderen van onderhoud door onkruidgroei te voorkomen, terwijl het tegelijkertijd een natuurlijke uitstraling aan de tuin geeft. Bovendien zorgt boomschors voor een gezonde groei van planten door de vochtregulatie en isolerende eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk ook minder onderhoud kwijt bent aan de tuin.

Wat moet er onder boomschors?

Als je kiest voor boomschors, moet je vooraf afwegen of je een worteldoek gaat gebruiken als ondergrond. Het gebruiken van een worteldoek is belangrijk, omdat:

 • Zonder een worteldoek kan onkruid nog de kans krijgen om te groeien. Met een worteldoek verminder je deze kansen.
 • Onkruidgroei kan ervoor zorgen dat de boomschors geleidelijk verdwijnt en verandert in een voedingsbodem voor ongewenste planten.
 • Boomschors is een natuurlijk product en kan gaan schimmelen in vochtige omstandigheden. Met het gebruik van een worteldoek, loopt het water sneller weg, waardoor de kans op schimmelvorming wordt verkleind.

Om langer te genieten van de boomschors kun je de volgende stappen nemen:

 • Regelmatig harken van de boomschors om onkruidgroei tegen te gaan en het materiaal langer mooi te houden.
 • Gebruik van worteldoek onder de boomschors om onkruid geen kans te geven en het vrij te houden van begroeiing.
 • Combineer worteldoek met splitplaten voor een nette verspreiding van de boomschors over de bodem.
 • Splitplaten zorgen voor stabiliteit en stelt je in staat om de ondergrond zwaarder te belasten.

Door het gebruik van een worteldoek wordt voorkomen dat de boomschors in de grond gedrukt wordt, waardoor minder boomschors nodig is om hetzelfde effect te bereiken.

zMet deze voorzorgsmaatregelen kun je ervoor zorgen dat de boomschors langer mooi blijft en ongewenste begroeiing tot een minimum beperkt wordt.

Hoeveel boomschors heb ik nodig?

Als je boomschors als bodembedekker gebruikt is het handig te weten hoeveel boomschors je nodig hebt.

Bereken de benodigde hoeveelheid met de volgende formule: hoogte x breedte gebied x diepte laag boomschors.

Als je bijvoorbeeld een border van 5 bij 5 meter wilt bedekken met een dikte van 8 cm aan boomschors dan is de formule als volgt: 5 x 5 x 0,08 = 2m3. We raden aan om zonder worteldoek minimaal een laag van 8 cm boomschors neer te leggen en met worteldoek een laag van 5 cm boomschors.

Hoe breng je boomschors aan?

Het aanbrengen van boomschors is eenvoudig. Volg de onderstaande stappen om boomschors op de juiste manier aan te leggen.

 1. Verwijder het aanwezige onkruid en graszoden om ervoor te zorgen dat ondergrond vrij is van plantenresten.
 2. Egaliseer de grond als deze nog niet vlak is.
 3. Rol een worteldoek uit over het gebied waar je de boomschors wilt aanbrengen. Dit doek helpt om onkruidgroei te verminderen en zorgt ervoor dat de boomschors langer meegaat (Optioneel).
 4. Bevestig het worteldoek met grondpennen om verschuiven te voorkomen (Optioneel).
 5. Verdeel de boomschors gelijkmatig over het worteldoek. Zorg voor een laagdikte van minimaal 5 cm als je worteldoek gebruikt. Zonder worteldoek is een laag van 8 cm aan te raden.
 6. Gebruik een hark om de boomschors netjes te verdelen en eventuele klonten te breken.

Onderhoud tips voor boomschors

Om de kwaliteit van de boomschors te behouden raden we de volgende onderhoud tips aan:

 • Hark de boomschors regelmatig door om het materiaal luchtig te houden en onkruidgroei te minimaliseren.
 • Voeg jaarlijks nieuwe boomschors toe om de laag op peil te houden en de esthetiek te behouden.

Boomschors pallets en big bags kopen

Bij Bustotaal kun je boomschors kopen in zowel kleine hoeveelheden als bulk. Boomschors is te verkrijgen in zakken, pallets, en in big bags. Je kunt boomschors in big bags in verschillende hoeveelheden kopen. Wil je liever zakken boomschors op een pallet? Dat kan ook! Je kunt bij ons hele of halve boomschors pallets bestellen. Het is ook mogelijk om bij ons op locatie in Winsum (Groningen) boomschors los te storten in een aanhangwagen. Grote afnames van meer dan 10 kuub boomschors in big bags is ook geen probleem, neem hiervoor contact op met onze servicemedewerkers. Ben je op zoek naar kleinere hoeveelheden? Kies dan voor onze losse zakken boomschors.

Boomschors bestellen bij Bustotaal

Bustotaal heeft ruim 60 jaar ervaring in het leveren van tuinartikelen. Als je boomschors bestelt bij Bustotaal profiteer je van scherpe prijzen, topkwaliteit en gratis verzending. Je kunt ook zelf het aflevermoment bepalen, zo weet je zeker dat je jouw bestelling niet mist. Heb je vragen over onze producten of wil je graag advies over welk boomschors je het beste kunt bestellen? Neem dan gerust contact op met ons, wij helpen je graag.