Laatste kans! Dikke korting op alle Augustiner producten! Bezoek hier voor details.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Alles over houtsnippers en dennenschors

Houtsnippers en dennenschors zijn beide veelgebruikte materialen. Ze bieden verschillende voordelen, zoals vochtbehoud, onkruidonderdrukking en verbeterde bodemstructuur. Deze natuurlijke materialen kunnen op verschillende manieren worden toegepast om de esthetiek en het onderhoud van een tuin te verbeteren.

In dit blogartikel ontdek je alles over houtsnippers en dennenschors, en hoe je ze effectief kunt toepassen in je tuin.

Wat zijn houtsnippers en waar worden ze voor gebruikt?

Houtsnippers zijn kleine stukjes hout afkomstig van boomstammen en takken. De stammen en takken worden door een houtversnipperaar gehaald wat resulteert in kleine stukjes hout, deze kleine stukjes hout worden houtsnippers genoemd. Bij Bustotaal bieden we twee verschillende soorten aan, deco houtsnippers en normale houtsnippers.

Deco houtsnippers zijn de beste houtsnippers voor in de tuin. Deco staat voor decoratief, dat betekent dat het een nette soort houtsnippers zijn met een mooie kleur en een fijne structuur. De houtsnippers kunnen op verschillende manieren gebruikt worden, zo kunnen de houtsnippers gebruikt worden voor het aanleggen van paden en speelplaatsen maar ze kunnen ook gebruikt worden bij het aankleden van bloemenborders.

Normale houtsnippers worden ook wel boshoutchips genoemd; omdat ze vaak wat ruwer zijn in formaat en verschillende afmetingen hebben, net zo natuurlijk als het bos. Het zijn voordelige houtsnippers die een bewuste keuze zijn voor het verfraaien van jouw tuin. Boshoutsnippers geven een natuurlijke uitstraling aan tuinen en vormen als bodembedekker ook nog eens een extra voedingsbron voor planten. De normale houtsnippers kunnen ook gebruikt worden om te mulchen, als je hier meer over wilt weten lees dan hier het blog over mulchen.

Wat is het verschil tussen deco houtsnippers en normale houtsnippers?

Deco houtsnippers zijn mooie houtsnippers voor jouw tuin, de snippers hebben in tegenstelling tot normale houtsnippers ongeveer gelijke vormen wat resulteert in een nette uitstraling.

De normale houtsnippers geven een meer natuurlijke uitstraling aan je tuin, dit is dan ook de reden waarom de snippers ook wel boshoutchips genoemd worden. De boshoutchips kunnen naast de aanleg van paden ook gebruikt worden voor functionele doeleinden zoals mulchen. De deco houtsnippers zijn niet geschikt om te mulchen, deze zijn juist bedoeld om je tuin te verfraaien; dit is dan ook de reden dat de snippers een fijne structuur en mooie kleuren hebben.

Keurmerk houtsnippers

Houtsnippers van Bustotaal hebben het keurmerk NEN-EN 1176-1:2018. Dit keurmerk is een Europese norm die specifieke veiligheidseisen vaststelt voor speeltoestellen en de ondergrond ervan. Deze norm heeft betrekking op verschillende aspecten van speeltoestellen, waaronder ontwerp, constructie, materialen, veiligheid en duurzaamheid. 

De houtsnippers zijn dus perfect voor de ondergrond van speeltoestellen. Ze bieden een veilige en geschikte ondergrond, omdat ze helpen bij het absorberen van schokken en het verminderen van letselrisico’s bij valpartijen.

Wat is dennenschors en hoe wordt het gebruikt?

Dennenschors is net als houtsnippers een zeer populaire bodembedekker en is afkomstig van verschillende soorten spar- en lorkbomen. Dit natuurlijke materiaal is vergelijkbaar met houtsnippers en biedt tal van voordelen als bodembedekking in tuinen en parken. Het is een goedkoper alternatief voor bijvoorbeeld Franse boomschors en is geschikt voor diverse toepassingen. Dennenschors wordt net zoals houtsnippers veel gebruikt als bodembedekker voor borders in tuinen. Ook wordt het veel gebruikt voor het aanleggen van paden.

Het gebruik van dennenschors als bodembedekker biedt niet alleen esthetische voordelen, maar heeft ook functionele eigenschappen. Het helpt bij het onderdrukken van onkruidgroei, het vasthouden van vocht in de grond en het bevorderen van een gezonde bodemstructuur. Bovendien biedt het een natuurlijke isolatie voor de bodem, waardoor plantenwortels worden beschermd tegen extreme temperaturen en vochtverlies.

Wat is het verschil tussen dennenschors en houtsnippers?

Waar het bij houtsnippers om snippers van takken en boomstammen gaat, gaat het bij dennenschors zoals de naam al doet klinken om de schors van bomen.

Houtsnippers zijn veelal samengesteld uit douglas hout of beukenhout, dennenschors daarentegen bestaat veelal uit spar en lorkhout. Beiden zijn geschikt voor borders, de aanleg van paden en als ondergrond voor speeltuinen.

Een ander verschil is dat dennenschors gemiddeld 5 jaar mee gaat, we raden wel aan om jaarlijks de dennenschors aan te vullen met een nieuwe laag. In tegenstelling tot dennenschors, gaan houtsnippers gemiddeld 2 tot 3 jaar mee, hierna raden we aan om de laag te vervangen of aan te vullen met nieuwe houtsnippers.

Conclusie:

Wil je graag weinig onderhoud aan jouw tuin dan adviseren wij om de keuze te maken voor dennenschors. Met dennenschors kan je gemiddeld 5 jaar genieten van mooie borders en paden. Vind je (deco) houtsnippers beter passen in jouw tuin of budget? Ze gaan gemiddeld 2 tot 3 jaar mee, vergen daarmee net iets meer onderhoud; maar voldoen (als je ze mooier vindt) wel helemaal aan jouw wensen.

Gerelateerde artikelen