Nog maar een paar dagen korting op Franse Boomschors in big bags, bekijk de actie!.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Wat te doen om je tuin lente klaar te maken?

De lente is begonnen dus het mooie weer zit er weer aan te komen, bij het lekkere weer wil je al snel wat klusjes oppakken in de tuin, tijdens het voorjaar kan je al een paar voorbereidingen treffen om je tuin klaar te maken voor de lente. In dit blog bespreken we verschillende klusjes om je tuin lente klaar te maken. We gaan in op het schoonmaken van jouw tuin en het snoeien van vaste planten en hagen.

Kortom, praktische tips en adviezen om je tuin lente klaar te maken. Trek je tuinhandschoenen aan en laten we samen aan de slag gaan, zodat jouw tuin er dit jaar prachtig bij ligt!

Tuin lente klaar maken- voorjaar - Tuinklussen

Tuinklussen voor het voorjaar

Er zijn verschillende tuinklussen die je op kan pakken in het voorjaar om jouw tuin lente klaar te maken. We bespreken een paar tuinklussen zoals: het opruimen & schoonmaken van de tuin en wanneer je moet snoeien.

Het opruimen & schoonmaken van de tuin

Als de zon begint te schijnen wil je natuurlijk lekker in een nette en opgeruimde tuin zitten. Het voorjaar is de perfecte tijd om ervoor te zorgen dat jouw tuin er netjes bij ligt. Maar wat kan je doen om je tuin een nette uitstraling te geven: Je kan de tegels schoonmaken, het onkruid wieden en de bladeren die in de tuin liggen opruimen.

Tegels schoonmaken, wij helpen je

Een effectieve en milieuvriendelijke manier om tuintegels te reinigen is met behulp van groene zeep. Maak een sopje van warm water en groene zeep, breng dit aan op de tegels met een harde bezem, schrob goed met de bezem en laat het even intrekken. Vervolgens spoel je de tegels schoon met water. Voor hardnekkige vervuiling kun je ook soda of een hogedrukreiniger gebruiken, maar wees voorzichtig bij tegels met een coating, je kan de tegels namelijk beschadigen. Om te voorkomen dat je met een hogedruk reiniger de tegels moet schoonmaken raden wij aan om de tegels regelmatig te onderhouden, dit helpt groene aanslag te voorkomen en houdt je terras schoon en veilig.

Onkruid verwijderen

Je kan onkruid op meerdere manieren verwijderen, maar wat zijn de meest effectieve manier? Na een regenbui is de grond vaak makkelijker te bewerken, waardoor het uittrekken van onkruid met de hand gemakkelijker wordt. Maar niet al het onkruid kan je met de hand er uittrekken. Hardnekkig onkruid zoals zevenblad of paardenbloemen is het belangrijk dat je zoveel mogelijk de wortels verwijderd. Dit is heel lastig met de hand je zou hiervoor gebruik kunnen maken van onze onkruidsteker of een van onze schoffels. Wij raden het gebruik van bestrijdingsmiddelen af vanwege de schadelijke effecten op het milieu.

Bladeren opruimen

Naast dat een tuin zonder dode bladeren op de grond er mooier uitziet heeft het ook andere voordelen. Het opruimen van bladeren in de tuin voorkomt schimmelvorming en verstikking van planten, en houdt de tuin vrij van ongewenste insecten en rommeligheid. Handige tips om bladeren op te ruimen. Gebruik een bladblazer om bladeren naar een centrale locatie te blazen voordat je ze opruimt als je geen bladblazer heb kan je ook gebruik maken van een hark. Maak gebruik van een bladzuiger om bladeren op te zuigen en direct in een opvangzak te verzamelen of gebruik je grasmaaier met een opvangbak om bladeren te versnipperen en tegelijkertijd op te ruimen. Overweeg om een composthoop te maken van de verzamelde bladeren voor natuurlijke bemesting van je tuin.

De bladeren liggen niet alleen in de tuin maar ze kunnen ook belanden in een waterafvoer. Het is belangrijk om verstoppingen te voorkomen en het afvoersysteem goed te laten functioneren. Met eenvoudige gereedschappen zoals handschoenen, een schep of een tuinslang met een krachtige straal kunnen bladeren gemakkelijk worden verwijderd, waardoor het risico op wateroverlast bij zware regenval wordt verminderd. Een tip van ons: controleer, na het opruimen, de afvoer op eventuele verstoppingen en deze indien nodig te verwijderen, waardoor de levensduur van het afvoersysteem wordt verlengd en waterschade aan huis en tuin wordt voorkomen.

Tuinklussen - wanneer snoeien - haag snoeien

Wanneer snoeien?

Bustotaal helpt je om erachter te komen wanneer je wat moet snoeien. Het voorjaar is een mooie tijd om te beginnen met snoeien, meestal is het weer al wat zachter en kan je fijn werken in de tuin. Maar wat kan je snoeien in het voorjaar? Om je tuin lente klaar te maken kan je beginnen met het snoeien van de volgende begroeiing: de vaste planten en hagen. Voorbeelden van vaste planten zijn de hortensia, zonnehoed, rozen, salie, hosta of lavendel, voorbeelden van hagen zijn de taxus, buxus, laurier of de beuk.

Hoe moet je snoeien?

Bij het snoeien van begroeiing zijn er een aantal punten die altijd van toepassing zijn, ongeacht het type plant. Allereerst is het essentieel om te zorgen voor goed, degelijk en scherp snoeigereedschap. Botte snoeischaren kunnen rafels veroorzaken rond de snoeiwond, wat een uitnodiging kan zijn voor schimmels die de plant kunnen aantasten. Daarnaast is het belangrijk om voor het uitvoeren van de snoeiwerkzaamheden goed te kijken welke takken afgezaagd kunnen of moeten worden, terwijl de structuur van de struik of boom intact blijft. Bij voorkeur snoei je net boven een plaats waar een jonge scheut naar buiten is gericht, zodat deze verder kan groeien en de plant een open structuur behoudt. Verwijder ook takken die over elkaar groeien.

Ten slotte is het belangrijk om niet te snoeien bij zeer lage temperaturen, vooral niet als het vriest, om schade aan de plant te voorkomen. Door deze basisregels te volgen, kun je op een effectieve en gezonde manier je planten snoeien.

Vaste planten snoeien

Om vaste planten te snoeien, is een snoeischaar erg handig om te gebruiken. Begin met het snoeien vanaf de onderkant tot ongeveer 20 cm boven de grond, waarbij u voorzichtig bent om nieuwe scheuten niet te beschadigen. Laat het afgeknipte blad liggen, want wanneer dit afbreekt, voegt het waardevolle voedingsstoffen toe aan de bodem.

Haag snoeien

Het snoeien van een haag is van groot belang voor het onderhoud ervan. Wij raden aan een licht schuine snoei aan te houden, waardoor de haag een taps toelopende vorm krijgt, wat de stevigheid bevordert. Bovendien zorgt deze vorm ervoor dat zowel licht als lucht de gehele haag kunnen bereiken, wat gunstig is voor de algehele groei en gezondheid van de haag.

Gerelateerde producten

Gerelateerde artikelen