Nog maar een paar dagen korting op Franse Boomschors in big bags, bekijk de actie!.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Graskanten afsteken: stappenplan met handige tips

Mooi afgelijnde grasperken zorgen voor een strakker, vaak esthetisch bekoorlijker gazon. Dit effect bereik je door het goed afsteken van de graskanten van het gazon. Maar hoe kunt u het beste te werk gaan voor het bereiken van een optimaal resultaat? En wat zijn de belangrijkste aandachtspunten die u bij het afsteken van graskanten in het oog moet houden? Wij tonen het u aan de hand van een aantal nuttige tips en een overzichtelijk stappenplan.

Het doel van graskanten afsteken

Een belangrijk doel van graskanten afsteken is het creëren van een afgelijnd, strak en mooi afgewerkt gazon. Maar dat is niet het enige. Kanten steken is ook noodzakelijk om het gazon binnen de perken te houden en de ongewenste uitbreiding van het grasperk in de bloemperken of wegen te voorkomen. Bovendien levert het afsteken van graskanten ook een groot onderhoudstechnisch voordeel op: het wordt na het afsteken een stuk gemakkelijker om de kanten van de grasmat zowel manueel (met de grasschaar) als mechanisch (met een trimmer) bij te knippen.

Wanneer graskanten afsteken?

graskanten

Maar wat is de beste periode om graskanten af te steken? In principe zijn hier geen vastomlijnde regels voor. Graskanten afsteken kan dus in principe het hele jaar door. Toch is de lente, vlak na de eerste maaibeurt van het nog prille seizoen, vaak het beoogde tijdstip voor het afsteken van graskanten. Het proces wordt vaak nog een keer herhaald in de nazomer.

Welke gereedschappen heb ik nodig?

Om de graskanten van het gazon naar behoren af te steken, heeft u natuurlijk goed gereedschap nodig. We zetten de belangrijkste even voor u op een rijtje

Kantensteker

Uw belangrijkste partner bij het afsteken van graskanten is de kantensteker. Een kantensteker lijkt op een schep, maar is aan de onderkant uitgerust met een halvemaan. Die vorm stelt de tuinier in staat om de graskanten mooi, recht en symmetrisch af te lijnen. Let er wel altijd goed op dat het mes van de kantensteker roestvrij en goed scherp is. Anders wordt het afsteken van de graskanten al gauw een stroeve en extreem spierbelastende klus. U kunt eventueel ook werken met een spade, maar het maken van mooie, strak afgelijnde hoeken is met dit stuk gereedschap net wat lastiger. Kantenstekers zijn overigens niet al te duur.

Er zijn ook mechanische kantenstekers. Die worden vooral gebruikt voor grote grasoppervlakken zoals voetbalvelden of golfcourses. Mechanische kantenstekers maken gebruik van een verticaal ronddraaiend mes. Met zo’n apparaat gaat het afsteken van kanten uiteraard sneller, maar die snelheidswinst gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid. Mechanische kantenstekers werken namelijk niet heel precies. Daarnaast zijn ze ook nog eens behoorlijk prijzig. Tenzij u een gigantisch gazon heeft, is het dus beter om te werken met een normale kantensteker.

Vouwmeter en plantkoord

Voor een optimaal resultaat is het natuurlijk belangrijk om voor het afsteken nauwkeurig de lijnen van het gazon te bepalen. Voor het opmeten gebruikt u een goede vouwmeter en plantkoord. Zorg voor een stevig en niet-uitgerafeld touw dat bij voorkeur uit een sterke materiaalsoort als nylon is vervaardigd. Bij afgeronde gazons is het beter om zelf de plaats van aflijning te bepalen. Dit kan door te werken volgens het bekende en aloude systeem van de passer. Plaats een stok in het midden van het gazon. Maak daarna het touw vast aan een kant van de stok. Plaats de kantensteker aan de andere kant en werk vervolgens cirkelvorming.

Hak en kruiwagen

Gebruik een hak om de afgeboorde graszoden los te maken. Die zoden kunt u vervolgens in een emmer of kruiwagen doen. Het voordeel van een kruiwagen is dat u dit restmateriaal ook gelijk kunt afvoeren.

Stappenplan graskanten afsteken

Nadat u al het gereedschap in huis heeft en de noodzakelijke voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om aan het afsteken van de graskanten te beginnen. Volg het onderstaande stappenplan voor het beste resultaat.

1. Het gras maaien

graskanten

De klus begint met het maaien van het gazon. Let er goed op dat u het gras op een lage stand afmaait. Door deze werkwijze te hanteren, wordt het afsteken van de graskanten uiteindelijk een stuk eenvoudiger.

2. Afmeten, aanspannen en verstevigen

De volgende stap is het afmeten van het af te steken perk of gazondeel met een vouwmeter. Span daarna het plantkoord strak aan en verstevig het koord (met name op langere stroken) met stokjes of paaltjes.

3. Kanten afsteken

Steek de graskanten met de kantensteker langs de binnenkant van het koord schuin af. Zo staan de kanten stevig vast zal de boord minder snel afbrokkelen. Een extra voordeel is dat het gras in de toekomst ook veel minder vlug in de percelen zal gaan groeien of woekeren.

4. Afgestoken zoden weghakken

Met stap 4 geeft u het gazon de final touch. Gebruik de punt van de hak om de afgestoken graszoden weg te hakken. Verzamel de losse zoden in een emmer of kruiwagen. Hark de randen om een mooi effen effect te krijgen. Tot slot kunt u met behulp van de kantensteker de boord nog een laatste keer bijwerken. Vervolgens is het een alleen nog maar een kwestie van comfortabel achteroverleunen om, al dan niet onder het genot van een koel drankje, te genieten van de vruchten van uw noeste arbeid!

Gerelateerde artikelen

Alles over cortenstaal kantopluiting

Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder

Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?

Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder