Vanwege groot succes verlengd: 14 extra dagen korting op alles op een pallet! Bekijk de: actie!

BTW
Recent toegevoegd
 • Topbeoordeling: 8.9+
 • Bepaal je eigen aflevermoment*
 • Veilig en betrouwbaar

Pellet keurmerken – Alles wat je wilt weten

Iedereen weet tegenwoordig wat houtpellets zijn. Het gebruik van houtpellets als alternatief voor gas is de laatste jaren flink in populariteit toegenomen. Op dit moment bestaan er veel verschillende producenten van houtpellets. Om de gebruiker van pellets een transparant en gestandaardiseerd inzicht te geven in de kwaliteit van houtpellets zijn er twee normen ontwikkeld om de hoogste kwaliteit van pellets te garanderen: DINplus én ENplus.

Pellets die onder één van beide keurmerken vallen zijn van de beste kwaliteit, kennen de hoogste verbrandingswaarde en zijn goed voor je pelletkachel. In de volgende onderdelen wordt elk keurmerk uitgebreid behandeld.

De DINplus norm

Het DINplus keurmerk voor houtpellets staat voor schoon, onbehandeld hout met een hoog rendement. Al meer dan 15 jaar is DINplus een internationaal erkend keurmerk voor pellets en wordt uitgegeven door het Duitse TUV. Het keurmerk wordt zowel voor particulier als industrieel gebruik uitgegeven. Strenge eisen worden gesteld aan de pelletkorrels en de pelletproducenten. Om de kwaliteit te bewaken worden producenten jaarlijks gecontroleerd door een onafhankelijke partij. Dit zorgt ervoor dat de hoogste kwaliteit kan worden gegarandeerd, wat sterk afhankelijk is van hoe de pellets gemaakt worden

Eisen DINplus pellets:

 • Afmetingen: diameter en lengte
 • Duurzaamheid
 • Dichtheid
 • Vochtigheidsgraad < 10%
 • Natuurlijke behandeling

De Pelfin bruin voldoet bijvoorbeeld aan alle eisen die gesteld worden.

Dé Europese benchmark voor houtpellets – ENplus

Sinds 2010 staat het ENplus/A1 keurmerk garant voor de hoogste kwaliteit houtpellets. Het keurmerk komt voort uit een Europees initiatief om één keurmerk te gebruiken voor de beste pellets van Europa. Om in aanmerking te komen voor dit keurmerk, wordt de hele waardeketen van toeleveranciers tot producenten gecertificeerd. De minimale waarden waaraan een ENplus pellet moet voldoen zijn officieel vastgelegd. Jaarlijks wordt de kwaliteit van de pellets door een onafhankelijk onderzoeksinstituut gecontroleerd. Het grootste verschil ten opzichte van het DINplus keurmerk is het feit dat de herkomst van de pellet altijd bekend is.

De ENplus norm bestaat uit 3 afzonderlijke normen:

ENplus/A1

Pellets met een ENplus/A1 keurmerk zoals de Energy wit zijn van de hoogste kwaliteit en bieden je altijd een gegarandeerde kwaliteit. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste waarden waaraan een pellet aan voldoet.

Minimale waardes:

 • As gehalte van minder dan 0,7%
 • Minimale verbrandingswaarde van 4.7 KWh
 • Constante kwaliteit van houtpellets

ENplus/A2

Pellets die onder deze certificering vallen, mogen een hoger asgehalte bevatten dan A1 houtpellets. Ook hierbij is de regelgeving ten aanzien van herkomst minder streng.

Klasse ENplus/A2 is nog steeds geschikt voor particulier gebruikt, hierbij zijn met name pellet ketels geschikt die gebruikt worden voor het verwarmen van het CV-systeem van jouw huis. De pellets mogen een mix van verschillende houtsoorten bevatten, en hebben een hogere as-waarde van 1%.

ENPLUS/B

Industriële klasse houtpellets voor grote energiecentrales en verbrandingsinstallaties. Houtpellets in deze klasse mogen boomschors bevatten, en zijn niet geschikt voor particulier gebruik.

Verschil DINplus & ENplus

Beide keurmerken verschillen op enkele punten van elkaar. Hierbij geldt, het ENplus certificaat stelt strengere eisen aan het land van herkomst, en de volledige waardeketen van leveranciers en producenten worden gekeurd. Zoals je kunt zien in het onderstaande schema verschillen de waardes nauwelijks van elkaar.

De pellets van Bustotaal zijn DINplus en/of ENplus/A1 gecertificeerd.

Met onze topkwaliteit pellets bieden wij je pellets aan die aan de strengste Europese eisen voldoen en bent je verzekerd van de hoogste kwaliteit pellets met het beste rendement.

Voordelen van het gebruik van gecertificeerde houtpellets

 • Milieuvriendelijk: Gecertificeerde houtpellets zijn gemaakt van hernieuwbare bronnen en stoten minder CO? uit in vergelijking met fossiele brandstoffen.
 • Efficiënt: Door de hoge verbrandingswaarde krijg je meer warmte uit minder materiaal. Zo kun je de hoeveelheid pellets die je gebruikt in een jaar verminderen 
 • Kostenbesparend: Op de lange termijn kunnen houtpellets goedkoper zijn dan traditionele brandstoffen, vooral als je rekening houdt met de stijgende gasprijzen.
 • Veiligheid: Gecertificeerde pellets hebben een consistente kwaliteit, wat betekent dat ze veiliger zijn voor je pelletkachel en minder onderhoud vereisen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste houtpellets is essentieel voor zowel de efficiëntie van je pelletkachel als voor het milieu. Door te kiezen voor DINplus of ENplus gecertificeerde pellets, investeer je in een duurzame, efficiënte en kosteneffectieve verwarmingsoplossing. Het is altijd aan te raden om pellets te kopen van betrouwbare leveranciers die deze certificeringen dragen, zoals Bustotaal.

Gerelateerde artikelen

Hoe vermijd je het kopen van slechte houtpellets?

Houtpellets zijn er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten: witte houtpellets en bruine… Lees verder

Wat zijn bruine houtpellets?

Je staat op het punt om een belangrijke keuze te maken voor je pelletkachel: witte of bruine pellets? In dit… Lees verder

Welke pellets kan ik het beste gebruiken in mijn pelletkachel?

Pelletkachels zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een efficiënte en milieuvriendelijke alternatieve manier om onze huizen te verwarmen.… Lees verder