Nog maar een paar dagen korting op Franse Boomschors in big bags, bekijk de actie!.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Het afgraven van een nieuwbouwtuin: Planten, Bestrating en Stappenplan

Een prachtige tuin begint met een goede voorbereiding, vooral bij een nieuwbouwtuin. Het afgraven van de grond vereist aandacht voor zowel de planten als de bestrating. In dit artikel behandelen we het belang van de juiste bodem en verschillende soorten tuingrond voor optimale plantengroei en stevige bestrating. Bustotaal biedt diverse zandsoorten in big bags aan, zoals potgrond, mengranulaat en tuinaarde. We delen ook een handig stappenplan voor het afgraven van een nieuwbouwtuin.

Stappenplan voor het afgraven van een nieuwbouwtuin:

Stap 1: Ontwerp en planning: Voordat u begint met het afgraven van uw nieuwbouwtuin, is een duidelijk ontwerp en plan essentieel. Markeer de gewenste gebieden voor bestrating en plantenbedden, rekening houdend met obstakels zoals leidingen of bomen.

Stap 2: Markering en afbakening: Markeer de grenzen van uw tuin om de exacte afgravinggebieden voor bestrating en plantenbedden te bepalen. Houd ook rekening met eventuele bestratingspatronen.

Stap 3: Afgraven: Verwijder de bovenste laag gras, onkruid en grote stenen. Graaf ongeveer 15-20 cm diep voor plantenbedden en 20 cm voor paden en terrassen met sierbestrating.

Stap 4: Voorbereiding van de ondergrond voor bestrating: Voor paden en terrassen met sierbestrating moet een zandbed van minimaal 20 cm worden aangebracht. Voor opritten, die zwaarder belast worden, dient u een zandbed van minimaal 35 cm diep te creëren. Voor extra stevigheid kan ook mengranulaat worden gebruikt.

Stap 5: Aanbrengen van zandbed voor bestrating: Verspreid het zand gelijkmatig over het afgegraven gebied en zorg ervoor dat het stevig wordt aangedrukt. Zorg voor een lichte afloop voor de afwatering.

Stap 6: Voorbereiding van de bodem voor plantenbedden: Graaf de afgegraven plantenbedden ongeveer 30-40 cm diep. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is en rekening houdt met de afwatering, zodat overtollig water goed kan weglopen.

Stap 7: Aanbrengen van tuinaarde in plantenbedden: Vul de afgegraven plantenbedden met tuinaarde van Bustotaal. Verdeel de tuinaarde gelijkmatig over de bedden en meng het met de bestaande grond. Hierdoor ontstaat een vruchtbare en goed doorlatende bodem voor uw planten.

Stap 8: Planten en tuinaanleg: Begin met het het aanbrengen van de bestrating. Na het leggen van de bestrating is het belangrijk om voegzand aan te brengen om de ruimtes tussen de stenen op te vullen. Bij Bustotaal kunt u ook voegzand verkrijgen om ervoor te zorgen dat uw bestrating stevig en stabiel blijft. Plant vervolgens uw gekozen planten, struiken of bomen in de plantenbedden en geef ze voldoende water om ze goed te laten vestigen.

Stap 9: Afronding en onderhoud: Werk de tuin netjes af door randen aan te brengen rondom de bestrating en plantenbedden. Vergeet niet regelmatig onderhoud te plegen, zoals bewateren, snoeien en het verwijderen van onkruid. Zorg ervoor dat uw tuin goed verzorgd blijft, zodat de planten optimaal kunnen groeien en de bestrating stevig blijft.

Conclusie

Het afgraven van een nieuwbouwtuin is een essentiële stap voor het creëren van een prachtige buitenruimte. Door het volgen van het stappenplan en rekening te houden met de juiste diepte en voorbereiding van de ondergrond, legt u een solide basis voor gezonde planten en stevige bestrating. Bustotaal biedt verschillende zandsoorten, zoals potgrond, mengranulaat en tuinaarde in big bags, die kunnen bijdragen aan een optimale groei van uw planten. Met de juiste zorg en onderhoud kunt u binnenkort genieten van een schitterende nieuwbouwtuin vol bloeiende planten en een prachtig aangelegde bestrating.

Gerelateerde artikelen