Hoeveel energie en kosten bespaar ik met een pelletkachel? (2021 update)

Pelletkachels , Verwarming , Energie , Besparing | Gepubliceerd op 10 October 2021

De prijs van gas is de afgelopen tijd enorm gestegen, dit kan een behoorlijke kostenstijging betekenen voor heel wat huishoudens in Nederland.  Het is inmiddels wel bekend dat pelletkachels behoorlijke milieuvoordelen opleveren als je ze vergelijkt met kachels of verwarmingen. Die maken gebruik van fossiele brandstoffen en dragen dus bij aan het broeikaseffect. Ook kan een pelletkachel kan zorgen voor flinke besparing van je stookkosten. In dit artikel leggen we je uit hoeveel je per jaar kan besparen door het gebruik van een pelletkachel.

 

Het constante prijsniveau van houtpellets

De prijzen voor houtpellets zijn redelijk constant. Bovendien zijn en worden in Europa op grote schaal (productie)bossen aangeplant. Een land als Duitsland herbergt vandaag de dag flink meer bos dan enkele decennia geleden. In tegenstelling tot olie en gas, eindige grondstoffen die in de toekomst naar verwachting alleen maar schaarser zullen worden, zullen houtpellets nog een hele poos in ruime mate voorhanden zijn. Energie van de toekomst dus!

Besparing en gebruik

Het spreekt voor zich dat de te realiseren besparing op energie grotendeels afhangt van de manier waarop u de pelletkachel gebruikt. Zo heb je het model, de isolatiegraad van uw woning, de buitentemperaturen en de grootte van de te verwarmen woning of ruimte. Naast dit is ook de stand waarop u de pelletkachel zet bepalend voor de kosten. Hoe hoger de stand, hoe meer pellets er namelijk in de kachel vallen. Als regel kunnen we aannemen dat een gemiddeld gezin met 2 kinderen dat de kachel gedurende de hele winterperiode (najaar, winter en voorjaar) gebruikt zo’n 1500 kilo aan pellets opstookt. Dit getal is gebaseerd op gemiddelde waarden zoals een doorsnee eengezinswoning, een gemiddelde winter, een binnentemperatuur van circa 21 graden en dubbel glas plus normale isolatie.

Hoeveel bespaar ik met een pelletkachel?

Maar aan welke bedragen of percentages moeten we concreet denken als het gaat om gemiddelde energiebesparingen die u met een pelletkachel kunt realiseren? De meeste pelletkachels zijn goed voor een besparing van 30 tot 60 procent. Dat is behoorlijk wat. Zeker als je bedenkt dat het leeuwendeel van uw energierekening (meestal 75 tot 80 procent) bestaat uit het verwarmen van ruimten. Een pelletkachel spaart dus veel energie maar zie ik dat ook in mijn portemonnee?

Concrete besparingsmogelijkheden

Energie besparen merk je ook zeker aan je bankrekening. Een gemiddeld huishouden stookt namelijk per jaar 1500 - 1800 kubieke meter gas weg. Nu de gasprijzen zo aan het stijgen betekent dat met de huidige gasprijzen (2021) een kostenpost van ruim 2866 euro per jaar. We hebben al gezien dat een pelletkachel per jaar ongeveer 1500 kilo pellets verbruikt. Dat komt neer op een totaal jaarbedrag van circa 450 euro. Omdat u wel nog gas gebruikt voor het koken en douchen, is de nettobesparing natuurlijk niet exact het bedrag dat overblijft als u de pelletkosten van de gasrekening aftrekt. Desondanks is een besparing van boven de 500 - 2000 euro zeker realistisch.

pellets-kopen Mecklenburger Energie Pellets | 65 zakken a 15 kg | Premium Duitse kwaliteit | Aswaarde: <0,5% | DIN plus & EN plus A1 |

Extra zuinigheidsopties van een pelletkachel

Het mooie is dat de meeste pelletkachels ook nog ingebouwde technologie hebben waarmee u het verbruik nog verder kunt terugschroeven. Met de ecostopfunctie reduceert u het gebruik nog eens extra. Met de thermostaatcomputer kunt u bovendien ook heel nauwkeurig regelen wanneer de pelletkachel wel of juist niet brandt. Dit systeem werkt zelfs veel beter dan bij traditionele verwarmingstechnieken. Gemiddeld genomen bedraagt de terugverdientijd van een pelletkachel 2 tot 6 jaar. Effectief bezien dus een investering die zeker het overwegen waard is!

Bekijk ons assortiment pellets

Al onze pellets zijn uitgebreid getest door onze experts en zijn van de best verkrijgbare kwaliteit!