Hoeveel energie en kosten bespaar ik met een pelletkachel?

Pelletkachels , Verwarming , Energie , Besparing | Gepubliceerd op 13 December 2017

Het is inmiddels wel bekend dat pelletkachels behoorlijke milieuvoordelen opleveren als je ze vergelijkt met kachels of verwarmingen die gebruikmaken van fossiele brandstoffen. Maar ook op prijstechnisch vlak hebben pelletkachels de potentie om flinke besparingen te realiseren. In dit artikel laten we zien hoe en hoeveel energie u kunt besparen met een pelletkachel.

Het constante prijsniveau van houtpellets

De prijzen voor houtpellets zijn redelijk constant. Bovendien zijn en worden in Europa op grote schaal (productie)bossen aangeplant. Een land als Duitsland herbergt vandaag de dag bijvoorbeeld beduidend meer bos dan enkele decennia geleden. In tegenstelling tot olie en gas, eindige grondstoffen die in de toekomst naar verwachting alleen maar schaarser zullen worden, zullen houtpellets nog een hele poos in ruime mate voorhanden zijn. Energie van de toekomst dus!

Besparing en gebruik

Het spreekt voor zich dat de te realiseren besparing op energie grotendeels afhangt van de manier waarop u de pelletkachel gebruikt. Naast het model, de isolatiegraad van uw woning, de buitentemperaturen en de grootte van de te verwarmen woning of ruimte, is ook de stand waarop u de pelletkachel zet bepalend voor de kosten. Hoe hoger de stand, hoe meer pellets er namelijk in de kachel vallen. Als regel kunnen we aannemen dat een gemiddeld gezin met 2 kinderen dat de kachel gedurende de hele winterperiode (najaar, winter en voorjaar) gebruikt zo’n 1500 kilo aan pellets opstookt. Dit getal is gebaseerd op gemiddelde waarden zoals een doorsnee eengezinswoning, een gemiddelde winter, een binnentemperatuur van circa 21 graden en dubbel glas plus normale isolatie.

Concrete besparingsmogelijkheden

Maar aan welke bedragen of percentages moeten we concreet denken als het gaat om gemiddelde energiebesparingen die u met een pelletkachel kunt realiseren? De meeste pelletkachels zijn goed voor een besparing van 30 tot 50 procent. Dat is behoorlijk wat. Zeker als je bedenkt dat het leeuwendeel van uw energierekening (meestal 75 tot 80 procent) bestaat uit het verwarmen van ruimten. Een gemiddeld huishouden stookt per jaar 1600-1800 kubieke meter gas weg. Gemeten naar de huidige gasprijzen betekent dat een kostenpost van ruim 1100 euro per jaar. We hebben al gezien dat een pelletkachel per jaar ongeveer 1500 pellets verbruikt. Dat komt neer op een totaal jaarbedrag van circa 450 euro. Omdat u wel nog gas gebruikt voor het koken en douchen, is de nettobesparing natuurlijk niet exact het bedrag dat overblijft als u de pelletkosten van de gasrekening aftrekt. Desondanks is een besparing van 400-500 euro zeker realistisch.

Extra zuinigheidsopties van een pelletkachel

Het mooie is dat de meeste pelletkachels ook nog ingebouwde technologie hebben waarmee u het verbruik nog verder kunt terugschroeven. Met de ecostopfunctie reduceert u het gebruik nog eens extra. Met de thermostaatcomputer kunt u bovendien ook heel nauwkeurig (veel beter dan bij traditionele verwarmingstechnieken) regelen wanneer de pelletkachel wel of juist niet brandt. Gemiddeld genomen bedraagt de terugverdientijd van een pelletkachel 2 tot 6 jaar. Effectief bezien dus een investering die zeker het overwegen waard is!