BTW
 • Topbeoordeling: 8.9+
 • Bepaal je eigen aflevermoment*
 • Veilig en betrouwbaar

Hoe vermijd je het kopen van slechte houtpellets?

Houtpellets zijn er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten: witte houtpellets en bruine houtpellets.

Keurmerk of geen keurmerk

Op de verpakking en op websites staat vaak aangegeven of houtpellets het EN+ en/of DIN+ keurmerk hebben. Om zeker te zijn van goede kwaliteit houtpellets zijn deze keurmerken in het leven geroepen. De keurmerken garanderen de kwaliteit en duurzaamheid van houtpellets.

Het DIN+ keurmerk staat bijvoorbeeld garant voor het feit dat pellets gemaakt zijn van onbehandeld en schoon hout, wat als milieuvriendelijk is aan te merken. Het keurmerk is in het leven geroepen door de Duitse organisatie TUV.

Het ENplus A1/A2 keurmerk is daarentegen een Europees initiatief. Dit keurmerk staat garant voor herleiding van de gehele keten van hout tot houtpellet. Daarnaast verkrijgen houtpellets dit keurmerk pas als het asgehalte minder is dan 0,7% en de verbrandingswaarde minimaal 4,7 kWh is per liter.

Kies je voor houtpellets, let dan op bovenstaande keurmerken. Meer weten over deze keurmerken? Ga naar deze blog over keurmerken.

De kwaliteit van houtpellets zonder keurmerk

Allereerst, bij het gebruik van pellets zonder keurmerk loop je een risico dat er storingen in de pelletkachel optreden door vervuiling. Dit is het vaak het geval, doordat ze veel as produceren en eventueel doordat ze klein zijn en de zuurstofaanvoer belemmeren. Hier lees je onder het kopje “Wat is het verschil in verbranding tussen witte en bruine pellets?” meer over.

Daarnaast worden houtpellets zonder keurmerk vaak gemaakt van behandeld hout, waardoor er geen zuivere verbranding plaatsvindt en er allerlei extra gassen vrij kunnen komen. Ook zal de calorische waarde anders zijn.

Wat is de calorische waarde?

Deze waarde geeft aan hoeveel warmte houtpellets produceren. Hoe logisch het ook lijkt, een hogere calorische waarde is niet perse het beste. Daarom adviseren wij houtpellets met een calorische tussen de 4,6 en 5,3 kWh, welke zijn aan te merken als kwalitatieve houtpellets.

Grootte van houtpellets

Het is belangrijk dat houtpellets de juiste grootte hebben voor een efficiënte werking van je pelletkachel. Als de houtpellets te groot kunnen ze niet goed door het toevoersysteem van de kachel stromen, dit is natuurlijk een probleem. Aan de andere kant kunnen te kleine pellets het ventilatiesysteem van de kachel verstoppen, dit kan leiden tot verminderen van de prestaties. Het juiste formaat pellet is dus erg belangrijk voor jouw kachel, bij Bustotaal vind je de juiste houtpellets.

De afmetingen van houtpellets kunnen variëren, maar ze hebben over het algemeen standaardafmetingen. De meest gangbare afmetingen voor houtpellets zijn:

 1. Diameter: De diameter van een houtpellet varieert meestal tussen 6 en 8 millimeter.
 2. Lengte: De lengte van houtpellets varieert gewoonlijk tussen 10 en 30 millimeter.

Deze standaardafmetingen zorgen ervoor dat de pellets gelijkmatig en efficiënt kunnen worden verbrand in apparaten die zijn ontworpen voor het gebruik van pellets als brandstof.

Vochtigheidsgraad

De hoeveelheid vocht in een houtpellet heeft veel invloed op de prestatie. Pellets met een langer vochtpercentage hebben over het algemeen een hogere dicht, dit resulteert in een efficiëntere verbranding en meer warmte. De pellets met een lager vochtpercentage genereren niet alleen meer warmte maar verbeteren ook het rendement van de pelletkachel. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan het vochtpercentage van de houtpellets, een goed vochtpercentage is minder dan 10%. Bekijk de specificaties van onze pellets om erachter te komen wat het vochtpercentage is. De witte pellets van Pelfin hebben een vochtpercentage van minder dan 10%.

Het asgehalte

Bij de verbranding van houtpellets komt as vrij. Hoe minder as er vrijkomt bij de verbranding, des te minder vaak hoef je jouw pelletkachel schoon te maken. Witte pellets produceren over het algemeen het minste as.

Wat is het verschil tussen witte en bruine pellets?


Het belangrijkste verschil tussen witte houtpellets en bruine houtpellets ligt in de grondstoffen die worden gebruikt voor de productie en de kleur van het resulterende materiaal.

Grondstoffen:

 • Witte pellets bestaan uit zuiver zachthout en worden meestal gemaakt van dennen- of essenhout.
 • Bruine pellets worden vervaardigd uit een mix van verschillende soorten hard- en zachthout, vaak met een overwegend gebruik van eikenhout.

Kleur:

 • Witte pellets hebben meestal een lichtere kleur, zoals de naam al aangeeft, vanwege het gebruik van zuiver zachthout zonder schorsdeeltjes.
 • Bruine pellets hebben een natuurlijke bruine kleur, mede doordat ze zaagsel bevatten dat afkomstig is van schors.

Een leuke test

Wil je zelf houtpellets testen om te voorkomen dat je een hele pallet slechte houtpellets koopt? Dit kan gemakkelijk zelf met deze onderzoekjes:

 • Hardheidsonderzoek: Plaats de houtpellets in een paar centimeter water. Hoe sneller de pellets het water opnemen, hoe minder lang ze zullen branden in jouw pelletkachel.
 • Onderzoek as: Als je na verbranding in jouw pelletkachel weinig zwarte as vindt, heb je houtpellets van hoge kwaliteit.

Wanneer raden we het aan om witte houtpellets te kopen?

 • Het percentage as van witte pellets is lager dan van bruine pellets. 
 • Schone verbranding.

Waarom raden we het aan om bruine houtpellets te kopen in plaats van witte?

 • Ze zijn voordeliger in aanschaf dan witte houtpellets.
 • Bruine pellets branden heter en hebben daarmee een hogere warmteopbrengst dan witte houtpellets.

Ons assortiment houtpellets

Gerelateerde artikelen

Wat zijn bruine houtpellets?

Je staat op het punt om een belangrijke keuze te maken voor je pelletkachel: witte of bruine pellets? In dit… Lees verder

Welke pellets kan ik het beste gebruiken in mijn pelletkachel?

Pelletkachels zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een efficiënte en milieuvriendelijke alternatieve manier om onze huizen te verwarmen.… Lees verder

Wat zijn pellets?

Pellets zijn kleine cilindrische korrels die vaak worden gebruikt als brandstof in verschillende toepassingen. Deze veelzijdige korrels worden gemaakt uit samengeperst… Lees verder