Laatste kans! Dikke korting op alle Augustiner producten! Bezoek hier voor details.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Rouwvliegjes bestrijden

Als je kleine zwarte vliegjes rondom je planten ziet vliegen, heb je waarschijnlijk te maken met rouwvliegjes. Deze vervelende beestjes kunnen je planten beschadigen en zijn een teken van ongezonde plantomstandigheden. In deze blog lees je meer over wat rouwvliegjes zijn, hoe je ze herkent, waarom ze ontstaan, welke schade ze aanrichten en hoe je ze kunt bestrijden.

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes, ook wel bekend als de varenrouwmug, zijn kleine, donkere insecten die vaak in en rondom potgrond worden gevonden. Ze behoren tot de familie van de Sciaridae. Ondanks hun naam zijn het eigenlijk geen vliegjes, maar muggen. Volwassen rouwvliegjes zijn ongeveer 2 tot 3 mm groot en hebben een zwarte of donkergrijze kleur. Hoewel ze irritant kunnen zijn, vormen de volwassen vliegjes geen direct gevaar voor je planten. Het zijn de larven van de rouwvliegjes die de schade aanrichten, vooral aan jonge planten of zaailingen.

Hoe herken je rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn te herkennen aan hun kleine formaat en donkere kleur. Ze worden vaak gezien vliegend rond de planten of rustend op het bodemoppervlak of de bladeren. De larven, die meer schade aanrichten, zijn moeilijker te spotten. Ze leven in de bovenste laag van de potgrond en zijn klein, doorschijnend wit met een zwart kopje. Als je kleine vliegjes of larven in je potgrond ziet, is de kans groot dat je met rouwvliegjes te maken hebt.

Waardoor ontstaan rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn graag in vochtige en rijke organische omgevingen. Overmatig water geven of slecht drainerende potgrond kan leiden tot de ideale omstandigheden voor deze vliegjes om zich te ontwikkelen. Ze leggen hun eieren in de vochtige potgrond, en de larven voeden zich met organisch materiaal en soms met de wortels van de plant. Daarom is het belangrijk om planten niet te veel water te geven om te voorkomen dat het aantrekkelijk wordt voor de varenrouwmug.

Welke schade richten rouwvliegjes aan?

Hoewel de volwassen rouwvliegjes voornamelijk vervelend zijn, kunnen de larven ernstige schade aanrichten aan je planten. Ze voeden zich met de wortels, wat leidt tot zwakke en ongezonde planten. In ernstige gevallen kunnen de larven de plant zodanig beschadigen dat deze slap wordt en sterft. Vooral jonge planten en zaailingen zijn kwetsbaar voor de schadelijke effecten van rouwvliegjes.

Hoe kom je van rouwvliegjes af?

Het bestrijden van rouwvliegjes kan een uitdaging zijn vanwege hun snelle voortplantingscyclus, maar er zijn methodes die zowel de larven als de volwassen vliegjes aanpakken:

  • Gebruik aaltjes: Aaltjes zijn natuurlijke vijanden van rouwvliegjes. Deze kleine wormpjes dringen de larven binnen en scheiden een bacterie uit die de larven doodt. Vervolgens planten de aaltjes zich voort binnen de dode larven en blijven ze de populatie van rouwvliegjes bestrijden. Zodra alle larven zijn opgegeten, sterven de aaltjes natuurlijk af.
  • Installeer vangplaten: Vangplaten zijn effectief in het vangen van de volwassen rouwvliegjes. Deze platen zijn gecoat met een natuurlijke, gifvrije lijm die de vliegjes vangt. Wanneer je vangplaten combineert met aaltjes, pak je zowel de larven als de volwassen vliegjes aan.
  • Droog je planten uit: Rouwvliegjes zijn dol op vochtige omstandigheden. Laat daarom de potgrond goed uitdrogen. Houd wel in de gaten dat niet alle planten goed tegen droogte kunnen. Pas deze methode dus met mate toe.
  • Vernieuw de potgrond: Het vernieuwen van de potgrond is een zeer effectieve methode. Aangezien de rouwvliegjes zich nestelen in de potgrond, werkt het heel goed om de potgrond te vervangen met nieuwe potgrond die vrij is van rouwvliegjes. Deze methode werkt sneller dan aaltjes, want bij aaltjes zie je de eerste effecten na 2 weken en met het verversen van potgrond heb je direct resultaat.
  • Verbeter de drainage: Zorg ervoor dat je potten goede afvoergaten hebben. Overweeg ook het gebruik van een goed drainerende potgrond om te voorkomen dat de bodem te lang vochtig blijft. Rouwvliegjes gedijen namelijk goed in vochtige omstandigheden.
  • Dek af met zand: Een laagje zand over de potgrond kan de aanwezigheid van zuurstof verminderen, waardoor de larven sterven en het voor de volwassen vliegjes moeilijker wordt om eitjes te leggen. Laat het zand niet langer dan twee weken liggen om te voorkomen dat de wortels van je planten zuurstoftekort krijgen.

Door deze methodes toe te passen, pak je rouwvliegjes op een effectieve manier aan, zowel bij de bron als in het volwassen stadium. Een combinatie van verschillende methodes kan nodig zijn voor het beste resultaat. Het belangrijkste is om waakzaam en consistent te zijn in je aanpak.

Gerelateerde artikelen