Loading...

Het product is succesvol toegevoegd aan uw winkelwagen

Antiworteldoek leggen, hoe doe ik dat? Stappenplan en tips

tuin , Bodembedekking , Antiworteldoek | Gepubliceerd op 24 June 2017

Wil je een plantenrijke tuin zonder onkruid? Dan is een goede bodembedekking belangrijk. Het plaatsen van antiworteldoek is een goede oplossing. Het materiaal is lucht- en waterdoorlatend, milieuvriendelijk en beschermt je tuinpad of terras tegen woekerend onkruid. Bovendien is dit type doek uv-gestabiliseerd, waardoor zonlicht niet tot op de bodem doordringt en onkruid minder kans heeft om te groeien. Maar hoe kun je antiworteldoek het beste leggen en vastzetten? In dit artikel tonen we het en reiken we een aantal handige tips aan.

Vlakke ondergrond

Het eerste aandachtspunt bij het plaatsen van antiworteldoek is de ondergrond. Let er vooral op dat de bodem tamelijk vlak en egaal is. Zo krijg je het beste resultaat, komen er geen oneffenheden in het doek en kun je het doek gemakkelijk plaatsen. Antiworteldoek wordt meestal geleverd in de vorm van een pakket of rol.

Het plaatsen van antiworteldoek

Het plaatsen is niet al te moeilijk als je geen twee linkse handen hebt. Span de worteldoek om te beginnen goed en strak aan over de oppervlakte. Maak vervolgens aan alle kanten een smal sleufje. Voor deze klus kun je bijvoorbeeld een spade gebruiken. Stop de antiworteldoek vervolgens in de sleuven, waarbij je een diepte van 20 tot 30 centimeter aanhoudt. Overtollig doek kun je eenvoudig afsnijden met een goed en voldoende scherp stanleymes. Zo ontstaan er stukken op maat die de perfecte oplossing voor uw tuin vormen. Duw tot slot de grond goed aan voor het benodigde stukje extra stevigheid.

Overlappende banen

Bij het aanbrengen van antiworteldoek is het van belang om een overlap van ongeveer een halve centimeter aan te brengen tussen de banen die je aanlegt. Zo ontstaan er namelijk geen openingen tussen de banen waar zich eventueel weer onkruid in kan nestelen. Door grondhoekhaken te gebruiken of de hoeken te bedekken met wat grind, kun je het doek verder verstevigen. Zo krijgt ook de wind er uiteindelijk geen vat op.

Planten plaatsen

Het doek ligt. Maar de kans is groot dat je het geheel nog wilt verfraaien met een stel mooie planten. Die wens is met antiworteldoek gemakkelijk te vervullen. Je maakt een kruis op de plaatsen waar je wilt planten en zorgt dat de plant voldoende diep de grond ingaat. Let er vooral op dat de wortelkluit goed bedekt is (dit is een aspect dat veel mensen over het hoofd zien bij het aanplanten op worteldoek). Worteldoek is voorzien van gekleurde lijnen, waardoor je de planten op eenvoudige wijze lijnrecht kunt uitzetten. Door de planten in verband uit te zetten, groeit het gehele beplantingsvak mooi dicht. Na het planten is het ook mogelijk om de worteldoek ter decoratie af te dekken met een klein laagje boomschors of siergrind. De worteldoek laten overgroeien met bodembedekkers is ook een interessante en veelvuldig toegepaste optie.

Antiworteldoek bij Bustotaal

Worteldoek is bij Bustotaal verkrijgbaar in verschillende formaten. U kunt kiezen voor:

  • Antiworteldoek 3,3 x 5 meter
  • Een rol van 2 x 5 meter
  • Een verpakking van 5,20 x 5 meter
  • Antiworteldoek 4,20 x 5 meter