Laatste kans! Dikke korting op alle Augustiner producten! Bezoek hier voor details.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Border in de tuin maken: 5 x 5 tips en voorbeelden

Borders geven het hele jaar door een mooi effect aan uw tuin. Een border, ook wel een bloemperk genoemd, is een stuk grond dat beplant is met planten met verschillende hoogten. Vaak grenst een border aan een muur of schutting. In deze blog geven we u vijf tips voor het aanleggen van een border en laten we daarna vijf voorbeelden zien van borders die er volgens ons perfect uitzien!

5 tips voor het aanleggen van je border

Een border van de hoogste kwaliteit kunt u creëren met een aantal kleine, slimme trucs. We nemen ze hieronder door.

1. Houd rekening met de bloeitijd

Niet alle planten groeien in dezelfde maanden. De ene plant groeit alleen in de zomermaanden, de andere kan ook nog in het najaar flink opbloeien. Zorg daarom dat u een mix creëert van planten met verschillende bloeiperiodes, zodat de border er het hele jaar door goed uitziet. We raden dan ook het gebruik van winterharde planten aan.

2. Denk aan de bladeren

We zijn snel geneigd om alleen te kijken naar de bloem, terwijl de bladeren net zoveel impact hebben op het uiterlijk van de border. Zeker bij de hogere planten is het belangrijk om te weten wat de bladkleuren en bladvormen zijn.

3. Hoeveel zonuren?

Het is aan te raden om te kijken hoeveel uur de zon schijnt op de beoogde plek van de border. Meer dan zes uur zon op een dag? Dan is het goed om te kiezen voor klanten die van volle zon houden. Schijnt de zon vier tot vijf uur per dag? Dan kiest u voor een plant met een halfschaduwsymbool. Planten die minder dan vier uur zon per dag nodig hebben worden aangeduid met een zwarte zon.

4. Creëer een trap-effect

Om de uitstraling van de border netjes en overzichtelijk te houden, raden we aan om de voorkant van de border te beplanten met lagere planten en de achterkant met hoge.

5. Ondersteun vanaf dag 1

U wilt natuurlijk het liefst dat de border het hele jaar door mooi blijft. Help de planten in uw border door deze zo snel mogelijk te ondersteunen. Zo blijft alles mooie rechtop staan en zullen de plantensteunen na verloop van tijd niet meer te zien zijn.

5 mooie bordervoorbeelden

We hebben een paar afbeeldingen verzameld van borders, ter inspiratie voor de border in uw eigen tuin. Geniet en doe er uw voordeel mee!

Border

Bron: www.tuinseizoen.com. Deze border is prachtig opgebouwd met aan de voorkant de kleinere planten en steeds hogere planten aan het eind. Niet alleen deze overloop is mooi gedaan, ook de bloemkleuren zijn prachtig bij elkaar gezocht.

Border 2

Bron: www.tuinkenners.nl. Hoe kun je een groot gazon op een leuke manier verfraaien? Dat kan met een kleine border in het midden van de grasmat! De bovenstaande border is het bewijs dat een border niet altijd vol hoeft te zijn.

Border 3

Bron: www.buitenlevengevoel.nl. Veel kleuren, maar op een mooie manier geordend. Het is nog een mooie optie voor uw eigen border. In deze border is goed gelet op de verschillende kleuren van de bladeren. Een erg vrolijke tuin die in de zomer prachtig kan bloeien.

border 5

Bron: www.nederlandsetuinenstichting.nl. Hierboven zien we een voorbeeld van een heel groot gazon, dat door de border is omgetoverd tot een knusse en levendige plek. Door de planten in de border laag te houden, blijft de tuin overzichtelijk en open.

Border 4

Bron: www.welke.nl. Het laatste voorbeeld is allesbehalve een overzichtelijke border. Het enige overzichtelijke is dat de lengtes van de plant gerangschikt zijn, voor de rest heeft de border veel weg van een mooi samengestelde bos bloemen. Er zijn veel verschillende planten gebruikt en deze passen, zoals u kunt zien, prachtig bij elkaar.

Zelf een border creëren?

Nu u weet hoe een border gelegd kan worden en hoe deze eruit kan komen te zien, is het tijd om zelf aan de slag te gaan! Zoek de juiste spullen bij elkaar en u kunt in uw eigen tuin aan het werk.

Producten voor het aanleggen van een border

Gerelateerde artikelen