Laatste kans! Dikke korting op alle Augustiner producten! Bezoek hier voor details.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

6 winterharde planten voor een mooie wintertuin

De gezellige maar koude winterdagen komen er weer aan. Het perfecte moment om de tuin winterklaar te maken met winterharde planten. Deze stoere buitenplanten overleven de winter en bloeien in het voorjaar weer prachtig op of blijven zelfs in de winter bloeien. In deze blog geven we zes voorbeelden van winterharde planten om uw tuin om te toveren tot een echte wintertuin.

Creëer uw eigen winter wonderland met deze sfeervolle buitenplanten

Al uw buitenplanten winterhard maken of beschermen tegen de kou is helaas niet mogelijk. Toch kunt u met een aantal winterharde planten de tuin in de winter mooi houden. Wij geven u een aantal voorbeelden van winterharde planten, dan kunt u zelf bepalen of deze in uw wintertuin passen!

Dwergmispel (Cotoneaster)

De Dwergmispel hoort bij de groep van groenblijvende heesters. De van origine West-Chinese heester kan tot wel -25 graden Celsius verdragen. Een belangrijk kenmerk van de Dwergmispel is dat hij het op bijna alle plekken in de tuin goed doet. Weinig of juist veel zon, een droge plek of juist erg nat, de Dwergmispel redt zich wel.

Het blad van de Dwergmispel is groen en de bloem is wit. De bloem bloeit in de maanden mei tot juni. De besjes komen op in de nazomer, hier zijn de vogeltjes erg dol op. In de herfst kan de Dwergmispel verkleuren met een elegante rode kleur.

De bessen van de Dwergmispel zijn erg in trek bij de vogeltjes

Groenblijvende klimop (Hedera)

De Hedera mag natuurlijk niet missen in ons lijstje. De groenblijvende klimop is een van de meeste gebruikte buitenplanten. Eén plant kan tot wel 10 bij 10 meter worden. De mooie, pijlvormige bladeren geven de tuin een stoer uiterlijk. Als u de klimop laat bloeien krijgt deze besjes.

De Hedera is absoluut lid van de winterharde hangplanten club vanwege het feit dat de hoofdtakken altijd blijven leven. In zeer strenge winters zal de Hedera zijn blad verliezen, maar deze bloeit in het voorjaar gewoon weer aan!

Groenblijvende klimop

De pijlvormige bladeren van de Hedera geven uw tuin een stoer uiterlijk

Kardinaalshoed ‘Pierrolino’(Euonymus japonicus)

Misschien wel een van de mooiste groenblijvende winterharde planten. De Kardinaalshoed komt aan zijn naam vanwege de openspringende vruchten aan de plant. De vruchten hebben veel weg van een hoed van een kardinaal en kan in de herfst sierlijke rozerode tinten krijgen.

De Kardinaalshoed kan tot wel 80 centimeter worden en kan erg goed tegen wind. De plant kan zich prima redden op zowel een zonnige plek als een schaduwrijke plek en is ook te gebruiken als haag in de tuin.

Kardinaalshoed

De Kardinaalshoed in bloei

Meloenboompje (Chimonanthus praecox)

Het Meloenboompje is een sierheester die zelfs in de winter blijft bloeien. En, u raadt het al, het meloenboompje ruikt naar … meloen! Vanwege deze zoete geur wordt de sierheester ook wel Winterzoet genoemd. Wat ons betreft zijn er bijna geen mooiere bloeiende winterplanten voor buiten dan de Chimonanthus praecox.

De aantrekkelijke plant start met bloeien in november en blijft dit ongeveer tot en met maart doen. De bloemen van het Meloenboompje zijn lichtgeel van buiten en diep rood van binnen. Verder staat staan deze groenblijvende heesters het liefst op een zonnige plek en houden ze niet van een natte ondergrond.

Meloenboompje (2)

Deze aantrekkelijke Meloemboom blijft de hele winter bloeien!

Kerstroos (Helleborus niger)

Dat sommige buitenplanten winterhard zijn is geen verrassing, maar de Kerstroos is een echte winterharde plant. Deze in de winter bloeiende winterharde planten zijn voor iedere tuin een aanwinst. De knop van de plant bloeit uit tot een stijlvolle witte bloem met kern die lijkt op een echte kroon.

De bladeren van deze bloem zijn groenblijvend en kunnen vorst en sneeuw gemakkelijk weerstaan. Schrik niet als de plant in de winterperiode slap is gaan hangen, die komt namelijk weer omhoog als de temperatuur ook omhoog gaat.

Vorst en sneeuw? Geen enkel probleem voor deze Kerstroos

Laurier (Caucasica)

De Lauriersoorten worden graag gebruikt als haagplant. Dit komt mede doordat een Laurier erg snel groeit, tot wel 50 centimeter per jaar. Ook zijn de groenblijvende struiken winterhard tot wel -20 graden Celsius.

De Laurier ‘Caucasica’ onderscheidt zich van alle andere Lauriersoorten door de donkerdere en smalle bladeren. De plant komt door zijn smalle vorm ook in kleinere tuinen goed tot zijn recht. De Caucasica is een van onze favorieten Lauriersoorten vanwege zijn rijke en sierlijke bloei.

Laurier

De Caucasica staat zeer terecht bekend om zijn elegante bloei

Gratis advies?

Heeft u een vraag naar aanleiding van deze blog of wilt je jouw tuin winterklaar maken? Wij hebben alle tuinspullen die je nodig hebt voor in de tuin. Daarnaast kan je contact met ons opnemen als je toch iets anders zoekt!

Een greep uit onze tuinproducten

Gerelateerde artikelen

Houtsnippers of boomschors onder een speeltoestel?

Houtsnippers of boomschors kopen voor onder je speeltoestellen? Houtsnippers en Franse premium boomschors zijn allebei erg geschikt als valdempende ondergrond… Lees verder

Mulch: Wat is het precies en waarom is het zo goed voor mijn tuin?

Mulch, mulch, mulch! We houden er zo van. Het is goed voor de aarde en het ziet er goed uit… Lees verder

Groenblijvende planten: deze vaste planten blijven groen in de winter!

Vaste tuinplanten staan erom bekend dat ze de winter bovengronds niet overleven en dat alleen de wortels in de bodem… Lees verder