Nog maar een paar dagen korting op Franse Boomschors in big bags, bekijk de actie!.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Franse schors, sylversterschors of dennenschors: de voor- en nadelen

Boomschors is een volledig natuurlijk product dat prima kan worden gebruikt als tuindecoratie. Daarnaast is schors onkruid werend en scheelt het gebruiken ervan u dus onderhoudswerk. Boomschors is er in verschillende soorten, waarvan Franse schors, sylvester schors en dennenschors het populairst zijn. Maar wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van deze verschillende schorstypen? In dit artikel leggen we het uit.

Franse boomschors

De Franse boomschors uit het assortiment van Bustotaal is gemaakt van de schors van de Franse pijnboom of zeeden (Pinus pinaster). Deze coniferensoort komt van origine uit het mediterrane gebied en valt op door zijn piramidevormige kroon en lange, bochtige stam. Franse boomschors kenmerkt zich door een roodbruine kleur en is daarom prima geschikt voor decoratieve doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan toepassingen zoals het verfraaien van tuinpaden, het vullen en afdekken van borders en het decoreren van bloemen- en plantenbakken. Het meest gebruikte formaat van de Franse boomschors is 20 tot 40 millimeter. Franse boomschors ziet er niet alleen fraai uit, maar heeft ook een lange levensduur. Onder normale omstandigheden gaan de stukken schors ruim 5 jaar mee. Extreme vochtigheid kan de levensduur van Franse boomschors verkorten. Door de uitmuntende kwaliteit van het materiaal is Franse boomschors wat prijziger dan andere schorstypen.

Sylvesterschors

schors

Sylvesterboomschors is afkomstig van de grove den (Pinus sylvestris). De soort wordt vaak ook pijnboom genoemd. De grove den is een algemeen voorkomende boomsoort in grote delen van Europa. Zeker in koudere regionen gedijt de boom goed. In de bergen kan de grove den tot op een hoogte van circa 2000 meter voorkomen. Sylvesterboomschors is lichtbruin van kleur en gaat onder normale omstandigheden een jaar of 3 mee. De schors is goed bruikbaar als decoratiemateriaal voor tuinpaden en plantenbakken, maar kan ook worden gebruikt als valondergrond voor speeltoestellen. Bovendien voorkomt sylvester boomschors onkruidvorming en vorstschade aan planten. De sylvester boomschors van Bustotaal komt uit Duitsland en is zowel losgestort als in big bags verkrijgbaar. Hoewel het materiaal wat minder lang meegaat dan Franse schors, kenmerkt sylvester boomschors zich wel door een prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Dennenschors

Dennenschors is gemaakt van Noord-Europese dennen. De schors is te herkennen aan de lichte kleur. De levensduur van deze schorssoort bedraagt minimaal 4 jaar. Dennenschors is te gebruiken voor diverse doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het aanleggen van duurzame tuinpaden;
  • valdemping voor speeltoestellen;
  • onkruidbestrijding;
  • ondergrond voor de oprit of bodembedekker op bouwplaatsen.

Gebruik bij voorkeur een laag van 8-9 centimeter dik voor de beste onkruidwering en valdemping. Onze dennenschors is verkrijgbaar in speciale big bags met een inhoud van 1 kubieke meter.

Het aanbrengen van boomschors

schors

Het aanbrengen van boomschors is geen ingewikkeld proces. Zorg eerst voor een vlakke ondergrond door er goed met een hark doorheen te gaan. Vervolgens kunt u de hulp inroepen van een worteldoek. Leg het doek over de vlakke ondergrond en pak een paar stenen om het tijdelijk op zijn plaats te houden. De wind kan er anders voor zorgen dat het worteldoek niet goed blijft liggen. Wanneer het worteldoek eenmaal goed vastligt, kan het boomschors over de oppervlakte verspreid worden. Het is aan te raden om een laagdikte van 8 tot 10 centimeter te gebruiken. Door de oppervlakte van het te bedekken stuk grond te meten, wordt het eenvoudig om de benodigde hoeveelheid boomschors te berekenen.

Extra voordelen van boomschors

Naast de al genoemde kwaliteiten, levert boomschors nog een paar handige voordelen op.

  • Het materiaal verbetert de organische huishouding van de bodem. Hierdoor neemt de biologische activiteit toe.
  • Het  heeft een natuurlijk karakter. Hierdoor belanden er geen chemische stoffen in de bodem.
  • Schors beschermt bloemen en planten tegen vorst.

Echt grote nadelen zijn niet verbonden aan het gebruiken van boomschors. Het materiaal moet wel eens in de paar jaar (afhankelijk van de schorssoort 3-7 jaar) worden vernieuwd. Onder zeer natte omstandigheden kunnen zich bovendien schimmels tussen de schorsdeeltjes ontwikkelen.

Gerelateerde artikelen

Meer biodiversiteit in je tuin

In de hedendaagse tuin wordt biodiversiteit steeds belangrijker. Niet alleen draagt het bij aan een gezondere, meer veerkrachtige tuin, maar… Lees verder

Hoe leg ik een pad aan met boomschors of houtsnippers?

Een pad van kiezels, stenen of tegels past natuurlijk niet in een groene tuin met een natuurlijke uitstraling. De moderne… Lees verder

Kiezen tussen cacaodoppen of boomschors?

De keuze van bodembedekkers is zowel mooi voor het oog als functioneel. Twee populaire opties zijn cacaodoppen en boomschors, elk… Lees verder