Laatste kans! Dikke korting op alle Augustiner producten! Bezoek hier voor details.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Houtopslag: 5 tips voor het bewaren van droog haardhout

Het opslaan van haardhout is een belangrijk aandachtspunt. Door haardhout op de juiste manier op te slaan, voorkomt u schimmelvorming. Bovendien zorgt u ervoor dat het materiaal lang van hoge kwaliteit blijft en tijdens het branden nog steeds een hoog rendement oplevert. Maar wat is nu eigenlijk de beste manier om haardhout bewaren? In dit artikel laten we het zien aan de hand van een vijftal nuttige houtopslagtips.

Kies een vochtarme plek

Een belangrijke voorwaarde bij het opslaan van haardhout is dat u een plek kiest waar vocht niet bij het materiaal kan komen. Een hoge vochtigheidsgraad werkt namelijk schimmelvorming in de hand. Daarnaast beïnvloedt het de brandbaarheid van het hout op een negatieve manier. De garage is een optie voor het opslaan van haardhout omdat het hier droog en goed geïsoleerd staat. Nog beter is om het hout te bewaren onder een overkapping in de tuin.

Buiten opslaan is beter

houtopslag

Juist omdat haardhout droog moet blijven, denken veel mensen dat ze het binnen moeten opslaan. Toch is dit alleen waar als het gaat om echt droge houtsoorten met een natuurlijke vochtigheid van minder dan 20 procent. In de meeste gevallen is het beter om haardhout in de buitenlucht op te slaan. Hout droogt het beste als het in contact komt met de buitenlucht. Wind en zon zijn namelijk de beste droogmechanismen. Als hout gekapt wordt heeft het een vochtigheidspercentage (afhankelijk van de houtsoort) van rond de 50 procent. Deze vochtigheid komt door de sapstromen die door de boom lopen. Deze hebben tijd nodig om volledig af te sterven en te drogen (afhankelijk van de houtsoort 1 tot 2 jaar). Als vers hout in een geïsoleerde ruimte wordt opgeslagen, zal het vochtigheidsgehalte te snel stijgen en gaat het hout schimmelen.

Houd het hout buiten bereik van de elementen

Harde regen, sneeuw en hagel zijn funest voor uw haardhout. Draag er dus altijd zorg voor dat het haardhout goed beschermd is tegen deze weerselementen. Dat kan door een overkapping over de opslag aan te brengen of een doek over de stapel haardhout te leggen. Let ook goed op de windrichting. De meeste regen valt doorgaans uit het (zuid)westen. Het is dus verstandig om een andere richting te kiezen als open kant van de houtopslag.

Zorg dat het haardhout niet de grond raakt

Het is ook belangrijk dat de houtopslag los van de grond ligt. Direct contact met de bodem leidt er namelijk toe dat vocht veel meer kans heeft om in het haardhout te trekken. Hanteer bij voorkeur een hoogte van circa tien centimeter. Dit kan door de houtopslag op een pallet of een paar balkjes te leggen. Gebruik geen steen of zand als ondergrond.

Stapel in de breedte

Het is ook aan te bevelen om het haardhout bij de opslag niet te diep te stapelen. Leg maximaal twee blokken in de diepte en de rest in de breedte. Door in de breedte te stapelen kan de wind gemakkelijker door de houtstapel heenblazen en blijft het hout droog, lang houdbaar en goed brandbaar.

Gerelateerde artikelen

Houtsnippers of boomschors onder een speeltoestel?

Houtsnippers of boomschors kopen voor onder je speeltoestellen? Houtsnippers en Franse premium boomschors zijn allebei erg geschikt als valdempende ondergrond… Lees verder

Mulch: Wat is het precies en waarom is het zo goed voor mijn tuin?

Mulch, mulch, mulch! We houden er zo van. Het is goed voor de aarde en het ziet er goed uit… Lees verder

6 winterharde planten voor een mooie wintertuin

De gezellige maar koude winterdagen komen er weer aan. Het perfecte moment om de tuin winterklaar te maken met winterharde… Lees verder