• Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Pellets FAQ: alles wat je moet weten over pellets

Pelletkachels winnen de laatste jaren gestaag aan populariteit. Het zijn technisch slimme apparaten die voor een goede verbranding zorgen en prima toegesneden zijn op het warmhouden van een kamer of woning. Als brandstof gebruiken ze cilindervormige houtkorrels die bekend staan onder de naam houtpellets.

In dit artikel vertellen we u alles over pellets aan de hand van een reeks veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Laat het ons weten!

Waar worden pellets van gemaakt?

Pellets worden vervaardigd uit onbehandeld zaagsel, houtschaafsel of ander restmateriaal uit de houtindustrie. Door het droge zaagsel of schaafsel onder hoge druk te persen, ontstaan uiteindelijk pellets. Het persen zorgt er ook voor dat de energiedichtheid en stevigheid van het product toenemen.

Een houtpellet valt na het persen niet uit elkaar doordat de lignine (een natuurlijk bestandsdeel van hout) tijdens het persen warm wordt en optreedt als natuurlijk bindmiddel. Omdat de pellets worden vervaardigd uit restmateriaal uit de houtindustrie, hoeven voor de productie ervan geen extra bomen te worden gekapt.

pellets

Hoe werkt een pelletkachel?

Bovenin een pelletkachel zit een reservoir waarin de houtpellets worden ondergebracht. Deze worden vervolgens geleidelijk naar de verwarmingskamer van de kachel gebracht. De pellets ontbranden middels een elektronische ontbranding. Door een ingebouwde ventilator wordt verse lucht aangevoerd en warme lucht naar buiten gebracht. Vrijgekomen as wordt opgevangen in een aslade, zodat de verbrandingskamer schoon blijft.

Hoe energiezuinig zijn pellets?

Pelletkachels zijn een stuk energiezuiniger dan gewone houtkachels of de op gas draaiende centrale verwarming. Moderne pelletkachels zijn thermostatisch geregeld. Is het warm genoeg? Dan zal het apparaat vanzelf minder hard gaan branden. Wanneer het weer kouder wordt, schakelt de kachel juist een tandje bij. Zo verbruikt u uiteindelijk nooit meer pellets dan nodig.

De schroef in een pelletkachel gaat bovendien sneller of juist langzamer draaien al naar gelang de warmtebehoefte (modulerend systeem) en regelt zo hoeveel pellets uiteindelijk in de verbrandingskamer belanden. De besparing van pellets ten opzichte van propaan- of butaangas kan al gauw oplopen tot tientallen procenten.

Hoe schoon zijn pellets?

De schone verbranding is een van de belangrijkste voordelen van het stoken met pellets. Het verbranden van pellets gaat gepaard met zeer weinig asvorming, meestal maar 1 procent (of minder) van de opgestookte hoeveelheid. Dit betekent bijvoorbeeld dat 100 kilogram pellets garant staan voor 100 branduren, met slechts 1 kilo as.

Dat is veel schoner dan conventionele verbrandingsovens of open haarden. Omdat een pelletkachel een gesloten verbrandingskamer is, komt er bij het stoken van houtpellets ook geen stof of roet vrij in huis.

Hoelang kan ik stoken met een voorraad pellets?

Het antwoord op deze vraag hangt natuurlijk helemaal af van uw warmtebehoeften en stookgewoonten. Als u het graag heel erg warm heeft, is uw kachel natuurlijk sneller door de houtpellets heen. Ook de isolatiegraad van de woning speelt een rol.

Alles over houtpellets

In een goed geïsoleerde woning (denk bijvoorbeeld aan dubbel glas en geïsoleerde wanden) hoeft u kachel minder hard te branden dan in een matig afgedicht huis. Maar gemiddeld gezien kunt u met een big bag (1 kuub) of een pallet met meerdere zakken een hele poos vooruit.

Zorgt het maken van pellets voor een grote ecologische voetafdruk?

De totale hoeveelheid grijze energie die vrijkomt bij het productieproces bedraagt 2 tot 3 procent. Een zeer laag percentage als je een directe vergelijking trekt met gas (10 procent), stookolie (13 procent) of elektriciteit (zo’n 30 procent). De ecologische voetafdruk valt dus, zeker in vergelijking met andere stookmethoden, erg mee.

Hoe en hoelang kunnen pellets worden bewaard?

Pellets zijn behoorlijk verouderingsbestendig en nemen, mits ze op de juiste plek worden bewaard, amper vocht op. U kunt ze dus gemakkelijk jaren bewaren zonder dat er kwaliteitsverlies zal optreden. U kunt houtpellets opslaan onder een afdak of carport of in een kelder. Zorg er wel altijd voor dat pellets worden beschermd tegen regen of opstijgend vocht. Zet ze bij voorkeur op een verhoging (bijvoorbeeld een pallet).

Wat kosten pellets?

Heeft u een houtkachel en bent u benieuwd of pellets voor u een goede oplossing kunnen zijn? Dan kunt u onze handige pelletkorf eens uit proberen. De korf geeft tot 1.5 tot 4 uur warmteplezier en kan ook buiten worden gebruikt als alternatief voor een vuurkorf.

Als het gaat om de prijs zijn bruine houtpellets wat goedkoper. Ze branden wat warmer en gaan er dus minder snel doorheen. Daarnaast zijn ze ook per zak iets goedkoper. Echter branden de witte pellets veel schoner en makkelijker. Jouw keus!

Hoe zit het met de prijsontwikkeling van pellets?

De prijs van houtpellets is veel minder aan sterke schommelingen onderhevig dan de tarieven voor fossiele brandstoffen zoals stookolie en gas. Pellets worden immers geproduceerd uit reststoffen die nu en in de nabije toekomst ruimschoots voorhanden (zullen) zijn.

Waar moet ik op letten bij het kopen van pellets?

De kwaliteit van houtpellets hangt vooral af van de kwaliteit van de grondstof. Die moet droog, schoon, vers, constant, uniform en niet verontreinigd zijn. Om vervolgens een perfecte houtpellet te persen, is het belangrijk dat de juiste pers, de juiste vochtigheid en de juiste druk worden gebruikt.

Kwalitatief hoogwaardige pellets zijn te herkennen aan keurmerken als EN+ en DIN+. Ook de houtpellets uit het assortiment van Bustotaal zijn volgens deze normen gecertificeerd. De door onafhankelijk opererende auditors verstrekte keurmerken garanderen dat de pellets in kwestie voldoen aan de hoogste milieu- en productiestandaarden.

Alles over houtpellets

Wat is het verschil tussen naaldhoutpellets en gemixte pellets?

Naaldhoutpellets hebben een lichte kleur en bestaan voor 100 procent uit naaldhout. Dit type houtpellet is in Europa de meest wijdverbreide soort. Naaldhoutpellets zorgen voor een schone verbranding, hoge energiewaarde, een laag asgehalte en weinig onderhoud.

Gemixte pellets zijn donkerder van kleur en worden vervaardigd uit een mix van naald- en loofhout. De in de praktijk meest voorkomende combinatie is eiken, beuken en naaldhout. Mixpellets geven een intensere warmte af dan naaldhoutpellets, maar genereren door het wat minder schone verbrandingsproces ook meer as.

Hoe herken in gecertificeerde pellets?

Vanwege de grote aantallen ‘vervalste’ pellets die op de markt worden gebracht is het belangrijk om te controleren of uw houtpellets gecertificeerd zijn. Dit kunt u doen door op een aantal zaken te letten. Op de pellets staan een logo en een nummer, deze moeten corresponderen met die van de aanbieder. Het kan overigens zo zijn dat een aanbieder de pellets onder een ander label verkoopt, in dat geval kunt u het beste contact opnemen met de aanbieder om te controleren of het klopt.

Hoeveel pellets verbruikt een houtkachel?

Het aantal pellets dat u nodig heeft om de houtkachel een winter lang te laten branden, wordt door meerdere factoren bepaald. Denk hierbij aan de stand waarop u de kachel laat branden, het vermogen van de kachel, het soort pellet, de ruimte die verwarmd moet worden en de afstelling van de kachel.

Wanneer we uitgaan van een gemiddeld gezin met twee kinderen dat de houtkachel gedurende de hele winterperiode (najaar, winter, voorjaar) gebruikt om de temperatuur binnen op 21 graden te krijgen, zal daarvoor zo’n 1500kg aan pellets nodig zijn. We gaan hierbij uit van gemiddelde omstandigheden. Een gemiddelde winter en goede isolatie en dubbelglas, bijvoorbeeld. Uiteraard kan uw gebruik behoorlijk verschillen van deze schatting, afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Kan ik de pellets komen afhalen?

Het afhalen van houtpellets is zeker mogelijk. Wij hebben een vestiging in Winsum (Groningen) waar pellets afgehaald kunnen worden. U kunt de houtpellets eerst bestellen in de webwinkel en ze vervolgens af komen halen, maar gewoon langskomen is natuurlijk ook goed. Wanneer u pellets bij ons komt ophalen, betaalt u uiteraard geen verzendkosten.

Heeft nu na het lezen van deze veelgestelde vragen over houtpellets nog een vraag? Schroom dan niet en neem contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Duurzaam verwarmen: zijn pelletkachels milieuvriendelijk?

De nadelen van fossiele brandstoffen manifesteren zich steeds duidelijker in de vorm van luchtvervuiling en klimaatverandering. Daarom is het ook… Lees verder

Pellets opslaan: tips voor het opslaan en drooghouden van pellets

Om het maximale rendement uit jouw houtpellets te halen en ervoor te zorgen dat ze goed brandbaar blijven, is het… Lees verder