Laatste kans! Dikke korting op alle Augustiner producten! Bezoek hier voor details.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Grindkoffer aanleggen en bereken: hoe pakt u dit aan?

Een grindkoffer is niet alleen een sierlijke toevoeging aan uw tuin. Het aanleggen van een grindkoffer heeft namelijk naast de mooie uitstraling ook een ander voordeel. In deze blog leggen we uit waar een grindkoffer (of grindstrook) in de tuin goed voor is, hoe u een grindkoffer aan kunt leggen en hoe u kunt berekenen hoeveel grind u nodig heeft.

Waar is een grindkoffer goed voor?

Grindstroken of grindkoffers zien er niet alleen stijlvol uit, ze zijn ook erg praktisch. Dit heeft alles te maken met de waterregulering in uw tuin. Een grindkoffer heeft als doel om het regenwater in de tuin geleidelijk in de ondergrond te laten lopen. Het regenwater kan makkelijk door het grind naar beneden zakken, waar het uiteindelijk terechtkomt in het ondergrondse zand.

Een grindkoffer in de tuin heeft een aantal significante voordelen.

  • Een grindkoffer voorkomt dat er water op de tuinoppervlakte blijft liggen.
  • Het grind kan gelegd worden in zowel verharde als onverharde tuindelen.
  • Een grindstrook is eenvoudig aan te leggen.

Grindkoffer aanleggen in 4 stappen

Zoals hierboven vermeld is het aanleggen van een grindkoffer relatief eenvoudig. U heeft de volgende drie dingen nodig:

Stap 1: bepaal de plek van de grindkoffer

Dit klinkt misschien eenvoudiger dan het daadwerkelijk is. De grindkoffer moet het water namelijk naar een plek leiden waar het water kan afstromen. Een sloot of vijver zou hierbij kunnen helpen. Als u geen sloot of vijver in of rond uw tuin heeft, dan kan het water ook wegzakken in de ondergrond van zand.

Stap 2: graaf het gat en bevestig worteldoek

Na het bepalen van de plek, kunt u beginnen met het graven van het gat. Zorg dat de sleuf ongeveer 60 centimeter diep is. De oppervlakte van de grindkoffer hangt af van de grootte van uw dak. Hoe groter het dak van uw huis is, hoe meer regen het opvangt.

Nadat u het gat heeft gegraven, bekleedt u het met een worteldoek. Vergeet u een worteldoek in het gat te bevestigen? Dan kan het zo zijn dat de grindkoffer dichtslibt door het zand rond de koffer.

Belangrijk: zorg dat u aan alle kanten van de grindkoffer stukken worteldoek overlaat. Deze kunt u met grondpennen aan de grond bevestigen. Zo kan het worteldoek nooit gaan schuiven.

Stap 3: vul de grindkoffer met grind

Als laatste stap vult u de grindkoffer met het grind. Hierbij heeft u twee mogelijkheden. U kunt het gat tot de rand aanvullen, zodat de grindkoffer zichtbaar blijft. Ook kunt u kiezen voor een onzichtbare grindkoffer. Bij deze optie vult u de grindkoffer met grind, tot ongeveer 20 centimeter van de rand. Hierna kunt u de rest van het gat opvullen met zand en daarna een stuk gras of planten aanbrengen. De grindkoffer is nu niet zichtbaar, maar kan wel zijn werk doen.

https://twitter.com/evertjk/status/332127478942400514

Grindkoffer berekenen: hoe groot?

Bij de onderstaande berekening gaan we uit van een huis met één regenpijp.

Stel: u heeft een huis van 8 meter diep en 7 meter breed. Het dak wordt vlak gemeten, dus in dit geval gaan we uit van 8 x 7 = 56m². We gaan uit van 15 liter regenwater per vierkante meter. Dus: 56 x 15 liter = 840 liter.

U maakt in uw tuin een greppel van 20 centimeter diep en 1 meter breed en een sleuf van 30 centimeter bij 30 centimeter. De sleuf van 30 x 30 cm vult u met grind en heeft een bergingscapaciteit van 30 liter per strekkende meter. De greppel heeft een bergingscapaciteit van 100 liter per strekkende meter. In totaal komt dit neer op: 30 + 100 = 130 liter per strekkende meter.

Nu delen we het aantal liter water dat van het dak afkomt door het aantal liter per strekkende meter. Zo weten we hoe lang de grindkoffer moet worden.

Dus: 840/130 = ongeveer 6,5 meter.

Grind bestellen

Wij hebben de beste kwaliteit grind voor uw grindkoffer. De big bags kunt u eenvoudig opensnijden met een stanleymes. Na het leggen kan het grind met een schep verplaatst worden. Voor de afwerking kunt u een hark gebruiken. Weet u niet welk grind het beste is voor uw tuin? Of wilt u wat extra tips voor het aanleggen van uw grindkoffer? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies.

Gerelateerde artikelen