Vrijdag 29 maart zijn wij vanaf 12:30 gesloten en maandag 1 april de hele dag. Zaterdag 30 maart zijn wij wel geopend.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Tuin ophogen: zand of aarde?

Uw tuin ophogen kan op meerdere manieren. De twee meest gebruikelijke vulmiddelen zijn tuinaarde en zand. Beide worden in verschillende situaties gebruikt. Welk materiaal gebruikt u bijvoorbeeld als ondergrond wanneer u een tuinhuis gaat neerzetten? Of als u gaat bestraten? In deze blog leggen we uit wanneer het verstandig is om uw tuin op te hogen, in welke situatie u het beste tuinaarde kunt gebruiken en wanneer zand de beste optie is. Tot slot geven we u de berekening voor het aantal kubieke meters zand of aarde dat u nodig heeft.

3 redenen voor het ophogen van uw tuin

De tuin ophogen heeft vaak een praktische reden. Hieronder noemen we drie van de meest voorkomende redenen voor het ophogen van de tuin met aarde of zand.

1. Afwatering verbeteren

Het kan zo zijn dat de afwatering in uw tuin niet optimaal is. Plassen die in uw tuin blijven liggen zijn hier een uitkomst van. In de meeste gevallen is de tuin voorzien van een drainage, maar deze heeft vaak niet de capaciteit om de hele tuin te beschermen tegen de regen. Met een aflopende tuin kunt u dit probleem voor zijn. Begin met ophogen bij het huis en laat de tuin steeds meer aflopen. Doet u dit andersom, dan loopt het water richting het huis en kan het voor problemen zorgen.

2. Nieuwe bestrating

Gaat u een nieuwe bestrating in uw tuin leggen? Dan is het 99% zeker dat de ondergrond onder de huidige bestrating verzakt is. Nadat u de huidige bestrating eruit heeft gehaald, kunt u de tuin ophogen en kan de nieuwe bestrating strak en recht worden gelegd.

3. Hoogteverschillen in de tuin

Het kan ook zo zijn dat u er juist voor kiest om hoogteverschillen aan te brengen in uw tuin, bijvoorbeeld voor het aanleggen van een terras of een schuur. Ook kunt u naar beneden werken met een zitkuil rondom een kampvuur. Er zijn veel mogelijkheden!

De schuur is gebaat bij een ondergrond die egaliseert en stevig is: gebruikt u dan zand of tuinaarde?

Tuin ophogen tuinaarde vs tuin ophogen zand

Er is één duidelijke regel als het gaat om het gebruik van aarde of zand in de tuin. Welk materiaal gebruikt dient te worden, is namelijk afhankelijk van de functie van de ondergrond.

Wanneer u een vruchtbare ondergrond wilt, bijvoorbeeld bij gras of bij een border, kiest u voor tuinaarde. Bij het bestraten of verstevigen van de grond, is zand de beste keuze.

Wilt u zwaarbelaste stukken ophogen? Dan kiest u voor zand, in combinatie met een laag gebroken puin. Het gebroken puin zorgt voor de stevigheid, het zand voor de egalisatie van de grond.

Tuin ophogen berekenen

Nu u weet welk vulmiddel u dient te gebruiken, kunt u berekenen hoeveel kuub (m³) tuinaarde of zand u nodig heeft om de tuin te vullen. De volgende gegevens dient u zelf op te meten:

  • de lengte van het op te hogen gebied in meters;
  • de breedte van het op te hogen gebied in meters;
  • de hoogte waarmee u wilt ophogen in meters.

Een rekenvoorbeeld: u wilt een terras aanleggen, waardoor u een gedeelte in de tuin met 20 cm dient te verhogen. Het terras moet 6 meter lang worden en 4 meter breed. Omdat het gaat om het verhogen van een terras, hoeven we geen gebruik te maken van vruchtbare grond.

De berekening is dus 6 x 4 x 0.20 = 4,8m³ zand. Bedenk wel dat het zand nog kan inklinken, waardoor het vermindert in volume. Hoveniers raden dan ook aan om tussen de 10% en 20% meer zand aan te schaffen dan nodig is om het inklinken tegen te gaan. In het rekenvoorbeeld betekent dit dus dat u tussen de 5,3m³ en de 5,76m³ zand nodig heeft.

Gaat u aan de slag met vruchtbare grond? Dan geldt dezelfde berekening voor de kubieke meters aan tuinaarde.

Gerelateerde artikelen