Korting op alle Augustiner producten! Ga naar de actiepagina voor meer info!

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Hoe kan ik mijn open haard aanmaken? Stappenplan en tips

Zeker nu de donkere herfst- en winterdagen er weer aan zitten te komen, beginnen we met zijn allen weer te verlangen naar een warm en knapperend haardvuur. Wat is immers gezelliger dan op een stormachtige herfstnacht of koude winteravond gezamenlijk bij de open haard te zitten. Maar hoe maak je de open haard aan en creëer je een perfect haardvuurtje? We leggen het uit aan de hand van een stappenplan en een aantal handige tips.

Boven- of onderaan beginnen

open haard

Ervaren stokers onderscheiden twee manieren om het vuur in een open haard te ontsteken. U kunt het vuur namelijk boven- of onderaan de houtstapel laten beginnen. De meeste experts hebben een voorkeur voor de bovenkant. Het belangrijkste voordeel van deze methode is dat u voorkomt dat het vuur eerst koude houtblokken moet verwarmen. Door het hout van bovenaf te verwarmen, kan het hout geleidelijk vlam vatten. Op die manier komt er minder rook vrij en verbranden de blokken ook beter.

Lucht en houtblokken

Leg eerst de houtblokken op de bodem van de haard. Zet vervolgens de ventilatiegaten open om extra zuurstof in de kachel te laten. Door voor luchtstromen te zorgen, ontbrandt het hout een stuk makkelijker. Bovendien worden de vlammen zo feller. Dit leidt weer tot een schonere, meer duurzame verbranding met minder rook (dikke en zwarte rook duidt op een slechte verbranding) omdat er meer gasdeeltjes worden verbrand. Die partikels worden uiteindelijk effectief in warmte omgezet. Let er wel goed op dat het gebruikte hout droog is. Houtblokken die ongeveer de dikte hebben van een vuist vormen de beste brandstof voor de open haard.

Aanmaakhout en briketten

open haard

Vul de grote houtblokken aan met een laagje (enkele centimeters) kleine blokken en een of twee lagen aanmaakhout. Houd een afstand van circa een centimeter aan tussen de blokjes. Voor een goede en efficiënte verbranding is het namelijk essentieel dat er voldoende lucht bij het vuur komt. De aanmaakblokjes of briketten die worden gebruikt voor het aansteken van het vuur, legt u kruiselings bovenop het aanmaakhout.

Het vuur kan aangestoken worden

Na het verrichten van deze voorbereidende handelingen hoeft u alleen nog maar de briketten aan te steken om de open haard te laten branden. Zorg voor wat extra frisse lucht door een raam open te zetten als uw woning grondig is geïsoleerd.

Geschikte houtsoorten voor de open haard

U kunt een breed scala aan houtsoorten gebruiken als brandhout voor uw open haard. Hardhoutsoorten leveren bij gelijke hoeveelheden doorgaans meer warmte dan lichtere houtsoorten. Licht hout is doorgaans wel goedkoper en zorgt vaker voor een schone verbranding. Gebruik wel hout van loofbomen. Naaldhout vonkt erg snel en is daarom niet gemaakt voor gebruik in de open haard. Goede houtsoorten voor de open haard zijn bijvoorbeeld:

  • Essenhout: dit is een harde houtsoort die lang en gelijkmatig brandt. Essenhout geeft mooie vlammen en is zeer geschikt voor de open haard.
  • Beukenhout: deze houtsoort brandt vrij traag, maar wel erg lang.
  • Berkenhout geeft een mooi vuur met veel vlammen en brandt snel. De schillen van de bast zijn bovendien erg geschikt voor het aanmaken van de haard.
  • Eikenhout brandt langzaam, maar lang. Deze houtsoort geeft bovendien weinig rook.
  • Iepenhout brandt tamelijk lang en is prima geschikt voor de open haard.

Gerelateerde artikelen

Hoe maak ik mijn open haard aan? Stappenplan en tips

Zeker in de winter is er niets lekkerder dan de warmte en het knetteren van haardvuur. Wat is immers gezelliger… Lees verder