Nieuwste artikelen
Zeker in de winter is er niets lekkerder dan de warmte en het knetteren van haardvuur. Wat is immers gezelliger dan op een stormachtige herfstnacht of koude winteravond gezamenlijk rond de open haard zitten? Maar hoe creëer je eigenlijk een perfect haardvuurtje? Wij laten het zien aan de hand van een stappenplan en een aantal handige tips.
1. Begin bovenaan
Er zijn grofweg twee manieren om het vuur in een open haard te ontsteken. U kunt het vuur namelijk boven- of onderaan de houtstapel laten beginnen. De meeste experts kiezen het liefst voor de bovenkant. Door deze methode te hanteren, voorkomt u dat het vuur hard moet werken om eerst koude houtblokken te verwarmen. Door het hout van bovenaf te verwarmen kan het hout namelijk geleidelijk vlam vatten. Op deze manier komt er minder rook vrij en verbranden de blokken een stuk beter.
2. Zorg voor een goede beluchting
Leg eerst de houtblokken op de haardbodem. Zet vervolgens de ventilatiegaten goed open. Zo laat u extra zuurstof in de kachel. Dankzij de extra luchtstromen ontbrandt het hout ook een stuk makkelijker. Bovendien worden de vlammen door het extra zuurstof ook aanzienlijk feller. Dit leidt weer tot een schonere, meer duurzame verbranding met minder rook, omdat er meer gasdeeltjes worden verbrand. Dikke en zwarte rook is een signaal van een verbranding die niet optimaal is. De kleine stukjes hout worden uiteindelijk op zeer efficiënte wijze in warmte omgezet. Let er wel goed op dat het gebruikte hout droog is. Ideale houtblokken voor de open haard hebben ongeveer de dikte van een mensenvuist.
Zorg dat er genoeg zuurstof in de open haard zit door de ventilatiegaten goed open te zetten
3. Aanvullen met aanmaakhout en briketten
Vul de grote houtblokken aan met een laagje kleine blokken van enkele centimeters en een of twee lagen aanmaakhout. Houd een tussenruimte van circa een centimeter aan bij het stapelen van de blokjes. Om een goede en efficiënte verbranding mogelijk te maken, is het belangrijk dat er voldoende lucht bij het vuur komt. Leg de aanmaakblokjes of briketten die worden gebruikt voor het aansteken van het vuur kruiselings op het aanmaakhout.
4. Het vuur aansteken
Na het verrichten van deze voorbereidende handelingen hoeft u alleen nog maar de briketten aan te steken om de open haard te laten branden. Zorg in een goed geïsoleerde woning voor wat frisse lucht door een raampje open te zetten.
Is het hout zorgvuldig neergelegd? Dan kun je het vuur makkelijk laten branden met de aanmaakbriketten
Geschikte houtsoorten voor de open haard
Er zijn diverse houtsoorten die kunnen dienen als brandstof voor uw open haard. Hardhoutsoorten leveren bij gelijke hoeveelheden meestal meer warmte dan lichtere houtsoorten. Licht hout is doorgaans wel goedkoper en staat garant voor een schone verbranding. Maak wel gebruik van loofhout. Naaldhout vonkt erg snel en is daarom niet geschikt voor de open haard. Goed haardhout is bijvoorbeeld:
- Essenhout: dit is een harde houtsoort die lang en gelijkmatig brandt. Essenhout geeft mooie vlammen en is zeer geschikt voor de open haard.
- Beukenhout: deze houtsoort brandt vrij traag, maar wel erg lang.
- Berkenhout geeft een mooi vuur met veel vlammen. Bovendien brandt het materiaal snel. De schillen van de bast zijn bovendien erg geschikt voor het aanmaken van de haard.
- Eikenhout brandt langzaam, maar wel lang. Deze houtsoort levert bovendien weinig rookvorming op.
- Iepenhout brandt tamelijk lang en is prima toegesneden op gebruik in de open haard.
Hulp nodig bij het kiezen van het juiste haardhout?
Is het niet duidelijk welk haardhout er voor jouw open haard het beste is? Dan geven wij je graag haardhout-advies. Neem contact met ons op via de mail, telefoon, Facebook of Twitter en wij helpen je graag verder!
Gerelateerde artikelen
Wat kan je doen in de tuin tijdens de herfst? Handige tips en ideeën
Dit is dé periode om je tuin een opfrisbeurt te geven en voor te bereiden op de herfst en winter.… Lees verder
Houtsnippers of boomschors onder een speeltoestel?
Houtsnippers of boomschors kopen voor onder je speeltoestellen? Houtsnippers en Franse premium boomschors zijn allebei erg geschikt als valdempende ondergrond… Lees verder
Mulch: Wat is het precies en waarom is het zo goed voor mijn tuin?
Mulch, mulch, mulch! We houden er zo van. Het is goed voor de aarde en het ziet er goed uit… Lees verder