Vanwege groot succes verlengd: 14 extra dagen korting op alles op een pallet! Bekijk de: actie!

BTW
Recent toegevoegd
 • Topbeoordeling: 8.9+
 • Bepaal je eigen aflevermoment*
 • Veilig en betrouwbaar

Hoe leg ik een pad aan met boomschors of houtsnippers?

Een pad van kiezels, stenen of tegels past natuurlijk niet in een groene tuin met een natuurlijke uitstraling. De moderne trend van het ‘verstenen’ van tuinen heeft niet alleen een kunstmatige uitstraling, maar vormt ook een bedreiging voor de biodiversiteit. Vogels, egels en eekhoorns hebben te lijden onder deze verstening. Gelukkig zijn er aantrekkelijke, ecologische alternatieven voor het bestraten van tuinpaden en terrassen, zoals houtsnippers en boomschors.

boomschors-snippers

Houtsnippers en boomschors als natuurlijk alternatief

Zowel houtsnippers als boomschors bieden uitstekende mogelijkheden voor het aanleggen van tuinpaden, elk met unieke voordelen.

Houtsnippers

Houtsnippers zijn betaalbaar en verkrijgbaar in handige big bags. Deze duurzame materiaalkeuze, afkomstig uit de bosbouw, draagt niet alleen bij aan een natuurlijke uitstraling, maar bevordert ook de gezondheid van je tuin door organisch materiaal in de grond te brengen.

Boomschors

Boomschors, met de hoogwaardige Franse boomschors als voorbeeld, is een uitstekend alternatief met een langzamere verteerbaarheid. Hierdoor blijft het langer op de paden liggen. De Franse boomschors, afkomstig van Zuid-Europese of Noord-Afrikaanse naaldbomen, biedt niet alleen een vaste structuur, maar verspreidt ook een aangename dennengeur.

Stappenplan voor het aanleggen van het pad

Met dit eenvoudige stappenplan voor het aanleggen van een tuinpad met houtsnippers of boomschors, transformeer je moeiteloos je tuin in een natuurlijk paradijs.

 • Stap 1: Bepaal het pad

Markeer het gewenste pad met behulp van touw, stokken of markeringsspray.

 • Stap 2: Graaf een kleine inkeping

Graaf een inkeping van ongeveer vijf centimeter diep over het gemarkeerde pad. Deze inkeping helpt bij het stabiliseren van de houtsnippers of boomschors.

 • Stap 3: Maak de ondergrond gelijk

Maak de bodem van de inkeping zo gelijkmatig mogelijk en zorg voor een stabiele ondergrond.

 • Stap 4: Optioneel – Toevoegen van worteldoek (bij houtsnippers)

Als je houtsnippers gebruikt, overweeg dan het toevoegen van een worteldoek om onkruidgroei tegen te gaan. Bij boomschors is dit meestal niet nodig.

 • Stap 5: Stort houtsnippers of boomschors uit

Strooi een gelijkmatige laag houtsnippers of boomschors uit over het pad. Zorg ervoor dat de laag voldoende dik is voor een net resultaat. We adviseren om minimaal een laag van 10 centimeter aan te leggen om onkruid te voorkomen.

 • Stap 6: Verspreid en egaliseer

Verspreid de houtsnippers of boomschors gelijkmatig over het pad en gebruik een hark om de laag egaal te verdelen.

 • Stap 7: Druk de laag aan

Druk de houtsnippers of boomschors voorzichtig aan met een plank of wals om de laag te stabiliseren.

 • Stap 8: Controleer de dikte

Controleer of de laag dik genoeg is. Voeg meer houtsnippers of boomschors toe indien nodig.

 • Stap 9: Onderhoud en vernieuwing

Onderhoud het pad door periodiek nieuwe houtsnippers of boomschors toe te voegen, vooral na regenval of naarmate de laag in de loop der jaren verslijt.

 • Stap 10: Geniet van je natuurlijke tuinpad

Laat de houtsnippers of boomschors settelen en geniet van je nieuwe, natuurlijke tuinpad. Voel de organische sfeer en de bijdrage aan de gezondheid van je tuin.

Meer alternatieven

Naast houtsnippers en boomschors zijn er nog meer natuurlijke alternatieven om tuinpaden en terrassen aan te leggen. Overweeg grind voor een gevarieerde en ecologische bestrating.

Het behoud van een groene tuin

Kies bewust voor een groene en natuurlijke uitstraling in je tuin door te kiezen voor houtsnippers of boomschors als alternatief voor traditionele bestrating. Niet alleen draagt dit bij aan de esthetiek van je buitenruimte, maar het ondersteunt ook de gezondheid van je tuin en het behoud van biodiversiteit.

Gerelateerde artikelen

Wat is de beste bodembedekker tegen Onkruid?

Het creëren van een prachtige, onderhoudsvriendelijke tuin begint met de juiste bodembedekking. Bodembedekkers spelen een belangrijke rol in onkruidbestrijding, vochtbehoud en het… Lees verder

Meer biodiversiteit in je tuin

In de hedendaagse tuin wordt biodiversiteit steeds belangrijker. Niet alleen draagt het bij aan een gezondere, meer veerkrachtige tuin, maar… Lees verder

Kiezen tussen cacaodoppen of boomschors?

De keuze van bodembedekkers is zowel mooi voor het oog als functioneel. Twee populaire opties zijn cacaodoppen en boomschors, elk… Lees verder