Vanwege groot succes verlengd: 14 extra dagen korting op alles op een pallet! Bekijk de: actie!

BTW
Recent toegevoegd
 • Topbeoordeling: 8.9+
 • Bepaal je eigen aflevermoment*
 • Veilig en betrouwbaar

Kiezen tussen cacaodoppen of boomschors?

De keuze van bodembedekkers is zowel mooi voor het oog als functioneel. Twee populaire opties zijn cacaodoppen en boomschors, elk met hun unieke eigenschappen en voordelen. In deze blog bespreken we de verschillen tussen deze twee materialen, met een focus op hun gebruik in onkruidbestrijding en de voor- en nadelen van elk.

boomschors

Cacaodoppen: voordelen en nadelen

Cacaodoppen, een bijproduct van de chocoladeproductie, zijn bekend om hun rijke, donkerbruine kleur die een esthetische uitstraling geeft aan tuinen. Ze zijn niet alleen mooi om te zien, maar bieden ook praktische voordelen:

 • Onkruidbestrijding: Cacaodoppen vormen een dichte laag die helpt bij het onderdrukken van onkruidgroei. Hun structuur maakt het moeilijk voor onkruid om door te dringen, waardoor ze een effectieve bodembedekker tegen onkruid zijn.
 • Voedingsstoffen: Ze voegen organische stoffen toe aan de bodem wanneer ze afbreken, wat de bodemkwaliteit verbetert.
 • Vochtbehoud: Cacaodoppen helpen het vocht in de bodem te behouden, wat gunstig is tijdens drogere perioden.

Echter, er zijn ook nadelen verbonden aan het gebruik van cacaodoppen:

 • Huisdieren: Ze kunnen schadelijk zijn voor honden als ze worden ingeslikt, vanwege de aanwezigheid van theobromine. Theobromine wordt in een hondenlichaam langzamer afgebroken dan in een mensenlichaam, hierdoor is het schadelijk voor de hond.
 • Schimmelvorming: In vochtige omstandigheden kunnen ze schimmel ontwikkelen, wat onaantrekkelijk kan lijken en mogelijk schadelijk voor sommige planten.

Boomschors: voordelen en nadelen

Boomschors, vaak gebruikt in tuinen en landschapsprojecten, biedt een natuurlijke en robuuste uitstraling. Het is een veelzijdige bodembedekker met verschillende voordelen:

 • Duurzaamheid: Boomschors is duurzamer dan cacaodoppen en breekt langzaam af. Boomschors gaat langer mee dan cacaodoppen.
 • Onkruidbestrijding: Net als cacaodoppen, helpt boomschors effectief bij het onderdrukken van onkruidgroei.
 • Vochtbehoud: Het helpt ook om vocht in de bodem vast te houden.

De nadelen van boomschors omvatten:

 • Onderhoud: Het kan na verloop van tijd verspreiden en moet mogelijk worden aangevuld of opnieuw worden aangelegd.
 • Voedingsstoffen: In tegenstelling tot cacaodoppen voegt het geen voedingsstoffen toe aan de bodem.

Cacaodoppen of boomschors: wat is beter?

De keuze tussen cacaodoppen en boomschors hangt af van verschillende factoren, waaronder persoonlijke voorkeur, de behoeften van je tuin, en of je huisdieren hebt. Beide zijn effectief tegen onkruid, maar cacaodoppen bieden extra voedingsstoffen terwijl boomschors langer meegaat.

Alternatieven: houtsnippers en andere bodembedekkers

Naast cacaodoppen en boomschors zijn er andere opties zoals houtsnippers, die ook effectief zijn tegen onkruid. Houtsnippers zijn vaak goedkoper en kunnen een rustieke uitstraling bieden.

Conclusie

Zowel cacaodoppen als boomschors zijn uitstekende keuzes voor tuiniers die op zoek zijn naar natuurlijke, effectieve manieren om onkruid te bestrijden en hun tuin te verfraaien. De keuze hangt af van individuele behoeften, budget, en de specifieke omstandigheden van je tuin. Met de juiste toepassing kan elke bodembedekker bijdragen aan een gezonde, onkruidvrije en mooie tuin.

Gerelateerde artikelen

Wat is de beste bodembedekker tegen Onkruid?

Het creëren van een prachtige, onderhoudsvriendelijke tuin begint met de juiste bodembedekking. Bodembedekkers spelen een belangrijke rol in onkruidbestrijding, vochtbehoud en het… Lees verder

Meer biodiversiteit in je tuin

In de hedendaagse tuin wordt biodiversiteit steeds belangrijker. Niet alleen draagt het bij aan een gezondere, meer veerkrachtige tuin, maar… Lees verder

Hoe leg ik een pad aan met boomschors of houtsnippers?

Een pad van kiezels, stenen of tegels past natuurlijk niet in een groene tuin met een natuurlijke uitstraling. De moderne… Lees verder