Winkelmand

Black Friday Deal: Pelfin witte houtpellets 875 kg voor maar €425,-

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Hoeveel grind heb ik nodig: grind per m² berekenen

Uw tuin binnen een dag veranderen in een stralende omheining van uw huis? Met grind kan het. Grind wordt bovendien niet alleen gebruikt voor het opleuken van de oprit of als loopgedeelte in de tuin. Het materiaal wordt ook aangewend voor het construeren van grindkoffers, om zo het waterniveau in de tuin te regelen. In de blog leggen we uit wat grind precies is en hoeveel grind u nodig heeft voor het opvullen van uw oprit, tuinpad of grindkoffer.

Wat is grind?

Grind is een materiaal dat door de natuur wordt gevormd. Het ontstaat als er stukken gesteente afslijten in de bergen. De steentjes gaan rollen of komen door verschuivingen in bergbeekjes terecht. Als de steentjes eenmaal in het water belanden, drijven ze met de stroming mee en worden de scherpe randjes afgesleten. Hierdoor krijgt het grind zijn ronde vorm. Op stukken waar het water langzaam stroomt of waar geen stroming meer is, blijven de steentjes liggen en zakken ze naar de bodem. Hierdoor vormen zich op verschillende plekken langs rivieren grindafzettingen. Dit zijn ook de plekken waar grind gewonnen wordt.

grind of split

Grind of tuinaarde?

In uw tuin kunt u gebruikmaken van grind, maar ook van tuinaarde. Kies voor grind als u een pad of gedeelte in uw tuin wilt creëren waar geen plant of onkruid kan groeien. Wilt u wel een vruchtbaar gedeelte in uw tuin? Dan kiest u voor tuinaarde. Ook voor het ophogen van vruchtbare grond, zoals een border, gebruikt u tuinaarde.

Hoeveel grind per m2?

U weet nu dat u grind kunt gebruiken voor het creëren van gedeelten in de tuin waar geen groen kan groeien. Hieronder geven we de formule waarmee u kunt berekenen hoeveel kubieke meter grind u nodig heeft.

De formule

Om het aantal kubieke meters grind te berekenen, dienen we de volgende oppervlaktes te weten:

  1. de lengte van het stuk grond in meters;
  2. de breedte van het stuk grond in meters;
  3. de gewenste dikte van de grindlaag in meters.

Dit ziet er in een formule als volgt uit:

De lengte in meters x de breedte in meters x de dikte in meters = het aantal kubieke meter aan tuinaarde.

Voorbeeld

Stel: u wilt een oprit van grind aanleggen. De oprit is 12 meter lang en 3 meter breed. De grindlaag moet ongeveer 5 á 6 centimeter dik zijn. Legt u het grind dunner, dan is de kans aanwezig dat het worteldoek bloot komt te liggen. Bij een grindlaag dikker dan 6 centimeter wordt het rijden over de oprit onprettig. De formule ziet er dus als volgt uit:

  1. Het aantal vierkante meter is 12 x 3 = 36m².
  2. De dikte wordt 6 centimeter verhoogd, dus 0,06 meter.
  3. 12 x 3 x 0,06 = 2,16m³.

Lees ook: Grindkoffer aanleggen en berekenen: hoe pakt u dit aan?

Grindassortiment Bustotaal

Heeft u twijfels over welk soort grind u het beste kunt kiezen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen voor advies en informatie. We vertellen u graag meer over de verschillende kleuren, groottes, grofheden en soorten!

Wanneer fijn of grof grind kopen?

We bieden bij Bustotaal.nl meerdere formaten grind aan. Het fijnste formaat in ons grind assortiment is 2 – 4 mm Limburgs wit, dit fijne grind is erg geschikt ter decoratie voor in de tuin. Dit fijne grind is minder geschikt voor bijvoorbeeld een looppad omdat u hierin een beetje wegzakt.  Voor een oprit of parkeerplaats adviseren wij grind met het formaat 16 – 32 m,  te grof grind rijdt niet fijn en te fijn grind blijft tussen uw banden zitten.  Voor het vullen van een zogenaamde grindkorf wordt vaak grind gebruikt in ons grootste formaat van 30 – 60 mm.

Komt u er zelf niet helemaal uit qua grind keuze? Neem dan even contact op met de specialisten van Bustotaal! Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze!

Bekijk ons assortiment grind

Gerelateerde artikelen