Vanwege groot succes verlengd: 14 extra dagen korting op alles op een pallet! Bekijk de: actie!

BTW
Recent toegevoegd
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Houtsnippers in de moestuin! Profiteren jouw planten al van de voordelen?

Bij gebruik van houtsnippers of houthaksels in de tuin of moestuin zitten veel voordelen. Houtsnippers regelen de waterhuishouding, ze zorgen dat er minder onkruid groeit en houtsnippers geven uw moestuin een natuurlijk uiterlijk. In dit blog wordt besproken: Hoe houtsnippers in de moestuin gebruikt kunnen worden, op welke manier de houtsnippers verwerkt moeten worden in de moestuin en wat de voor- en nadelen zijn van de houtsnippers.

Twee manieren om houtsnippers te verwerken in de moestuin

De eerste manier is om de houtsnippers te gebruiken om de gehele grond te bestrooien (ongeveer 10 centimeter dik). Dit heeft twee voordelen: De houtsnippers houden langer vocht vast en onkruid krijgt door de houtsnippers minder kans om te groeien. Waardoor de moestuinplanten kunnen profiteren van de natte bodem. Het gevolg van minder onkruid door de houtsnippers zorgt dat de moestuinplanten minder last hebben van competitie voor de voedingsstoffen in de grond.

De tweede manier is om deze houtsnippers in de moestuin te gebruiken om paden tussen planten te maken zodat je niet per ongeluk op een tomatenplant stapt. Ook bij paden houden de houtsnippers vocht vast voor de planten. Bij de aanleg van paden in de moestuin raden wij een diepte aan van 10 tot 15 centimeter.

Een worteldoek houdt de moestuin onkruid vrij en het houdt net als de houtsnippers water vast. Zodat de moestuinplanten in droge tijden langer kunnen profiteren van een natte bodem, waardoor de planten beter zullen groeien.

Moestuin houtsnippers
Moestuin met houtsnippers

Hoe verwerk ik houtsnippers in mijn moestuin?

Hoe zorg je er voor dat die houtsnippers op de juiste manier worden aangelegd? Hieronder vind je een stappen plan:

  • Stap 1: Bepaal allereerst of je de gehele moestuin wilt bedekken met houtsnippers of alleen de gangpaden. Bepaal dus waar je de houtsnippers wilt aanleggen en bedenk of je daar een worteldoek bij wilt gebruiken of niet.
  • Stap 2:  Bij gebruik van een worteldoek graaf je rondom het oppervlak smalle sleuven van een aantal centimeter breed. Wanneer je dit gedaan hebt duw je met een schop het anti worteldoek in de sleuven. Daarna vul je de sleuven weer met grond en druk dit stevig aan.
  • Stap 3: Zet het anti worteldoek vast op extra plekken zodat dit overal strak blijft liggen. Doe dit met gronddoekpennen.
  • Stap 4: Breng een laag van zo’n 10 centimeter houtsnippers aan als je ervoor kiest om houtsnippers te verwerken in de gehele moestuin. Als je kiest voor paden in de moestuin dan raden wij een dikte van 15 centimeter aan.
  • Stap 5: Bekijk de door jezelf aangelegde houtsnippers en geniet van de prachtige, warme en natuurlijke uitstraling!

Koop houtsnippers scherp geprijsd bij Bustotaal.nl!

Voor- en nadelen van houtsnippers in de moestuin

Voordelen van houtsnippers in de moestuinNadelen van houtsnippers in de moestuin
Vruchtbare grond door waterhuishoudingVergt om de twee jaar klein onderhoud
Minder onderhoud door het tegenhouden van onkruidHuisdieren doen wel eens hun behoeften op houtsnippers
Natuurlijke uitstraling, ecologisch verantwoord   

Gerelateerde artikelen

Wat is de beste bodembedekker tegen Onkruid?

Het creëren van een prachtige, onderhoudsvriendelijke tuin begint met de juiste bodembedekking. Bodembedekkers spelen een belangrijke rol in onkruidbestrijding, vochtbehoud en het… Lees verder

Hoe leg ik een pad aan met boomschors of houtsnippers?

Een pad van kiezels, stenen of tegels past natuurlijk niet in een groene tuin met een natuurlijke uitstraling. De moderne… Lees verder

Het verschil tussen houtsnippers en boomschors

Als je op zoek bent naar een bodembedekker, dan ben je waarschijnlijk al houtsnippers en boomschors tegengekomen. Beide bodembedekkers zijn zeer populair. Maar wat… Lees verder