Nog maar een paar dagen korting op Franse Boomschors in big bags, bekijk de actie!.

BTW
 • Topbeoordeling: 8.9+
 • Bepaal je eigen aflevermoment*
 • Veilig en betrouwbaar

Houtsnippers of boomschors onder een speeltoestel?

Houtsnippers of boomschors kopen voor onder je speeltoestellen? Houtsnippers en Franse premium boomschors zijn allebei erg geschikt als valdempende ondergrond voor onder speeltoestellen. Beide hebben bij het invullen van deze belangrijke taak zowel voordelen als nadelen. In dit blog gaan we dieper in op deze voor- en nadelen. Zodat je de juiste keuze kan maken voor op het schoolplein, speeltuin of in de tuin. 

Franse premium boomschors als perfecte oplossing voor onder het klimrek.

Niet alle soorten boomschorsen zijn even geschikt om te gebruiken onder speeltoestellen. Dit komt omdat niet elk type schors goed werkt als valbescherming. Hoe weet je dan welk boomschors je moet kopen? De meest geschikte boomschors is Frans Premium, dit schors heeft een voordeel tegenover de andere populaire soort natuurlijke valdemping; houtsnippers. Boomschors gaat namelijk een stuk langer mee, tot wel 5 jaar lang.

Dit type boomschors is afkomstig van de ‘Pin Maritime’, oftewel de zeeden. Het is zeer geschikt voor het aanleggen van mooie tuinpaden, afdekken van borders maar ook perfect als valbescherming voor onder speeltoestellen. Franse boomschors heeft diep paarse en rode accenten wat deze bodembedekker naast een goede valdemping ook tot een prachtige decoratie maakt.

Franse Boomschors Premium onder een speeltoestel

Drie voordelen van de boomschors onder een speeltoestel

 1. Valbescherming kinderen

Kinderen bezeren zich minder vaak bij een val, dit is goed voor het kind en de ouders. Een huilend kind is immers voor niemand leuk. Als gevolg gaan broeken en shirts ook een stuk langer mee, dan wanneer je bijvoorbeeld voor rubber of tegels kiest. Voor een goede valbescherming hebt je een minimale dikte van 15 centimeter nodig volgens het NEN-EN 1177:2018. Wij raden een dikte tussen de 15 en 30 centimeter aan voor onder het speeltoestel, om de beste valdemping te krijgen voor je kind.

Bij Bustotaal hebben wij sinds kort gecertificeerd boomschors dat een valbeveiliging garandeert.

Certificaat keurmerkinstituut Franse decorschors NEN-EN 1176-1 2018
Certificaat boomschors NEN-EN 1176 2018

2. Natuurlijke uitstraling van de boomschors

Boomschors is niet alleen erg praktisch in je tuin het is ook zeer decoratief en kan de uitstraling van de tuin erg verfraaien. Naast de natuurlijke uitstraling is het ecologische verantwoord om boomschors te gebruiken. Omdat boomschors een hernieuwbare bron is (resthout), is het een duurzame oplossing voor onder het klimrek.

3. Scherp geprijsd

Boomschors is een goedkope manier om het speeltoestel veilig en mooi te maken. Het gaat langer mee dan het andere groene alternatief; houtsnippers. Boomschors vergt minder onderhoud en hoeft minder vaak aangekocht te worden dan houtsnippers. Boomschors moet eens in de vijf jaar aangevuld worden.

Nadelen van boomschors onder het speeltoestel

 • Boomschors om de 5 jaar aanvullen

Boomschors is een natuurlijk product en dit betekend dat er onderhoud voor nodig is. Eens in 5 jaar zal het aangevuld moeten worden. Om dezelfde uitstraling en valdemping te behouden.

 • Duurder dan houtsnippers

Boomschors is in eerste aankoop duurder dan houtsnippers. Doordat houtsnippers minder lang meegaan en om de twee jaar aangevuld moeten worden i.p.v. 5 jaar bij boomschors, vergt dit wel meer onderhoud en kunnen de kosten van houtsnippers ook oplopen.

Hoeveel boomschors per m² heb ik nodig voor onder mijn speeltoestel?

Bij gebruik van boomschors bij speeltoestellen wordt een dikte van 15 tot 30 cm boomschors aangeraden als het toestel een hoogte heeft van maximaal 3 meter. Deze dikke laag houtsnippers zal grotendeels de val breken van een vallend kind.

Vier voordelen van houtsnippers voor onder een speeltoestel

Houtsnippers zijn net als de boomschors geschikt voor onder een speeltoestel. Hieronder staan de 4 voordelen van houtsnippers onder het speeltoestel.

 1. Houtsnippers van Bustotaal hebben het keurmerk NEN-EN 1176-1:2018

De houtsnippers van Bustotaal hebben het keurmerk NEN-EN 1176-1:2018. Dit betekent dat het voldoet aan de algemene veiligheidseisen en beproevingsmethoden voor speeltoestellen en ondergrond. NEN-EN 1176-1 specificeert algemene veiligheidseisen voor permanent geïnstalleerde speeltoestellen en bodemoppervlakken van publieke speelplaatsen.

Certificaat houtsnippers NEN-EN 1176 2018
 1. Valdemping

Voor een optimale valdemping wordt een dikte van 10 centimeter aangeraden door NEN_EN 1176-1: 2018. Wij adviseren om voor meer te kiezen, wij raden minimaal 20 centimeter houtsnippers aan als dikte. Als een kind uit het klimrek valt, wil je de beste valbescherming. Kinderen bezeren zich minder door het gebruik van houtsnippers onder een klimrek. Normale tegels hebben als nadeel dat ze geen valdemping bieden en het gebruik van rubberen tegels is een minder duurzaam alternatief dan natuurlijke houtsnippers.

 1. Natuurlijke uitstraling bij het klimrek

Door de houtsnippers van Bustotaal krijg het speeltoestel een mooie natuurlijke uitstraling. Naast de mooie uitstraling van jouw speelrek of speelplein zijn houtsnippers ecologisch verantwoord om te gebruiken. Houtsnippers zijn een restproduct van de houtindustrie en hier worden dus geen extra bomen voor gekapt. Houtsnippers zijn onder andere afkomstig van het zagen van hout voor o.a. bouwprojecten. Vogels gebruiken de houtsnippers bijvoorbeeld ook om vogelnestjes te bouwen. Bijkomend voordeel is dat houtsnippers water doorlaten, hierdoor heb je minder last van wateroverlast onder het speeltoestel.

 1. Scherp geprijsd

Houtsnippers zijn niet duur, na de eerste investering hoef je, maar één keer per jaar een dun laagje bovenop de oude laag te leggen om de kwaliteit en gewenste dikte van de houtsnippers te behouden. Houtsnippers zijn bij Bustotaal ook verkrijgbaar in kleinere zakken om de valdemping aan te vullen.

Nadelen van houtsnippers onder het speeltoestel

Houtsnippers hebben ook een aantal nadelen.

Schimmelvorming bij tropische temperaturen

 • Bij tropische temperaturen in de zomer is er kans op schimmelvorming. De houtsnippers houden veel water vast. Een vochtige warme omgeving is voor veel schimmels de perfecte levensomgeving. Dit hoeft niet een nadeel te zijn, de schimmels die op houtsnippers gaan zitten zijn saprofyten. Dat betekent dat ze op dood materiaal leven, en dus nooit op levende planten overgaan. De planten in jouw tuin of speelplaats zullen geen last hebben van deze schimmel.

Om het jaar aanvullen

 • Houtsnippers hebben een korte levensduur en moeten om het jaar aangevuld worden. Na de eerste aanleg moet binnen twee jaar een nieuwe bovenlaag worden aangebracht. De houtsnippers worden langzaam aangedrukt door de spelende kinderen en het weer. Om dezelfde kwaliteit valdemping en uitstraling te behouden, moeten de houtsnippers jaarlijks aangevuld worden. 

Stappenplan voor het aanbrengen van houtsnippers onder het klimtoestel

Om houtsnippers veilig aan te leggen bij een klimstel hebben we een stappenplan gemaakt.

Hoe verwerkt je houtsnippers op het speelplein of in mijn speeltuin?

Hoe zorg je er voor dat die houtsnippers op de juiste manier worden aangelegd? Hieronder vind je een stappenplan:

 • Stap 1: Bepaal als allereerste de locatie van waar je de houtsnippers wil aanleggen en bedenk of je een worteldoek wilt gebruiken of niet.
 • Stap 2: Als je ervoor kiest om worteldoek aan te leggen, graaft je rondom het oppervlak smalle sleuven van een aantal centimeter breed. Wanneer je dit gedaan hebt duw je met een schop het anti worteldoek in de sleuven. Daarna vul je de sleuven weer met grond en druk je dit stevig aan.
 • Stap 3: Zet het anti worteldoek vast op wat extra plekken met gronddoekpennen zodat dit overal strak blijft liggen.
 • Stap 4: Breng een laag van zo’n twintig centimeter houtsnippers aan onder het speeltoestel.
 • Stap 5: Bekijk de door uzelf aangelegde houtsnippers en geniet van de prachtige, warme en natuurlijke uitstraling van het klimrek!

Koop jouw houtsnippers scherp geprijsd bij Bustotaal.nl!

Hoeveel houtsnippers per m² bij een klimrek?

Bij gebruik van houtsnippers bij speeltoestellen wordt aangeraden een valdemping te gebruiken van minimaal 20 centimeter. Deze dikke laag houtsnippers zal deels de val breken van een vallend kind met een kritische hoogte van het klimrek van 3 meter.

Gerelateerde artikelen

Alles over cortenstaal kantopluiting

Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder

Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?

Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder