Korting op alle Augustiner producten! Ga naar de actiepagina voor meer info!

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Katten weren uit uw tuin? 5 handige tips tegen kattenoverlast

Wil je katten weren uit jouw tuin? Poezen zijn lieve en leuke dieren. Toch is het ontzettend vervelend als katten jouw tuin gebruiken als kattenbak. Katten zorgen voor een doordringende stank, graven kuiltjes en vernielen planten. Daarnaast verjagen katten leuke vogels en egels. In dit blogartikel geven wij 3 tips om katten te verjagen en kattenoverlast te voorkomen.

katten weren

Katten verjagen

Er zijn meerdere manieren om poezen uit uw tuin te houden. Bepaalde strategieën zijn natuurlijk erg katonvriendelijk en daarom niet aan te bevelen. Hieronder bespreken wij dan ook uitsluitend een aantal natuurlijke en diervriendelijke methodes die de katten niet schaden.

Katten weren met geur

Katten beschikken over een fantastisch reukvermogen. Hierdoor hebben ze vaak een sterke weerzin tegen sterke en indringende geuren. Katten weren kan dan ook prima met zaken als koffieprut of knoflook. Door het koffieprut in de tuin te strooien of sterk geurende planten te plaatsen, zullen katten die plekken in de tuin meestal mijden. Citroenschillen, mottenballen en peper zijn andere alternatieve strooisels tegen poezen. Helaas zijn dit kortdurende oplossingen en zijn de katten vaak na de eerste de beste regenbui weer terug in de tuin.

Katten uit de tuin houden met bodembedekkers of cacaodoppen

Katten houden van onbegroeide grond. Door de bodem te bedekken met boomschors of houtsnippers is de lol er voor katten vaak snel  af. Met cacaodoppen is uw poezenprobleem al gauw helemaal opgelost. Katten haten namelijk de geur van pure-chocolade en vinden het niet fijn om over cacaodoppen te lopen.  Een extra voordeel: cacaodoppen weren ook slakken uit de tuin! Let er wel op dat cacaodoppen theobromine bevatten, een stof die giftig kan zijn voor honden.  Daarnaast moeten de doppen in een laag van minstens 6 centimeter dik gelegd worden om effectief te zijn. De cacaodoppen van Bustotaal zijn te bestellen in big bags van 1 of 2 kuub of losgestort af te halen in Winsum.

Kattenoverlast voorkomen met stenen

Katten zijn nette beestjes die hun behoefte begraven. Door die eigenschap hebben ze een voorkeur voor plekken waar ze gemakkelijk kunnen graven. Het gebruiken van stenen en leisteen in de tuin is dan ook een goede manier om katten uit de buurt te houden en kattenoverlast te voorkomen. Leg een grote leisteen of een bed van keien op de grond en tussen de planten. Zo hebben de katten uiteindelijk geen plek meer om uitgebreid te graven.

Katten weren met bodembedekkende planten

katten weren

Planten die de bodem goed bedekken zijn ook bijzonder bruikbaar bij het katten verjagen. Denk bijvoorbeeld aan soorten als ooievaarsbek, akkerhoornbloem, bonte houttuynia, lavendel, vlinderstruik en zonnehoed. Een mooi spectrum aan zulke planten is een goede kattenschrik, maar ook prima voor het insectenleven in uw tuin.

Katten verjagen met tonkinstokken

Ook tonkinstokken, de bamboestukken waarmee u planten kunt geleiden, zijn een goede kattenschrik. Door de stokken kriskras en diagonaal in de grond te steken, kunnen katten de bodem niet meer omwoelen. Omdat een kat erg lenig is, is het wel zaak om veel stokken in de grond te steken. U kunt de tonkinstokken ook zo plaatsen dat er een ingenieus raamwerk ontstaat dat zo’n 15 centimeter boven de grond hangt.

Gerelateerde artikelen

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder

Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?

Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder

Meer biodiversiteit in je tuin

In de hedendaagse tuin wordt biodiversiteit steeds belangrijker. Niet alleen draagt het bij aan een gezondere, meer veerkrachtige tuin, maar… Lees verder