Nog maar een paar dagen korting op Franse Boomschors in big bags, bekijk de actie!.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

4 tips voor het onderhoud van pelletkachels

Als jouw pelletkachel een zwakkere vlam begint te krijgen of als de houtpellets niet meer willen branden dan moet de kachel schoongemaakt worden. Pelletkachel onderhoud hoeft maximaal 20 minuten te duren bij een goed onderhouden kachel. Gebruik de volgende 4 tips voor het beste resultaat!

1. Lees de gebruiksaanwijzing van jouw pelletkachel

Voordat je begint met onderhoud van jouw kachel is het zeer aan te raden om de gebruiksaanwijzing goed door te lezen. Hierin staat goede informatie voor een volwaardig onderhoud. Vaak staat er in de gebruiksaanwijzing extra handige informatie voor jouw specifieke model.

2. Koop en gebruik de juiste houtpellets

Niet alle pellets hebben dezelfde kwaliteit. Houtpellets met een lagere kwaliteit laten een dikke laag as achter in de kachel, ook wel slakvorming genoemd. Houtpellets moeten uit puur hout bestaan. Lijm en/of plasticresten mogen daarom absoluut niet worden teruggevonden in de kachel. Daarnaast moet de aswaarde van de houtpellets lager zijn dan 1%. Bij een hogere aswaarde zal de kachel vaker onderhouden moeten worden. De juiste houtpellets zijn DIN+, EN+ en A1 gecertificeerd of geproduceerd onder de voorwaarden van deze certificaten.

3. Gebruik het juiste gereedschap voor de kleine schoonmaak

Pelletkachel onderhoud is dagelijks of meerdere keren per week nodig. Bescherm jezelf met wegwerp handschoenen en een mondkapje tegen het inademen van as. Pak daarna een zaklamp om alle hoeken en gaten van de kachel goed te kunnen schoonmaken. Neem een harde borstel om het as weg te vegen uit de kachel (gebruik de borstel ook voor op de zijkanten van de kachel). Pak daarna een metalen krabber om de aangekoekte restjes as weg te krabben. Last van as dat door de ruimte heen waait tijdens het schoonmaken van de pelletkachel? Schaf dan een goede aszuiger aan. Gebruik niet de gewone stofzuiger, want de kleine asdeeltjes kunnen schade aan het apparaat veroorzaken. Let op: gebruik géén chemische middelen om de kachel schoon te maken. Gebruik een natte spons of krant om mee te reinigen.

Zorg ervoor dat de as-la en het “vuurbakje” dagelijks goed schoongemaakt worden.

Schoonmaakproducten voor je pelletkachel

4. Huur professionals in voor de grote onderhoudsbeurt

Ongeveer één keer per jaar moet er een groot onderhoud van de kachel gepleegd worden. Laat dit in de lente of zomer doen om problemen tijdens de wintermaanden te voorkomen. De kachel moet o.a. gedeeltelijk gedemonteerd worden. Alle buizen moeten gereinigd worden met een hogedrukblazer. Ook moet de ventilator uit het pomphuis gedemonteerd worden om grondig gereinigd te worden. Het is het beste om dit onderhoud door een professional te laten doen. Vaak biedt de pelletkachel leverancier dit aan. Mocht u de grote onderhoudsbeurt zelf willen doen, raadpleeg dan tip 1 nogmaals!

Gerelateerde artikelen

Hoe vermijd je het kopen van slechte houtpellets?

Houtpellets zijn er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten: witte houtpellets en bruine… Lees verder

Wat zijn bruine houtpellets?

Je staat op het punt om een belangrijke keuze te maken voor je pelletkachel: witte of bruine pellets? In dit… Lees verder

Welke pellets kan ik het beste gebruiken in mijn pelletkachel?

Pelletkachels zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een efficiënte en milieuvriendelijke alternatieve manier om onze huizen te verwarmen.… Lees verder