Winkelmand

Ontvang direct €10 korting met code "SEPTEMBER10" !* Bekijk de actievoorwaarden.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Hoe werkt een Pelletkachel?

Hoewel ze al een tijdje bestaan, zijn pelletkachels voor veel mensen toch een relatief nieuw fenomeen. Wie zich een beetje in de materie verdiept, ontdekt al snel dat pelletkachels veel voordelen hebben ten opzichte van andere verwarmingssystemen. Steeds meer mensen verwarmen hun huis of tuin dan ook met een pelletkachel. Maar hoe werkt een pelletkachel precies? En wat zijn de belangrijkste voordelen van zo’n apparaat? In dit artikel leggen we het u uit.

pelletkachel

Wat is een pelletkachel?

Pelletkachels zijn volautomatisch gestuurde verbrandingskachels. Zoals de naam al suggereert branden ze op pellets, kleine stukken hout die onder druk zijn samengeperst. De houtkorrels vormen prima biomassa en worden opgeslagen in de voorraadtank van de kachel. Hoewel een pelletkachel aan de buitenkant veel wegheeft van een klassieke houtkachel, is het in werkelijkheid een hypermoderne machine. Zo zijn pelletkachels bijvoorbeeld uitgerust met een computermoederbord dat het functioneren van de kachel regelt en stuurt.

Hoe werkt een pelletkachel?

Maar hoe zit het met de techniek die uiteindelijk zorgt voor die lekker warme gloed in uw huiskamer of tuin? Het proces begint met het vervoeren van de pellets naar het branderbakje via een ingebouwde vijzel (wormschroef). De wormschroef wordt aangedreven door een motortje en zorgt voor de regelmatige aanvoer van brokjes hout. Als u de kachel aanzet, wordt het vuur ontstoken via een gloeispiraal. Dit ontstekingspatroon laat de pellets branden, waardoor warmte wordt gegenereerd. Via een display of afstandsbediening kan vervolgens de gewenste temperatuur worden ingesteld. Het aansteken kost kortstondig wat meer energie (gemiddeld rond de 300 watt), maar eenmaal opgewarmd draait de kachel op een beduidend lager stroomniveau. De schone lucht die wordt aangevoerd, komt onderin het branderbakje terecht en voorziet de vlam van zuurstof. De ontstane warmte stijgt op en verwarmt het binnendeel van de pelletkachel. Dankzij een stille ventilator wordt schone lucht de kamer ingeblazen. De uitlaatgassen die de kachel produceert, worden naar beneden gezogen en via de rookgasventilator naar de luchtuitlaat en het schoorsteenkanaal getransporteerd.

Soorten pelletkachels

Heeft u eenmaal uw zinnen gezet op een pelletkachel? Dan zijn er een paar opties. Een warmtelucht-pelletkachel verwarmt bijvoorbeeld de ruimte waarin het apparaat is geplaatst. Omdat deze modellen de warmte gelijkmatig verspreiden en vaak zijn uitgerust met een instelbaar weekprogramma, vormen ze een prima keuze voor het verwarmen van een huiskamer of kantoorruimte. Daarnaast is er nog de cv-pelletkachel. Een dergelijk toestel kan worden aangesloten op de centrale verwarming en is ideaal voor het verwarmen van uw complete woning.

Wat is een CV-pelletkachel?

Als u het helemaal groots wil aanpakken, is een cv-pelletkachel wellicht een optie. De pelletketel is namelijk een centrale verwarming en vervangt de traditionele, gasgestookte cv-ketel. De ketel wordt ook niet in de woonkamer, maar in een aparte stookruimte zoals een garage of schuur geplaatst. De pelletketel verbrandt net als de kachel houtpellets, maar wordt ook gebruikt om het water in huis op te warmen.

Pelletkachels voor buiten

Er zijn ook pelletkachels die speciaal zijn toegesneden op buitengebruik. De werking van een buitenkachel (ook vaak buitenhaard genoemd) is vrij simpel. Voordat u begint met stoken, kunt u de gewenste vlambreedte instellen. De brandtijd van de buitenhaard kunt u helemaal zelf bepalen door de inhoud van de voorraadbunker aan te passen. Nadat u de gewenste hoeveelheid houtpellets in de voorraadbunker heeft gedaan, legt u simpelweg een aanmaakblokje tussen de pellets. Na ongeveer 15 minuten zal de buitenkachel goed vlam vatten en stralingswarmte gaan genereren.

Voordelen van een pelletkachel

Pelletkachels hebben een paar belangrijke voordelen ten opzichte van ander verwarmingssystemen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten:

  • Pelletkachels hebben een hoog rendement. Bijna alle energie wordt direct omgezet in warmte.
  • Door hun volautomatische karakter zijn ze eenvoudig te gebruiken.
  • Pelletkachels zijn gemakkelijk te onderhouden en te reinigen.
  • Het gesloten systeem voorkomt rookvorming in de kamer.
  • Pelletkachels ontstoken zichzelf.
  • De pellets worden gemaakt van schoon resthout uit de houtverwerkende industrie. Omdat er geen bomen gekapt hoeven te worden voor de productie van pellets en de houtkorrels vrij zijn van toegevoegde stoffen, is deze vorm van biomassa grotendeels milieuneutraal.
  • Pelletkachels zijn verkrijgbaar in vele designs en budgettaire klassen. Voor iedereen is dus wel een geschikt model te vinden.

Onze op kwaliteit geselecteerde houtpellets

Gerelateerde artikelen

De groeiende vraag naar duurzame energiebronnen en de rol van houtpellets

In onze moderne wereld staan duurzaamheid en milieubescherming hoog op de agenda. Dit is dan ook de reden waarom steeds… Lees verder

Hoeveel energie en kosten bespaar ik met een pelletkachel? (2021 update)

Het is inmiddels wel bekend dat pelletkachels behoorlijke milieuvoordelen opleveren als je ze vergelijkt met kachels of verwarmingen. Die maken… Lees verder

Zelf je pelletkachel afstellen: stappenplan met handige tips

Een goed afgestelde pelletkachel staat garant voor een optimaal rendement en een schone verbranding. Het afstellen is een taak die… Lees verder