Nog maar een paar dagen korting op Franse Boomschors in big bags, bekijk de actie!.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Pelletkachel onderhouden en schoonmaken: 5 tips op een rij

Net als de meeste apparaten met mechanische onderdelen heeft ook een pelletkachel onderhoud nodig. Een regelmatige onderhoudsbeurt zorgt voor een optimale verbranding en verlengt de levensduur van uw kachel. Maar wat is de beste manier om een pelletkachel te onderhouden? En wat zijn de belangrijkste aandachtspunten die je hierbij in het oog moet houden? In dit artikel leggen we het uit en geven we u een aantal handige tips voor het schoonhouden van uw apparaat.

1. Levensduur en verbranding

Pelletkachel

Het spreekt voor zich dat een goed onderhouden pelletkachel langer meegaat dan een exemplaar wat aan zijn lot wordt overgelaten. Hierbij komt dat de mate van onderhoud zeker ook effect heeft op de verbranding. In een vervuilde kachel verloopt het verbrandingsproces niet goed, omdat de rookgassen niet voldoende worden afgevoerd of omdat er te weinig zuurstof wordt aangevoerd. Na verloop van tijd zijn het vooral de ventilatoren die vervuild raken. De ventilatie elementen moeten daarom van tijd tot tijd worden gereinigd. Een goed onderhouden pelletkachel produceert op een schone manier energie en heeft een hoger verbrandingsrendement.

2. Buitenkant en glaswerk

Het schoonmaken van het buitenwerk van een pelletkachel is een betrekkelijk eenvoudige klus. Het beste is om hier een vochtige doek of milde reiniger voor te gebruiken. Chemische of bijtende schoonmaakmiddelen zijn minder geschikt, met name omdat ze de lak kunnen aantasten. Open vervolgens de kacheldeur om het kijkvenster schoon te maken. Vuil of asresten op het glas kunnen worden weggewerkt met een glasreiniger of vochtige spons.

Belangrijk: Zorg er wel voor dat de kachel uit en afgekoeld is als u het glas aan de binnenkant gaat reinigen. Het is verstandig om dit soort klein onderhoud minimaal een keer per week uit te voeren.

3. Brandkamer schoonmaken

Om continu het beste uit uw pelletkachel te halen, is het belangrijk dat u ook de binnenkant geregeld aan een onderhoudsbeurt onderwerpt. De brandkamer is een van de belangrijkste onderdelen van een pelletkachel. Gebruik voor het schoonmaken van dit onderdeel van de pelletkachel een speciale aszuiger of oude stofzuiger. Sommige pelletkachels beschikken over een roterende branderkam die het asrooster automatisch schoonhoudt. Een pelletkachel produceert overigens relatief weinig as. Daardoor hoeft het onderhouden en schoonmaken van de brandkamer geen overdreven arbeidsintensieve klus te zijn, zeker niet als u het met enige regelmaat doet. De hoeveelheid as die een pelletkachel produceert, hangt ook deels samen met de kwaliteit van de pellets die u gebruikt.

4. Schoonmaken van de branderkorf

Ook de branderkorf van de pelletkachel heeft op zijn tijd een schoonmaakbeurt nodig. In dit onderdeel blijven namelijk asresten achter en treedt soms slakvorming op. Probeer de branderkorf op zijn minst om de paar dagen per week te reinigen. Let wel op dat de kachel uit en afgekoeld is voordat u de korf uit het apparaat haalt. U wilt immers geen vervelende brandwond oplopen bij het schoonmaken van de pelletkachel.

Pelletkachel
Zorg er te allen tijde voor dat de kachel volledig uit en afgekoeld is!

5. Groot onderhoud van de pelletkachel

De bovenstaande onderhoudsklussen vergen weinig tijd en inspanning, maar eens in de zoveel tijd is uw pelletkachel toe aan een grotere onderhoudsbeurt. Onder een grote onderhoudsbeurt valt bijvoorbeeld het reinigen van het pelletreservoir of het schoonmaken van de warmtewisselaar en rookgasventilator. Zorg er bij het reinigen van het pelletreservoir voor dat de pellettank compleet leeg is gebrand. Daarna kunt u de beschermingsplaat verwijderen en de ingang schoonblazen met een stofzuiger. Zet de plaat vervolgens weer terug. Draag er bovendien zorg voor dat er geen schroeven of andersoortige onderdelen in het binnenste van de kachel belanden. Om de warmtewisselaar te kunnen reinigen, moet u eerst het bovenstuk van de verbrandingsruimte loshalen. Vervolgens kunt u de warmtewisselaar en rookgasruimte schoonmaken met een aszuiger en borstel.

Overige onderhoudswerkzaamheden

Afhankelijk van het type kachel dat u heeft, bestaat het groot onderhoud van een pelletkachel vaak ook nog uit de volgende werkzaamheden:

  • Het reinigen van de recuperatiekamer en luchtkanalen;
  • Het inspecteren en schoonmaken van de convectieventilator;
  • De inspectie van de reductiemotor;
  • Het schoonmaken van de vuurkamer, rookgaskanalen, omleidingsplaat en sensoren;
  • Het controleren van de elektrische onderdelen
  • De schouwtrekmeting.

Het advies is om jaarlijks aandacht te besteden aan groot onderhoud van uw pelletkachel. Het is ook mogelijk om een servicecontract af te sluiten waarbij uw kachel voorzien wordt van professioneel onderhoud.

Gerelateerde artikelen

Houtsnippers of boomschors onder een speeltoestel?

Houtsnippers of boomschors kopen voor onder je speeltoestellen? Houtsnippers en Franse premium boomschors zijn allebei erg geschikt als valdempende ondergrond… Lees verder

Mulch: Wat is het precies en waarom is het zo goed voor mijn tuin?

Mulch, mulch, mulch! We houden er zo van. Het is goed voor de aarde en het ziet er goed uit… Lees verder

6 winterharde planten voor een mooie wintertuin

De gezellige maar koude winterdagen komen er weer aan. Het perfecte moment om de tuin winterklaar te maken met winterharde… Lees verder