Korting op alle Augustiner producten! Ga naar de actiepagina voor meer info!

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Hoe worden houtpellets gemaakt en hoe kan ik zelf pellets maken?

Zeker in de wat koudere maanden is een pelletkachel een welkome bron van extra warmte, maar je hebt natuurlijk wel brandstof voor uw kachel nodig in de vorm van kwalitatief goede pellets. Hoe worden houtpellets gemaakt? En hoe kun je zelf houtpellets maken? In dit artikel leggen we het uit.

Waarvan zijn pellets gemaakt?

pellets

Pellets kunnen gemaakt worden uit diverse houtsoorten. Zaagsel, houtspaanders, houtkrullen, kleine stammen of zelfs restmateriaal van oude, houten meubels kunnen dienen als het ruwe basismateriaal waaruit de pellets worden gemaakt. Het is belangrijk om te weten dat het altijd gaat om rest- en bijproducten uit de houtindustrie of bosbouw. Er worden dus geen extra bomen gekapt om houtpellets te maken. Omdat houtpellets daarnaast ook nog eens garant staan voor een schonere verbranding dan gewoon brandhout, vormen pellets een duurzame en milieuvriendelijke keuze.

Hoe worden houtpellets gemaakt?

Versnipperen en drogen

Nadat het hout van zijn schors is ontdaan, moet het worden versnipperd. Om dit doel te bereiken, wordt het hout in een grote maalmachine gestopt. Grote staalhamers in het apparaat zorgen ervoor dat het ruwe materiaal wordt vermalen tot houtdeeltjes van uniforme grootte. Omdat de houtdeeltjes nog relatief veel vocht (gemiddeld zo’n 45 procent) bevatten, worden ze vervolgens ondergebracht in een droger. Hier wordt het vochtgehalte teruggebracht tot ongeveer tien procent. Droge pellets zijn vooral belangrijk omdat een te hoog vochtigheidsgehalte de brandbaarheid negatief beïnvloedt. 

Verdere verwerking

Nadat het materiaal op een nog wat kleinere maat versnipperd is, worden de houtsnippers gesorteerd. De beste exemplaren worden vervolgens naar de matrijzen gebracht waar de houtpellets worden geperst. De matrijzen zijn uitgerust met grote rollers. Als de matrijs ronddraait, oefenen de rollers druk uit op het hout. Hierdoor wordt het hout gecomprimeerd. Speciale messen snijden de pellets vervolgens in de juiste vorm en afmeting. Bij dit proces komt lignine vrij, een stof die van nature deel uitmaakt van boomsap. De lignine fungeert als een natuurlijk bindmiddel dat ervoor zorgt dat de houtpellets hun vorm behouden. Het ruwe materiaal dat te fijn is om tot pellets te worden verwerkt, wordt eruit gefilterd. De houtpellets zijn nu klaar om verpakt en gebruikt te worden.

Zelf houtpellets maken

pellets

Gebruik je de pelletkachel veel waardoor je vaak nieuwe houtpellets moet kopen? En ben je op zoek naar een manier om de brandstofrekening voor je pelletkachel wat te verlagen? Dan kun je ook overwegen om je eigen pellets te maken. Net als industrieel vervaardigde houtpellets, kun je zelf pellets maken van diverse ruwe materialen zoals zaagsel, houtafval, houtkrullen of bladeren. Om zelf houtpellets te maken, heb je een pelletpers nodig. De meeste persen hebben een matrijs van 6 millimeter, maar er zijn ook modellen met matrijzen van 2, 5 of 10 mm verkrijgbaar. Voor het maken van houtpellets kun je het beste kiezen voor een pelletpers met een vermogen van minstens 7,5 kW. Apparaten met een lager vermogen werken vaak prima voor zachtere materialen, maar schieten tekort voor veel houtsoorten.

Werkwijze

Het ruwe materiaal wordt door de trechter van de pelletpers gevoed aan de molen. Door de druk op de rollen en een stijging van de temperatuur zet de matrijs de houtmassa om in kant-en-klare, op handzaam formaat gemaakte houtpellets. Die hebben de vorm van 6 tot 10 millimeter lange hout toppen. Let bij het maken van pellets vooral goed op de juiste mix van grondstoffen en temperatuur. Die combinatie vormt de sleutel tot succes.

Duurzaamheid en milieubewustzijn

In de wereld van houtpellets draait het niet alleen om warmte, maar ook om een bewuste keuze voor onze planeet. Door gebruik te maken van rest- en bijproducten uit de houtindustrie of bosbouw, worden houtpellets geproduceerd zonder dat er extra bomen hoeven te worden gekapt. Dus terwijl je geniet van de behaaglijke warmte van de pelletkachel, draag je ook bij aan een duurzamere wereld.

Kwaliteit van pellets

Laat je pelletkachel optimaal presteren door aandacht te besteden aan de kwaliteit van de houtpellets. De dichtheid, het vochtgehalte en de juiste verhouding van grondstoffen spelen hierin een belangrijke rol. Deze factoren beïnvloeden niet alleen de efficiëntie van jouw kachel, maar ook de algehele prestaties. Investeer in hoogwaardige pellets en merk het verschil in warmte en comfort.

Lees hier welke pellets je het beste kunt gebruiken

Opslag en behoud van zelfgemaakte pellets

Net zoals goede wijn op de juiste manier moet worden bewaard, geldt dat ook voor houtpellets. Bewaar ze op een droge plek om te voorkomen dat ze vocht absorberen, waardoor ze hun optimale brandbare kwaliteiten behouden. Een goede opslag voor pellets zorgt ervoor dat elke pellet bijdraagt aan een constante bron van warmte.

Onderhoud van pelletpers

Het maken van je eigen houtpellets is als het cultiveren van een tuin; regelmatig onderhoud is belangrijk voor succes. Houd je pelletpers schoon en goed onderhouden om een consistente productie van perfect gevormde pellets te waarborgen. Een beetje aandacht voor jouw pers vertaalt zich in de beloning van constante warmte.

Veiligheid van zelf pellets maken

Terwijl je de kracht van de pelletpers benut, moet je niet vergeten om veilig te werken. Draag de juiste beschermende kleding en vermijd materialen die de veiligheid in gevaar brengen. Het gaat niet alleen om het maken van pellets; het gaat ook om het zorgen voor jezelf en je omgeving.

Kostenoverwegingen

Naast de warmte die je zoekt, is het ook de moeite waard om naar jouw portemonnee te kijken. Overweeg de kosten van het zelf maken van houtpellets vergeleken met het kopen ervan. Beslis niet alleen op basis van verwerkingsefficiëntie, maar ook op basis van je persoonlijke budget. Een slimme keuze kan zowel in warmte als in kostenbesparing resulteren.

Toepassingen van houtpellets

Houtpellets hebben meer in petto dan alleen het verwarmen van jouw huis. Ontdek hun veelzijdigheid door ze te gebruiken in pelletgrills of zelfs als duurzame biomassa voor energieopwekking. Het zijn niet alleen pellets; het zijn mogelijkheden die verder gaan dan de warmte die je zoekt. Ontdek de veelzijdigheid van deze duurzame keuze.

Gerelateerde artikelen

Hoe vermijd je het kopen van slechte houtpellets?

Houtpellets zijn er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten: witte houtpellets en bruine… Lees verder

Wat zijn bruine houtpellets?

Je staat op het punt om een belangrijke keuze te maken voor je pelletkachel: witte of bruine pellets? In dit… Lees verder

Welke pellets kan ik het beste gebruiken in mijn pelletkachel?

Pelletkachels zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een efficiënte en milieuvriendelijke alternatieve manier om onze huizen te verwarmen.… Lees verder