Winkelmand
BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Pellets opslaan: tips voor het opslaan en drooghouden van pellets

Om het maximale rendement uit uw houtpellets te halen en ervoor te zorgen dat ze goed brandbaar blijven, is het verstandig om ze op een goede en geschikte plek te bewaren. Waar kunt u uw pellets het beste opslaan? En hoe voorkomt u dat ze nat of vochtig worden? In dit artikel leggen we het uit en geven we u een aantal handige tips voor het opslaan en drooghouden van pellets.

Houtpellets binnen bewaren

Het opslaan van de pellets in een binnenomgeving die vrij is van schimmel, excessief vocht of de gevolgen van een eventuele overstroming, is de beste en veiligste manier om uw pellets te bewaren. Plaats de houtpellets droog en van de grond, bijvoorbeeld op de meegeleverde houtpallet. Gebruik geen ondergrond van stenen of zand bij het opstapelen en bewaren van de pellets. Voor onze pelletleveringen gelden de volgende formaten (lengte x breedte x hoogte):

  • 82 x 34 x 13 centimeter voor een zak pellets
  • 120 x 120 x 150 cm voor een palletzending (65 zakken)

De pellets worden geleverd in gesloten zakken en zijn op die manier prima voor langere tijd te bewaren.

Beperkte ruimte

houtpellets

Hoewel het binnen opslaan van houtpellets ideaal is, kan het zijn dat de ruimte daarvoor ontbreekt. Niet iedereen heeft immers een royaal bemeten garage of grote kelder. Een schuurtje of tuinhuis kan ook een goede opslagplek zijn, mits het er niet te vochtig is en de pellets op een verhoging staan. Deze speciale opslagrekken zijn speciaal ontworpen om uw houtpellets een veilig onderkomen te bieden. De pellets kunnen beter in de breedte dan in de diepte worden opgeslagen.

Houtpellets buiten bewaren

Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunt u houtpellets ook prima buiten opslaan, zelfs als ze reeds (gedeeltelijk) uit de verpakking zijn gehaald. De tuin of uw carport zijn in potentie prima opslagplekken. Wanneer ze droog worden opgeslagen, kunnen kwalitatief goede pellets in principe ook in de buitenlucht jaren worden bewaard. Ze rotten niet en zijn eigenlijk alleen allergisch voor veel water. Leg de pellets op de meegeleverde wegwerppallet of berg ze op in een speciale haardopslag.

Afdekken van pellets

Leg wel een goed afdekzeil over de stapel heen, zodat de weersomstandigheden geen invloed hebben op de pellets. Bouwzeil is bijvoorbeeld prima afdekkingsmateriaal dat de houtpellets ook goed beschermt tegen ongewenste elementen als vuil en vogelpoep. Door de hoeken dicht te tapen, krijgen regen, vocht en schimmels geen kans om de pellets te bereiken. Check de pellets na ontvangst en tussentijds ook goed op gaten. Bepaalde insecten nestelen zich namelijk maar wat graag tussen het hout.

Lange levensduur

Door de bovenstaande regels en tips in acht te nemen, worden u houtpellets gemakkelijk een paar jaar houdbaar zonder kwaliteitsverlies. Zo kunt u gerust een flinke voorraad aanleggen of aan het einde van het stookseizoen al bestellen voor de volgende winter!

Gerelateerde artikelen

Houtsnippers of boomschors onder een speeltoestel?

Houtsnippers of boomschors kopen voor onder je speeltoestellen? Houtsnippers en Franse premium boomschors zijn allebei erg geschikt als valdempende ondergrond… Lees verder

Mulch: Wat is het precies en waarom is het zo goed voor mijn tuin?

Mulch, mulch, mulch! We houden er zo van. Het is goed voor de aarde en het ziet er goed uit… Lees verder

6 winterharde planten voor een mooie wintertuin

De gezellige maar koude winterdagen komen er weer aan. Het perfecte moment om de tuin winterklaar te maken met winterharde… Lees verder