Vanwege groot succes verlengd: 14 extra dagen korting op alles op een pallet! Bekijk de: actie!

BTW
Recent toegevoegd
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Pellets opslaan: tips voor het opslaan en drooghouden van pellets

Om het maximale rendement uit jouw houtpellets te halen en ervoor te zorgen dat ze goed brandbaar blijven, is het verstandig om ze op een goede en geschikte plek te bewaren. Waar kun je je pellets het beste opslaan? En hoe voorkom je dat ze nat of vochtig worden? In dit artikel leggen we het uit en geven we je een aantal handige tips voor het opslaan en drooghouden van pellets.

Houtpellets binnen bewaren

Het opslaan van de pellets in een binnenomgeving die vrij is van schimmel, veel vocht of de gevolgen van een eventuele overstroming, is de beste en veiligste manier om je pellets te bewaren. Plaats de houtpellets droog en van de grond, bijvoorbeeld op de meegeleverde pallet. Gebruik geen ondergrond van stenen of zand bij het opstapelen en bewaren van de pellets.

De pellets worden geleverd in gesloten zakken en zijn op die manier prima voor langere tijd te bewaren. Het is ook mogelijk om een pelletmand aan te schaffen, hierdoor kun je kleine hoeveelheden pellets bewaren naast de pelletkachel.

Regelmatige controle van de voorraad

Neem regelmatig de tijd om de voorraad te controleren en te evalueren. Controleer op eventuele beschadigingen aan de verpakking, vochtinfiltratie of tekenen van ongedierte. Door je voorraad regelmatig te inspecteren, kun je mogelijke problemen snel oplossen en de kwaliteit van de opgeslagen pellets behouden.

Organiseer de opslagruimte

Zorg voor een goed georganiseerde opslagruimte om gemakkelijk toegang te hebben tot je voorraad. Plaats de oudere zakken pellets aan de voorkant en de nieuwere aan de achterkant, zodat je het “first in, first out” principe kunt volgen. Dit voorkomt dat oudere pellets te lang in de opslag blijven en bevordert een gelijkmatig gebruik.

Houd de opslagruimte schoon

Houd de opslagruimte schoon en vrij van stof en vuil. Een schone omgeving draagt bij aan het behoud van de kwaliteit van de pellets. Vermijd ook het opslaan van pellets in de buurt van potentieel schadelijke stoffen om vervuiling te voorkomen.

Beperkte ruimte

houtpellets

Hoewel het binnen opslaan van houtpellets ideaal is, kan het zijn dat de ruimte daarvoor ontbreekt. Niet iedereen heeft immers een garage of grote kelder. Een schuurtje of tuinhuis kan ook een goede opslagplek zijn, mits het er niet te vochtig is en de pellets op een verhoging staan. De pellets kunnen beter in de breedte dan in de diepte worden opgeslagen.

Houtpellets buiten bewaren

Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je houtpellets ook prima buiten opslaan, zelfs als ze reeds (gedeeltelijk) uit de verpakking zijn gehaald. De tuin of je carport zijn prima opslagplekken. Wanneer ze droog worden opgeslagen, kunnen kwalitatief goede pellets in principe ook in de buitenlucht jaren worden bewaard. Ze rotten niet, maar zijn vooral niet goed bestand tegen veel water. Leg de pellets op de meegeleverde wegwerppallet of berg ze op in een speciale haardopslag.

Gebruik luchtdichte opslagcontainers

Overweeg het gebruik van luchtdichte opslagcontainers om de blootstelling aan vocht en lucht tot een minimum te beperken. Hierdoor blijven de pellets langer vers en behouden ze hun optimale brandbaarheid. Zorg ervoor dat de containers schoon en droog zijn voordat je de pellets opslaat.

Afdekken van pellets

Leg wel een goed afdekzeil over de stapel heen, zodat de weersomstandigheden geen invloed hebben op de pellets. Bouwzeil is bijvoorbeeld prima afdekkingsmateriaal dat de houtpellets ook goed beschermt tegen ongewenste elementen als vuil en vogelpoep. Door de hoeken dicht te tapen, krijgen regen, vocht en schimmels geen kans om de pellets te bereiken. Check de pellets na ontvangst en tussentijds ook goed op gaten. Bepaalde insecten nestelen zich namelijk maar wat graag tussen het hout.

Lange levensduur

Als je de bovenstaande regels en tips volgt, kun je houtpellets een paar jaar lang bewaren zonder kwaliteitsverlies. Zo kun je gerust een flinke voorraad aanleggen of aan het einde van het stookseizoen al bestellen voor de volgende winter!

Gerelateerde artikelen

Houtsnippers of boomschors onder een speeltoestel?

Houtsnippers of boomschors kopen voor onder je speeltoestellen? Houtsnippers en Franse premium boomschors zijn allebei erg geschikt als valdempende ondergrond… Lees verder

Mulch: Wat is het precies en waarom is het zo goed voor mijn tuin?

Mulch, mulch, mulch! We houden er zo van. Het is goed voor de aarde en het ziet er goed uit… Lees verder

6 winterharde planten voor een mooie wintertuin

De gezellige maar koude winterdagen komen er weer aan. Het perfecte moment om de tuin winterklaar te maken met winterharde… Lees verder