Laatste kans! Dikke korting op alle Augustiner producten! Bezoek hier voor details.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Slakken in de tuin? 6 manieren om slakken te bestrijden

Slakken zijn in de meeste tuinen niet al te graag geziene gasten. Zeker op natte en warme avonden kunnen de weekdieren zich uitgebreid laven aan de mooie bladplanten in je tuin. De beestjes eten gaten in de bladeren en kunnen, zeker als ze met veel zijn, de planten flink beschadigen. Vooral naaktslakken hebben hier een handje van. Wat zijn de beste manieren om slakken te bestrijden en uit je tuin te weren? In dit artikel geven we je een aantal nuttige en milieuvriendelijke tips voor het bestrijden van slakken.

Slakken voorkomen

Slakken

Als je een enigszins groene tuin hebt, is het vrijwel onmogelijk om slakken helemaal te weren. Toch kun je de aantallen wel in toom houden zodat je tuinplanten niet beschadigd raken. Omdat slakken toch wel enigszins kieskeurige eters zijn, helpt het al als je een aantal plantensoorten in je tuin zet die bij de diertjes niet zo in de smaak vallen. Voorbeelden zijn sterk geurende soorten zoals bieslook. Wil je toch vraatgevoelige planten in de tuin? Zet ze dan bij voorkeur naast de soorten die slakken niet zo lekker vinden. Ook het netjes houden van je kan helpen bij het bestrijden van slakken. De dieren hebben dan namelijk minder schuilplekjes.

Slakken verplaatsen

Vind je toch zo nu en dan een paar slakken in je tuin? Dan kun je de diertjes ook gewoon verplaatsen. Het kost misschien wat extra tijd, maar verplaatsen is een goede en diervriendelijke manier om van slakken af te komen. Zet ze op een plekje in de natuur of het stedelijk groen weer uit. Zo kan de slak rustig verder gaan met zijn leventje en heb jij er in de tuin geen last meer van. Pak je een slak liever niet met de hand op? Dan kun je ook een speciale slakkentang gebruiken voor dit ietwat slijmerige klusje. Je kunt de dieren trouwens het beste verwijderen na een stevige regenbui. Dan komen de dieren namelijk het liefst tevoorschijn en heb je minder kans dat je een exemplaar mist.

Afschrikken met cacaodoppen, grind op schelpen

Een ander effectieve manier van slakken bestrijden is het omringen van vraatgevoelige planten met milieuvriendelijke producten waar slakken niet van houden. Voorbeelden zijn grind en schelpen, maar bijvoorbeeld ook cacaodoppen. Cacaodoppen vormen niet alleen een mooie tuinversiering, ze schrikken door hun geuren structuur ook slakken en katten af. Kokossnippers zorgen voor een gezonde water- en bodemhuishouding, bevorderen de groei van gezonde bacteriën en hebben een afstotende werking op ongewenste dieren. Door een ring van cacaodoppen of kokossnippers rond jouw planten te leggen, houd je slakken vrij gemakkelijk op afstand.

Koperringen

Ook koperringen kunnen uitstekend ingezet worden als slakkenwerende middelen. De dieren hebben namelijk een enorme hekel aan het edelmetaal, vooral omdat koper ze een kleine schok geeft bij aanraking. Je kunt kiezen voor ringen die je rondom de planten kunt plaatsen, maar bijvoorbeeld ook voor speciale koperbanden die rond een bloempot gedraaid kunnen worden.

Maak je tuin aantrekkelijk voor natuurlijke vijanden

Slakken

Hoewel een slak door zijn slijmlaag voor veel dieren een onaantrekkelijk hapje vormt, heeft ze wel degelijk natuurlijke vijanden. Veel vogelsoorten (denk aan merels, zanglijsters, eksters, spreeuwen of kraaien), egels, hazelwormen, kikkers, padden, spitsmuizen, duizendpoten en bepaalde loopkevers hebben bijvoorbeeld geregeld slak op het menu staan. Door je tuin aantrekkelijk te maken voor bovengenoemde diersoorten, kun je op een volledig natuurlijke manier slakken bestrijden. Plaats bijvoorbeeld broedkastjes of vogelhuisjes of voorzie je tuin van een dichte haag of het nodige struikgewas. Dat laatste zal bijvoorbeeld de egel of merel zeer op prijs stellen.

Industriële compost

Industriële compost is tuinafval dat je koopt en dat nog dampt (en stinkt naar ammoniak) wanneer het geleverd wordt. In vergelijking met je huisgemaakte compost bevat deze fabriekscompost meer ammoniak, zouten, en ook – als er veel coniferen in verwerkt zijn – harsen. Allemaal stoffen die vervelend zijn voor zowel slakkeneitjes als de volwassen exemplaren. Bovendien heb je er een heel tuinjaar plezier van.

Gerelateerde artikelen

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder

Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?

Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder

Meer biodiversiteit in je tuin

In de hedendaagse tuin wordt biodiversiteit steeds belangrijker. Niet alleen draagt het bij aan een gezondere, meer veerkrachtige tuin, maar… Lees verder