BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Onkruid bestrijden? 5 goede tips tegen onkruid in de tuin

Hoewel onkruid niet altijd een probleem hoeft te zijn en zelfs de nodige aantrekkingskracht uitoefent op bepaalde insectensoorten, zijn veel tuinbezitters het liever kwijt dan rijk. Hoe kun je onkruid het beste bestrijden zonder daarbij het milieu te schaden? In dit artikel reiken we een aantal goede tips aan voor het herkennen en bestrijden van verschillende soorten onkruid.

Onkruid bestrijden met plantengroei in de tuin

Onkruid

Onkruid steekt meestal het eerst de kop op rondom kale plekken of randen in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan de randjes tussen tegels of aan de overgangszones tussen het gazon en de beplante of betegelde delen van je tuin. Door de tuin te verrijken met bode bedekkende planten krijgen ontkiemende onkruiden in de regel veel minder kans om tot wasdom te komen. Voor delen van de tuin die vaak aan de zon worden blootgesteld zijn siergrassen zoals ooievaarsbek of diverse geraniumsoorten goede opties, terwijl soorten als klimop en Pachysandra terminalis juist weer uitstekend gedijen in de schaduw. De top 5 beste bodembedekkers als planten zijn:

  1. Ooievaarsbek (Geranium)
  2. Klimop
  3. Maagdenpalm
  4. Salie
  5. Vrouwenmantel

Om het effect van de bodem bedekkende planten te versterken kan je gebruik maken van Pokon lavameel, dit is een veelzijdig product rijk aan mineralen en sporenelementen. Lavameel kan je gebruiken om de bodem te verrijken en te verbeteren.

Onkruid verdelgen met bodembedekkers

Is jouw tuin nog niet bedekt met een weelderig plantenbed of streef je ook niet naar een dergelijke inrichting? Dan kun je ook kiezen voor bodembedekkers tegen onkruid. Boomschors, houtsnippers of compost zijn voorbeelden van een goede mulch laag. Mulch is een verzamel naam voor een laag materiaal die bovenop de grond wordt gelegd om tegen de droogte te beschermen en onkruidgroei te voorkomen. Doordat de laag het zonlicht ervan weerhoud om tot de bodem door te dringen, kan er geen onkruid meer groeien. De tuin blijft mooi, zonder dat je uren kwijt bent met onkruid wieden.

De verschillende soorten mulch

Boomschors: Boomschors is ideaal om water in de grond te laten dringen. Het voegt ook organisch materiaal toe aan de grond, wat deze gezond helpt houden. Boomschors geeft ook nog eens een fantastische uitstraling in je tuin! Om helemaal zeker te zijn dat er geen onkruid groeit kan je nog een worteldoek onder de boomschors leggen. Dit is een doek die je onder de houtsnippers of boomschors plaatst, waardoor het voor onkruid helemaal onmogelijk wordt om hier doorheen te groeien.

Houtsnippers: Houtsnippers zijn vergelijkbaar met boomschors in die zin dat ze helpen water in de grond door te laten dringen. Ze voegen ook organisch materiaal toe en helpen erosie te voorkomen. Houtsnippers hebben als bijkomend voordeel dat ze na 2-3 jaar volledig zijn gecomposteerd en dat je tuin er ook nog eens prachtig verzorgt uitziet! Ook voor de houtsnippers geld dat je eronder nog een worteldoek kan plaatsen om zeker te zijn dat er geen onkruid groeit.

Compost: Een voordelig zelf te maken mulch. Het houdt het vocht in de bodem vast, onderdrukt onkruid en verbetert de bodemkwaliteit. Je kan jouw eigen compost maken door groenafval uit de keuken en tuin buiten in een compostbak te doen. Binnen een half jaar tot een jaar heb je een bruikbaar mulchproduct.

Wanneer moet je mulchen

Je kan het beste beginnen met het aanleggen van een mulchlaag in het voor- of het najaar.

Najaar: september tot en met november. Beschermt je planten tegen vorst en kou.

Voorjaar: april tot en met mei. Haal in maart eerst de winter mulch laag weg zodat de planten goed kunnen groeien. Leg dan als de planten weer voldoende groen zijn de zomer mulch laag onder de planten. Dit beschermt de planten tegen droogte in de warme maanden.

Onze bodembedekkers

Zaadonkruid bestrijden

Onkruid

Zaadonkruid is onkruid dat door de productie van zaad zichzelf snel kan verspreiden. Voorbeelden van zaadonkruid zijn: distel, paardenbloem, madeliefje en herderstasjes.

Als je een stuk grond heb geprepareerd om te gaan zaaien raden wij aan om wat langer te wachten met zaaien (probeer een periode van twee tot drie weken aan te houden) na deze periode is het zaadonkruid makkelijker te herkennen, omdat het ontkiemt is. Door het eenjarige onkruid dat ontkiemt te verwijderen met een schoffel, voorkom je dat het zijn zaden door de (moes)tuin kan verspreiden. Een goede schoffelbeurt kan wonderen doen en legt de onkruidwortels droog. Omdat eenjarig onkruid niet diep wortelt, is het na ontbloting vrij gemakkelijk met de hand uit te trekken.

Wortelonkruid tegengaan met wortelsteken

Waar zaadonkruid dus nog vrij gemakkelijk te verwijderen valt, is wortelonkruid in de regel een stukje hardnekkiger. Afhankelijk van de exacte soort, verankert dit type onkruid zich stevig in de grond middels een diepe penwortel (een strategie die onder meer wordt gehanteerd door paardenbloemen en ridderzuring) of een wijdvertakt wortelstelsel (denk bijvoorbeeld aan zevenblad of heermoes). De beste remedie tegen deze onkruidsoorten is het verwijderen van een zo groot mogelijk deel van de wortel. Gebruik hiervoor een plantschepje of speciale onkruidsteker. Let er wel op dat je de wortels niet op de composthoop gooit, want dan zal het onkruid binnen de kortste keren een onvervalste comeback maken.

Onkruidgroei bestrijden tussen de tegels

Onkruid tussen de tegels kan je op verschillende manieren bestrijden, maar voordat je onkruid tussen je tegels gaat bestrijden is het belangrijk om te weten wat voor soort onkruid er tussen de tegels groeit.

Straatgras: het onkruid kan tussen tegels groeien, straatgras groeit namelijk goed in vochtige omstandigheden dus vooral op plekken waar water blijft staan.

Kleefkruid: het onkruid groeit meestal op vochtige plekken. Kleefkruid hecht zich aan voorwerpen, zo als de naam al zegt, dus ook aan tegels.

Vogelmuur: het onkruid heeft weinig ruimte nodig om te kunnen groeien zo groeit de vogelmuur erg snel en groeit het makkelijk tussen tegels en kieren.

Paardenbloem: het onkruid verspreid zich snel door de pluizige zaden die door de wind gemakkelijk verspreid worden. Ook de paardenbloem heeft weinig ruimte nodig om te groeien.

Onkruid verwijderen met de hand en gereedschap

Een van de manieren om onkruid te bestrijden is met de hand, trek voorzichtig maar stevig aan de plant om de wortel volledig uit de grond te krijgen, zodat het niet opnieuw kan groeien. Het is het beste om dit na regen of water geven te doen, omdat de grond dan zachter is en de wortels gemakkelijker loskomen.

Als het niet gaat met de hand kan je ook gebruik maken van gereedschap. Zo kan je gebruik maken van een onkruidbezem of een tegelritzer. Door met een onkruidbezem stevig over de tegels te vegen trekken de stijve borstels het onkruid uit de grond. Een tegelritzer is een erg handige tool om onkruid te verwijderen, bekijk hier een erg unieke tegelritzer, deze tegelritzer heeft drie verschillende vormen hierdoor kun je onkruid tussen je klinkers, betontegels of zelfs tussen de grindtegels vandaan halen.

Natuurlijke onkruidbestrijdingsmiddelen

Als het niet lukt om het onkruid te bestrijden met de hand of gereedschap dan kan je het ook op een andere (makkelijkere) manier doen. Dit is niet met het traditionele onkruidbestrijdingsmiddel Roundup wat glyfosaat bevat. Glyfosaat is slecht voor de gezondheid van de bodem en ook erg slecht voor je eigen gezondheid. Het nieuwe Roundup concentraat is een natuurlijk product en is niet schadelijk voor het milieu, met een zichtbaar effect na al 3 uur! Bij Bustotaal vind je het Roundup concentraat in verschillende formaten 3 Liter, 1 Liter, 520ml en 140ml.

Het concentraat is heel makkelijk te gebruiken, behandel op droge vegetatie, zonder risico op regen gedurende 3 uur na toepassing. Herhaal de behandeling wanneer nodig na 14 dagen. Gebruik het middel maximaal 2 keer per jaar op mossen en maximaal 4 keer per jaar op onkruiden. Soms word ook aangeraden om azijn te gebruiken, doe dit niet! Azijn kan de pH-waarde van de grond verlagen wat de kwaliteit van de bodem aantast, azijn dood zowel het onkruid als gewenste planten en het effect is erg kort van duur, het dood namelijk alleen het bovenste gedeelte van de plant en niet de wortel waardoor het onkruid gewoon weer terug groeit.

Voorkomen dat je onkruid moet bestrijden

Om te voorkomen dat je onkruid tussen de tegels moet bestrijden kan je enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Je kan natuurlijk nooit helemaal voorkomen dat onkruid tussen de tegels groeit, maar wat kan allemaal helpen? Regelmatig vegen en schoonmaken van de tegels, gebruik maken van onkruid werend voegzand of voegmortel en zorgen van een goede afwatering.

Gerelateerde artikelen

Houtsnippers of boomschors onder een speeltoestel?

Houtsnippers of boomschors kopen voor onder je speeltoestellen? Houtsnippers en Franse premium boomschors zijn allebei erg geschikt als valdempende ondergrond… Lees verder

Mulch: Wat is het precies en waarom is het zo goed voor mijn tuin?

Mulch, mulch, mulch! We houden er zo van. Het is goed voor de aarde en het ziet er goed uit… Lees verder

6 winterharde planten voor een mooie wintertuin

De gezellige maar koude winterdagen komen er weer aan. Het perfecte moment om de tuin winterklaar te maken met winterharde… Lees verder