Vrijdag 29 maart zijn wij vanaf 12:30 gesloten. Bestellingen worden vrijdag wel de gehele dag bezorgd.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Worteldoek leggen, hoe doe ik dat? Stappenplan en tips

Wilt u een plantenrijke tuin zonder onkruid? Dan is een goede bodembedekking belangrijk. Het plaatsen van een worteldoek is dan ook zeer aan te raden. Het materiaal van een worteldoek laat lucht en water door, is milieuvriendelijk en beschermt uw tuinpad of terras tegen woekerend onkruid. Bovendien is een worteldoek uv-gestabiliseerd, waardoor zonlicht niet tot op de bodem doordringt en onkruid minder kans heeft om te groeien. Maar hoe kunt u het beste een worteldoek leggen en vastzetten? In dit artikel geven we u een stappenplan en een aantal handige tips.

Worteldoek op rol

Het eerste aandachtspunt bij het plaatsen van worteldoek is de ondergrond. Let er vooral op dat de bodem tamelijk vlak en egaal is. Zo komen er geen oneffenheden in het doek en kunt u het doek gemakkelijk plaatsen. Een worteldoek wordt meestal geleverd in de vorm van een pakket of op rol.

Worteldoek leggen: het stappenplan

Een worteldoek plaatsen is een klus die redelijk makkelijk te voltooien is. We leggen hieronder aan de hand van een stappenplan uit hoe u het beste te werk kunt gaan.

1. Maak ondergrond egaal en span het worteldoek

Voordat u begint met het plaatsen van het worteldoek, dient u ervoor te zorgen dat de ondergrond egaal is. Span hierna het worteldoek strak over de oppervlakte heen. Bij een groter oppervlak wordt er vaak gebruik gemaakt van een rol worteldoek. Deze kunt u dan eenvoudig uitrollen.

2. Worteldoek vastzetten: instoppen of laten doorlopen?

Een worteldoek vastzetten kan op meerdere manieren. U kunt het worteldoek instoppen of laten doorlopen. Hieronder leggen we beide mogelijkheden verder uit.

Optie 1: worteldoek instoppen

Maak met een schep smalle sleuven langs de randen van het worteldoek. De sleuven hebben een diepte van ongeveer 25 centimeter. Een paar centimeter onder of boven de 25 is ook prima. Heeft u teveel worteldoek? Dan kunt u dit afsnijden met een stanleymes. Stop het antiworteldoek vervolgens in de sleuven en gooi er grond bij, totdat de grond weer egaal is. Duw tot slot de grond bij de sleuven goed aan. Voor extra stevigheid kunt u het worteldoek vastzetten met grondpennen.

Optie 2: worteldoek door laten lopen

Bij deze optie doet u de randen niet in een sleuf, maar vouwt u de zijkanten van het worteldoek om. Ook hier kunt u extra stevigheid creëren door grondpennen te gebruiken. Een andere manier om het doek door te laten lopen, is om dit onder een kantopsluiting te laten lopen. Haal simpelweg de tegel eruit, leg het doek eronder en sla de tegel weer stevig op zijn plaats.

worteldoek

3. Overlappende banen maken en worteldoek verstevigen

Bij het aanbrengen van meerdere banen van worteldoek is het van belang om een overlap tussen de banen te hebben van ongeveer vijf centimeter. Zo ontstaan er namelijk geen openingen tussen de banen waar zich eventueel weer onkruid in kan nestelen. Door gronddoekhaken te gebruiken of de hoeken te bedekken met grind, kunt u het doek verder verstevigen.

4. Hoe planten zetten in het worteldoek?

Het doek ligt, maar de kans is groot dat u het geheel nog wilt verfraaien met een stel mooie planten. Die wens is met een antiworteldoek gemakkelijk te vervullen. U maakt een kruis op de plaatsen waar u wilt planten en snijdt deze in met een stanleymes. Let op dat de plant diep genoeg de grond in kan gaan en dat de wortelkluit goed bedekt is. Een worteldoek is voorzien van gekleurde lijnen, waardoor u de planten op eenvoudige wijze lijnrecht kunt uitzetten.

Na het planten is het ook mogelijk om het worteldoek ter decoratie af te dekken met een kleine laag boomschors of siergrind.

Waterdoorlatend worteldoek

Het voordeel van een waterdoorlatend worteldoek is dat het regenwater op natuurlijke wijze kan laten wegzakken. Zo krijgt de grondwaterspiegel de kans om zich aan te vullen. Op die manier heeft u minder wateroverlast bij heftige regenbuien. Bovendien ontstaat er een natuurlijk bodemleven, wat uiteindelijk leidt tot meer biodiversiteit.

Worteldoek onder tegels

Het leggen van een worteldoek kan ook een manier zijn om overmatig onkruid vorming tussen uw tegels te voorkomen. Breng het doek hiervoor aan onder het zandbed. Onkruid kan namelijk alleen groeien wanneer het zonlicht krijgt. Wanneer er een grote tegel op het onkruidzaad ligt, is het zaad niet in staat te groeien en tussen uw tegels naar boven te komen. Het worteldoek is daarom ook alleen voor het onkruidzaad wat tussen uw tegels ligt en wel genoeg zon en regen krijgt om te groeien.

Prijs worteldoek bij Bustotaal

Welke varianten zijn er? En wat is de prijs van worteldoek? U kunt kiezen tussen:

Gerelateerde artikelen

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder

Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?

Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder

Meer biodiversiteit in je tuin

In de hedendaagse tuin wordt biodiversiteit steeds belangrijker. Niet alleen draagt het bij aan een gezondere, meer veerkrachtige tuin, maar… Lees verder