Nog maar een paar dagen korting op Franse Boomschors in big bags, bekijk de actie!.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Vaste planten: welke soorten hebben welke voordelen?

Vaste planten hebben een vaste groeicyclus en komen ieder jaar op dezelfde plek op, waardoor  ze erg geschikt zijn om te gebruiken als vaste basis voor uw tuin. Vaste planten zijn te krijgen in alle soorten en maten. De groeicyclus is voor alle vaste planten hetzelfde; ze komen in het voorjaar op en bloeien vervolgens tot in het najaar, wanneer ze boven de grond afsterven in afwachting van de volgende lente.

Natuurlijk zijn er verschillende soorten planten. Iedere soort heeft zijn eigen kenmerken. Afhankelijk van de omstandigheden is de ene soort wellicht net wat handiger voor uw situatie dan de andere soort. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het aantal uren zon dat een plant nodig heeft om tot bloei te komen.

Om u enige richting te geven bij het kiezen van planten voor in de tuin geven we in deze blog uitleg over de verschillende soorten vaste planten. Nog vragen over een plantensoort? U kunt altijd contact met ons opnemen, we helpen u graag!

Verschillende soorten vaste planten

Soorten vaste tuinplanten

Bodembedekkers

Bodembedekkers zijn groenblijvende lage vaste planten die, de naam verklapt het al enigszins, de bodem bedekken. De plant doet dit door het vormen van een netwerk van wortels en bladeren. Ze worden veelal gebruikt om het oppervlak tussen verschillende soorten planten te bedekken en zijn daar ook erg geschikt voor. Een groot voordeel van een bodembedekker is dat onkruid weinig kans krijgt om te groeien.

Kenmerkend aan bodembedekkers is dat het groenblijvende lage, kruipende planten zijn. Een voorbeeld van een mooie bodembedekker is de lievevrouwebedstro (Galium odoratum). Dit is een winterharde vaste plant die in april en mei bloeit met witte bloemen. De hoogte van deze plant is zo’n 20 centimeter.

Boomschors als bodembedekker

Klimplanten

Klimplanten zijn vaste planten die omhoog klimmen en daardoor uitermate geschikt zijn om bijvoorbeeld een schutting van begroeiing te voorzien. Deze plantensoort groeide van oorsprong altijd in het bos en baande zich daar door het licht een weg naar boven. In de winter verliezen klimplanten hun bladeren vaak, maar in de zomer staan ze volop in bloei en laten ze zich van hun beste kant zien.

Een voorbeeld van een mooie klimplant is de Akebia (Akebia quinata), die van oorsprong in China, Japan en Korea groeit. De plant heeft de bijnaam ‘schijnaugurk’ en geeft prachtige paarse bloemen.

Borderplanten

In veel tuinen worden borders met verschillende soorten planten samengesteld. Dit gebeurt vaak in ‘groepjes’. De verschillende soorten planten worden per drie of meer stuks bij elkaar geplant, zodat een mooie mix aan verschillende soorten beplanting ontstaat. Daarbij moet rekening worden gehouden met de verschillende periodes waarin de planten in bloei staan en de hoeveelheid zon die de planten nodig hebben. Borderplanten gelden als de basis voor een tuin.

Met een goede mix van borderplanten kan de tuin van januari tot december in bloei staan. Een voorbeeld van een mooie borderplant is de Kruipflox ’Bavaria’ – Plant (Phlox subulata). Deze plant is het hele jaar groen en geeft in het voorjaar prachtige wit met paarse bloemen.

Verschillende soorten vaste planten

Bladplanten

De meeste vaste planten bloeien in een bepaalde periode en geven in de rest van het jaar geen mooie bloemen. Daarom zijn bladplanten een mooie aanvulling op andere vaste planten. Bladplanten zorgen het hele jaar door voor een mooie invulling van de tuin, met schitterende bladen in meerdere vormen en kleuren.

Een voorbeeld van een mooie bladplant is de duizendbloem (Achillea). Deze plant bloeit in de zomer en geeft dan mooie gele bloemetjes. Een extra pluspunt van deze plant is dat deze populair is bij vlinders.

Nectarplanten

Een mooie tuin kan niet zonder insecten. Daarom is het leuk om enkele nectarplanten in de tuin te plaatsen. Deze planten trekken vlinders, bijen en andere nuttige insecten aan. Nectarplanten kunnen goed groeien in potten en bakken, maar misstaan ook niet in bijvoorbeeld een border. Met enkele nectarplanten is het al mogelijk om insecten te lokken.

De kattekruid (nepeta) is een bekende nectarplant die het hele jaar door groenblijvend is. Deze plant staat in het voorjaar en in de zomer in bloei en geeft tijdens deze periode mooi blauwe bloemetjes.

Hopelijk hebben we u met deze blog over verschillende soorten vaste planten kunnen inspireren. Veel plezier met het inrichten van uw tuin!

Producten voor het onderhouden van uw tuin

Gerelateerde artikelen

Alles over cortenstaal kantopluiting

Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder

Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?

Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder