• Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Welke mestsoort moet ik gebruiken?

Mest wordt gebruikt om grond vruchtbaarder te maken. Het bestaat uit een combinatie van dierlijke uitwerpselen die al dan niet worden vermengd met stro. Er zijn verschillende soorten mest, die elk eigen eigenschappen kennen en in verschillende situaties worden gebruikt. Naast mest zijn compost en kunstmest ook middelen om de bodem vruchtbaarder te maken.

Niet iedere mestsoort is voor iedere situatie geschikt. Daarom is het handig om vooraf onderzoek te doen naar welke soort mest u nodig heeft. Om hierbij te helpen beschrijven we in deze blog een aantal mestsoorten en geven we aan waar ze voor te gebruiken zijn. Ook vertellen we meer over de functie van mest en waar het goed voor is.

Welke mestsoort heb ik nodig

Wat is mest?

Zoals eerder al geschreven bestaat mest uit dierlijk uitwerpselen die al dan niet zijn vermengd met stro. Net als compost en kunstmest wordt mest gebruikt om de bodem vruchtbaarder maken. Mest wordt gebruikt door boeren, maar ook door consumenten die hun gazon bemesten. Organische mest noemen we ook wel stalmest. Er zijn verschillende soorten stalmest, waaronder paardenmest, rundermest en varkensmest.

Waar is mest goed voor?

Mest kan worden gezien als een voedingsstof voor de tuin. De tuin en de daarin groeiende gewassen profiteren het meest van organische meststoffen. Deze stoffen voeden de bodem en het bodemleven en daardoor ook de planten. Door een betere bodemstructuur wordt de bodem vruchtbaar en kunnen planten beter groeien.

Waaruit bestaat mest?

De belangrijkste ingrediënten van mest vallen onder te verdelen in twee categorieën:  hoofdelementen (de basisvoeding voor planten en gewassen) en sporenelementen (de zogenaamde ‘vitaminen’ voor een plant). Onder de hoofdelementen vallen onder andere stikstof, fosfaat, kali en magnesium. Onder de sporenelementen vallen onder andere ijzer, mangaan, koper, zink en molybdeen.

Soorten mest

Gedroogde koemest

Gedroogde koemest is een structuurverbeteraar met voedingsstoffen voor planten. Het is te gebruiken voor het gazon, vaste planten en in de moestuin. Belangrijke kanttekening is wel dat gedroogde koemest niet altijd genoeg voedingsstoffen geeft om planten te laten bloeien. Zo hebben bijvoorbeeld rozen niet genoeg aan gedroogde koemest. Aanvullende organische meststof kan een oplossing voor dit probleem bieden.

Voor het milieu is natuurlijke gedroogde koemest de beste optie. Wanneer dit kunstmatig is gebeurd, heeft dit namelijk veel energie gekost en dat is niet goed voor het milieu. Een leuke manier om aan gedroogde koemest te komen is een samenwerking met een lokale boer. Na twee jaar drogen ontstaat goed gedroogde koemest die zorgt voor een gestructureerde bodemgrond.

Welke mestsoort heb ik nodig?

Hoornmeel

Hoornmeel is een natuurlijke meststof die afkomstig is van dierlijk materiaal. In tegenstelling tot gedroogde koemest is hoornmeel erg goed voor de bloei van planten en bloemen. Deze meststof wordt vaak gebruikt om planten op een schrale ondergrond van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Gebruik niet te veel, want dit kan averechts werken.

Minerale mest

Minerale messtof wordt kunstmatig geproduceerd en is dan ook beter bekend onder de naam kunstmest. Een voordeel van minerale mest is dat deze vorm van mest meer voedingsstoffen voor planten bevat dan andere soorten mest. Een groot nadeel is echter de belasting voor het milieu die de productie van deze mest met zich meebrengt.

Ook kunnen planten door minerale mest te snel groeien, wat kan zorgen voor ziektes en plagen. Een goede middenweg is een combinatie van kunstmest en organische bemesting. Dit wordt onder andere toegepast bij mest voor zuurminnende planten.

Drijfmest

In Nederland komt drijfmest het meeste voor. Drijfmest is een combinatie van vaste en vloeibare mest. Deze meststof is erg geschikt om planten mee te voeden en wordt vaak gebruikt in het voorjaar, enkele weken voor het zaaien of planten van een gewas. Drijfmest wordt vooral gebruikt door agrarische bedrijven.

Hopelijk bent u door het lezen van deze blog meer te weten gekomen over de verschillende soorten mest. Dit overzicht is uiteraard niet compleet, maar kan u wel op weg helpen. Vragen? Schroom niet en neem contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Wanneer bloembakken vullen?

Bloembakken zijn elementen die kleur en leven aan elke buitenruimte toevoegen. De timing van het vullen van je bloembakken kan… Lees verder

Wat is het verschil tussen compost en potgrond?

Compost en potgrond zijn componenten die bijdragen aan de groei en gezondheid van planten. Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, hebben… Lees verder

Meer biodiversiteit in je tuin

In de hedendaagse tuin wordt biodiversiteit steeds belangrijker. Niet alleen draagt het bij aan een gezondere, meer veerkrachtige tuin, maar… Lees verder