Korting op alle Augustiner producten! Ga naar de actiepagina voor meer info!

BTW
 • Topbeoordeling: 8.9+
 • Bepaal je eigen aflevermoment*
 • Veilig en betrouwbaar

Wat te doen met egels in de tuin?

Grote kans dat je als tuinbezitter op zijn tijd bezoek krijgt van egels. Deze stekelige zoogdieren vinden vaak de weg naar menselijke tuinen waar ze zich maar al te graag laven aan slakken, regenwormen en insecten. Voor veel mensen is de egel een welkome verschijning, met name omdat het diertje een gunstige invloed heeft op het plantenleven in uw tuin. Hij verorbert namelijk graag slakken en schadelijke insecten.

Hoe zorgt u voor een egelvriendelijke tuin waar de beestjes zich op hun gemak voelen? En hoe kunt u egels juist weren uit de tuin als u ze liever niet op bezoek krijgt? In dat artikel laten we het u zien.

Structuurrijke tuinen

Egels komen in bijna heel Nederland voor. In tegenstelling tot veel andere zoogdiersoorten vind je ze ook volop in steden en stedelijke buitenwijken. Egels hebben een voorkeur voor structuurrijke tuinen die volop beschutting bieden in de vorm van kleine landschapselementen zoals struiken, composthopen, heggen of takkenhopen. Ze houden dus van tuinen met een wat wilder karakter en kunnen weinig aanvangen met volledig betegelde tuinen.

egel

Egels helpen

Bent u het type tuinbezitter dat graag egels op bezoek krijgt? Dan kunt u een aantal maatregelen treffen om het de dieren naar de zin te maken.

 • Bouw een egelhuis. Dit kunt u het beste doen in de periode oktober-maart, de tijd van het jaar waarin de egels doorgaans in winterrust gaan. Zorg voor een wild stukje tuin waar de egel meer voedsel en rust kan vinden en leg nestmateriaal neer op de plek waar het egelhuis komt te staan. Vul het egelhuis voor ongeveer de helft met dorre bladeren. Zet het huis bij voorkeur op een paar tegels om rotting van het plantenmateriaal te voorkomen. Bedek het hele huis met bladeren en aarden of turfmolm, behalve de ingang en de ventilatiebuis. Leg er een oude mat of een stuk fijnmazig gaas overheen om wegwaaien van het blad te voorkomen.
 • Trakteer de egels op iets lekkers. Vochtig en calorierijk voedsel zoals hondenvoer of roerei zijn prima opties. Completeer de maaltijd met een bakje vers water. Zet nooit melk neer, want hier kunnen egels niet goed tegen!
 • Zorg voor een tuin met veel begroeiing en beschutting.
 • Heeft u een schutting? Voorzie de onderzijde van kleine openingen als u graag egels naar uw tuin wil lokken.
 • Pas op met vijvers. Egels zijn geen fantastische zwemmers en verdrinken soms door uitputting als de oevers te hoog zijn om tegenop te klauteren. U kunt bijvoorbeeld een loopplankje boven de vijver aanbrengen. Hierdoor zullen de beestjes minder gauw in het water belanden.
 • Maak een lekker plekje voor je egel. Een composthoop of andere tuinafval in een hoekje in de tuin kan zomaar een mooi plekje voor de egel zijn!
egel lopend

Beschermde diersoort

Het kan ook zo zijn dat u helemaal niet zo happig bent op egels in de tuin. Wellicht heeft u honden die steeds beginnen te blaffen als ze een egel zien. Daarnaast verorberen egels soms ook eieren van kippen of zangvogels als ze die te pakken kunnen krijgen. Omdat egels beschermde dieren zijn (hun aantallen zijn in ons land en veel andere West-Europese naties de laatste decennia duidelijk teruggelopen), is het uiteraard ten strengste verboden om ze te doden of met dieronvriendelijke methoden te verjagen.

Wat te doen tegen egels in de tuin

Toch zijn er wel manieren om uw tuin minder aantrekkelijk te maken voor egels zonder dat de dieren hier nadelige gevolgen van ondervinden.

 • Een tuin met een hoog steengehalte, dus een volledig betegelde tuin of een ondergrond van grind, is niet erg uitnodigend voor een egel. Grote kans dus dat ze uw tuintje overslaan als u een van deze opties kiest. Het nadeel is wel dat de tuin inboet aan natuurlijke uitstraling.
 • Ook het plaatsen van een schutting kan een optie zijn. Realiseer je wel dat een egel maar een klein gaatje nodig heeft om er onderdoor te kunnen kruipen.

Conclusie

Of uw tuin aantrekkelijk is voor egels, hangt dus grotendeels af van de gekozen inrichting. Maar het is wel belangrijk om te onderkennen dat de dieren het steeds lastiger hebben in een almaar meer verstedelijkt landschap om goede leefplekken te vinden. Bovendien hebben egels een gunstige invloed op uw tuin. Ze fungeren als natuurlijke en kosteloze bestrijders door slakken, die maar al te graag uw planten opeten, te consumeren. Het is dus vaak veel beter om de stekelige bezoekers met open armen te verwelkomen dan ze te weren!

Maak nu een composthoop voor egels

Gerelateerde artikelen

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder

Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?

Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder

Meer biodiversiteit in je tuin

In de hedendaagse tuin wordt biodiversiteit steeds belangrijker. Niet alleen draagt het bij aan een gezondere, meer veerkrachtige tuin, maar… Lees verder