Nog maar een paar dagen korting op Franse Boomschors in big bags, bekijk de actie!.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Zo creëer je een onderhoudsvriendelijke tuin

Niet iedereen heeft genoeg tijd of zin om regelmatig uren in de tuin te werken. Een onderhoudsvriendelijke tuin is in zo’n geval een goede oplossing. Gelukkig zijn er veel manieren om een onderhoudsvriendelijke tuin te ontwerpen die er ook gewoon heel mooi uitziet. Wij laten u zien hoe aan de hand van een aantal concrete tips.

Het ontwerp

Het geheim van een onderhoudsvriendelijke en tegelijkertijd esthetisch bekoorlijke tuin is een goed ontwerp. Kijk bijvoorbeeld eens goed rond in de omgeving of op internet voor inspirerende voorbeelden. Veel elementen uit die voorbeeldtuinen zijn goed te gebruiken in uw eigen ontwerp. Combineer de afzonderlijke elementen tot een mooi geheel dat voldoet aan uw wensen op het gebied van uitstraling en onderhoud.

Kies goede bodembedekkers

Goede bodembedekkers besparen een hoop onderhoudswerk. Hoewel veel mensen bij een onderhoudsvrije tuin denken aan de volledig betegelde variant, zijn er ook genoeg andere oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan boomschors, houtsnippers of cacaodoppen, materialen die ook onderhoudsarm en ook nog eens onkruidwerend zijn. Een bijkomend voordeel is dat ze uw tuin een minder kale uitstraling geven dan tegels. Bovendien ogen de bovengenoemde materialen net zo natuurlijk als een gazon, terwijl ze veel minder onderhoud vergen.

Onderhoudsvriendelijke tuin

Ook kunstgras of bodembedekkende planten bieden uitkomst. Plantensoorten als de vrouwenmantel (Alchemilla mollis), ooievaarsbek, kleine maagdenpalm of de waldsteinia geven uw tuin een groene uitstraling, maar hoeven niet vaker dan een keer per jaar gesnoeid te worden. Door deze planten in groepen dicht bij elkaar te zetten, creëert u een mooie en onderhoudsvriendelijke tuin.

Plant onderhoudsvrije bomen

Wilt u ook graag bomen in de tuin, bijvoorbeeld om meer vogels te lokken, maar heeft u geen tijd om veel onderhoud te plegen aan het rijzige groen? Dan kunt u het beste kiezen voor onderhoudsvrije bomen. Altijdgroene bomen die geen bladeren verliezen (hulst, naaldbomen, heesters) zijn de beste optie voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Let er wel op dat u geen bomen kiest die te snel groeien.

Gebruik mulch voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Een mulchlaag onderdrukt onkruid en voorkomt dat tuinaarde uitdroogt. Organisch materiaal is de beste keus, vooral omdat mulch met zo’n samenstelling de planten tegelijkertijd voorziet van waardevolle voedingsstoffen. Het aanbrengen van mulch is daarom een aanrader, want het bespaart veel bewaterings-, wied- en bemestingswerk. Een goede mulchlaag voorkomt ook dat kale grond uitdroogt, wat ook weer schoffelwerk scheelt.

Kies de juiste planten

Het kiezen van de juiste planten bepaalt ook grotendeels de onderhoudsvriendelijkheid van uw tuin. Mediterrane planten, bloemen en kruiden (denk bijvoorbeeld aan lavendel, tijm en rozemarijn) kunnen bijvoorbeeld goed tegen droge weersomstandigheden en hoeven niet zo vaak bewaterd te worden.

Voor de onderhoudsvrije tuin zijn vaste planten ook geschikter dan eenjarige planten. Vaste planten voorkomen dat u steeds iets nieuws moet poten of te zaaien. Als u dan ook nog eens kiest voor vaste planten die weinig onderhoud nodig hebben, zit u helemaal goed. Voorbeelden van vaste planten die weinig onderhoud nodig hebben zijn skimmia, hortensia, hertshooi en de vlinderstruik.

Ben zuinig met sierpotten

Onderhoudsvriendelijke tuin

Bloembakken en sierpotten geven een tuin vaak extra cachet. Maar ze vergen ook veel werk. De planten in die afzonderlijke sierpotten moeten namelijk ook stuk voor stuk worden bewaterd, bemest en eventueel verpot. Als u streeft naar een onderhoudsvrije tuin is het zaak om zuinig te zijn met bloempotten.

Gebruik een robotmaaier of gazontrimmer

U hebt graag gras in de tuin, maar beschikt eigenlijk niet over de tijd om het gazon een regelmatige maaibeurt te geven. In dat geval biedt een robotmaaier uitkomst, zeker als u een behoorlijk grote tuin heeft. Dit handige apparaat maait op regelmatige basis, neemt u veel werk uit handen en gaat de vorming van onkruid en mos tegen. Voor een wat kleinere tuin is een gazontrimmer de ideale oplossing om de werklast wat te verminderen.

Gebruik borders of opsluitbanden

Opsluitbanden zorgen ervoor dat stenen en grind niet ‘weglopen’ en de graskantjes van het gazon niet steeds afgestoken hoeven te worden. Bovendien versterken opsluitbanden de lijnen in een tuinontwerp. Ook borders, die gebruikt kunnen worden om grote groepen vaste planten bij elkaar te zetten, zorgen voor een mooi effect en zijn onderhoudsvriendelijk. Met borders creëert u bovendien een vaste beplanting die woekerend onkruid weghoudt.

Plaats worteldoek

Ook worteldoek heeft zijn plaats in een onderhoudsvriendelijke tuin. Het doek houdt materialen gescheiden, voorkomt het wegspoelen van zand en aarde door overvloedig regenwater, verdeelt de druk onder het zandbed (waardoor de bestrating niet wegzakt) en houdt bepaalde onkruiden tegen.

Conclusie

U ziet het: ook als u niet over zeeën van tijd beschikt is het goed mogelijk om een fraaie tuin met volop groen te scheppen. Een onderhoudsvriendelijke tuin is in principe gewoon een kwestie van de juiste planten, indeling en bodem kiezen.

Gerelateerde artikelen

Alles over cortenstaal kantopluiting

Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder

Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?

Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder