Vanwege groot succes verlengd: 14 extra dagen korting op alles op een pallet! Bekijk de: actie!

BTW
Recent toegevoegd
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Welke planten kunnen niet tegen boomschors? 

In de wereld van tuinieren en planten kweken is het creëren van de juiste bodemomstandigheden van belang voor gezonde plantengroei. Eerder hebben we ons verdiept in vragen zoals “Kan ik potgrond hergebruiken?” en onderzochten we de voor- en nadelen hiervan. Vandaag richten we onze aandacht op een ander belangrijk onderdeel: boomschors.

Hyacint-winter-sneeuw-mulchlaag

Waarom boomschors?

Boomschors wordt vaak gebruikt als een natuurlijke bodembedekker in tuinen. Het heeft esthetische voordelen en helpt bij het reguleren van vocht en temperatuur in de bodem. Echter, niet alle planten groeien in de buurt van boomschors. Laten we eens kijken naar welke planten niet goed samengaan met boomschors en waarom.

Waarom sommige planten niet van boomschors houden

  • Verandering in pH-waarde: Boomschors heeft de neiging de bodem meer alkalisch te maken (betekent dat dit de pH-waarde van de bodem verhoogt waardoor de bodem minder zuur wordt). Planten die van zure grond houden, zoals azalea’s en rododendrons, zullen niet goed groeien in deze ondergrond.
  • Belemmering van waterafvoer: Boomschors behoudt vocht, wat geweldig is voor sommige planten, maar voor anderen kan het leiden tot problemen met waterafvoer. Planten zoals varens groeien in goed doorlatende grond en kunnen lijden onder een teveel aan vocht veroorzaakt door het gebruik van boomschors.
  • Verminderde luchtcirculatie: Sommige kruiden, waaronder rozemarijn en lavendel, groeien in een omgeving met goede luchtcirculatie. Boomschors kan de luchtcirculatie beperken, wat nadelig is voor deze planten.

Planten die niet van boomschors houden

Azalea’s en Rododendrons zijn voorbeelden van acidofiele planten, wat betekent dat ze het beste groeien in bodems met een lage pH-waarde, oftewel zure bodems. Boomschors heeft echter de neiging de pH-waarde van de bodem te verhogen, waardoor de omgeving minder geschikt wordt voor deze prachtige bloeiers.

Varens geven de voorkeur aan goed doorlatende, vochtige grond. Boomschors kan de afvoer belemmeren, waardoor de bodem te compact wordt voor varens om zich comfortabel te ontwikkelen.

Sommige kruiden, zoals rozemarijn en lavendel, verkiezen een goed doorlatende bodem met een lager vochtgehalte, wat in contrast staat met de vochtregulerende eigenschappen van boomschors.

Deze planten hebben specifieke bodemvoorkeuren en kunnen minder goed groeien in bodems waar boomschors wordt gebruikt als bodembedekker. Het is belangrijk om rekening te houden met deze voorkeuren bij het kiezen van planten en het gebruik van boomschors in de tuin.

Hoe om te gaan met boomschors in de tuin?

Als je al boomschors in je tuin hebt en je wilt deze planten toch laten groeien, zijn er oplossingen:

  • Kies de juiste bodemmix: Bij het aanleggen van nieuwe bedden, kies een bodemmix die aansluit bij de eisen van de planten die je wilt laten groeien.
  • Overweeg potten: Als je echt van boomschors houdt, maar de planten die je wilt kweken er niet goed bij groeien, overweeg dan om ze in potten te planten met de juiste bodem.

Bodembalans in de tuin

Bij tuinieren draait alles om balans. Terwijl boomschors veel voordelen biedt, is het belangrijk om te begrijpen welke planten er wel en niet mee kunnen omgaan. Door de juiste bodemkeuzes te maken, kun je een tuin creëren die zowel esthetisch aantrekkelijk als gezond is voor al je planten. En zoals altijd, blijf experimenteren en ontdekken wat het beste werkt voor jouw mooie tuin!

Gerelateerde artikelen

Wat is de beste bodembedekker tegen Onkruid?

Het creëren van een prachtige, onderhoudsvriendelijke tuin begint met de juiste bodembedekking. Bodembedekkers spelen een belangrijke rol in onkruidbestrijding, vochtbehoud en het… Lees verder

Meer biodiversiteit in je tuin

In de hedendaagse tuin wordt biodiversiteit steeds belangrijker. Niet alleen draagt het bij aan een gezondere, meer veerkrachtige tuin, maar… Lees verder

Hoe leg ik een pad aan met boomschors of houtsnippers?

Een pad van kiezels, stenen of tegels past natuurlijk niet in een groene tuin met een natuurlijke uitstraling. De moderne… Lees verder