Vanwege groot succes verlengd: 14 extra dagen korting op alles op een pallet! Bekijk de: actie!

BTW
Recent toegevoegd
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Zaaien in de lente: deze groenten mogen niet ontbreken

Groenten en fruit worden niet zelden, en dan vooral in de winter, over de hele wereld vervoerd om uiteindelijk op uw bord te belanden. Maar gelukkig kan het ook een stuk beter en milieuvriendelijker. Een leuke en ecologisch verantwoorde manier om aan vers voedsel te komen is het onderhouden van een eigen moestuin. Gelukkig zijn er verschillende groenten die al vroeg in de lente gezaaid kunnen worden. Wij vertellen welke groenten absoluut niet mogen ontbreken bij het zaaien in de lente.

Voorbereidingen voor het zaaien in de lente

Groente kweken in het voorjaar gaat gepaard met een aantal uitdagingen. Ga eerst goed na of de tuingrond niet nog te vochtig is voordat u zaden plant. Dat kan door een stukje aarde in uw handen te pakken en er flink in te knijpen. Druppelt er nog water uit? Dan is de bodem nog te vochtig om te gaan zaaien. Gelukkig kunt u de bodem een handje helpen, bijvoorbeeld door de grond om te spitten met een spade (waardoor de grond sneller droogt) of een zwart zeil op de moestuin te leggen.

Spinazie

Spinazie is een behoorlijk winterbestendige groente. Het gewas weerstaat ook matige kou namelijk met verve. Maar spinazie doet het nog beter in het voor- en najaar. Omdat spinazie snel groeit, hebt u er ook snel plezier van. Omdat spinazie rijk aan ijzer en mineralen is, vormt het een voedzame en gezonde groentesoort. Van spinazie kunt u bovendien een divers scala aan maaltijden maken. Denk bijvoorbeeld aan quiche, spinazieravioli of spinaziestampot.

Snijbieten

zaaien

Het voordeel van snijbieten is dat ze heel gemakkelijk te kweken zijn vanuit een zaadje. Zelfs als u niet al te groene vingers hebt, kan er met deze groente weinig misgaan. Een ideale beginnersgewas dus voor als u net start met uw moestuintje. Een extra voordeel van snijbiet: u kunt vanaf de lente tot en met de herfst dezelfde plant blijven oogsten.

Erwten en wortels zaaien

Erwten en wortels worden vaak samen gegeten en zijn ook allebei groenten die al vroeg in het voorjaar gezaaid kunnen worden. De erwten die u later op u bord legt, zitten in de groeifase nog in peulen. Erwten zijn gemakkelijk te kweken en hebben niet overdreven veel aandacht nodig. U kunt ze bijvoorbeeld wel ondersteunen door lange ranken omhoog te laten groeien langs gaas of een netwerk van zelfgespannen draden. Zo bevordert en optimaliseert u het groeiproces.

Wortels zijn ook echte vroege vogels en kunnen al vanaf maart worden gezaaid. Leg de wortelzaadjes in een gleuf en bedek die met aarde. Het duurt een maand of drie voordat u de wortels uit de grond kunt trekken en kunt oogsten. Dit sluit goed aan bij de oogstperiode van de erwten, waardoor u dus lekker een keteltje met erwtjes en wortelen op tafel kunt brengen.

Aardappels

Aardappels komen van nature uit Zuid-Amerika. De Inca’s verbouwden en aten al aardappels op behoorlijke schaal. Nadat de aardappel in Europa zijn intrede deed, ontwikkelde de inmiddels alom bekende groente zich ook hier tot stapelvoedsel. Ook in uw moderne moestuin kunt u prima aardappels verbouwen.

U kunt aardappels bovendien sneller laten groeien door ze al, bij voorkeur op een lichte plek en bij een temperatuur van circa 10 graden, te laten kiemen voordat u ze in de grond stopt. Hierdoor zullen koolhydraatrijke piepers sneller ontkiemen en vroeger uit de grond schieten. Van vers gesneden friet tot aardappelpuree en van een heerlijke ovenschotel tot een gepofte aardappel bij de barbecue; de culinaire mogelijkheden zijn enorm.

Sla

Slasoorten zoals ijsbergsla zijn vaak het hoofdingrediënt van de salades waar wij met zijn allen zo dol op zijn. Ook deze groenten zijn vroeg en relatief gemakkelijk te kweken in uw moestuin. Waar u bij sla vooral op moet letten is dat de grond waarin het gewas staat niet uitdroogt.

zaaien

Staat de sla eenmaal in de grond? Zorg er dan wel voor dat de bladeren niet te nat worden. Anders kunnen ze namelijk gaan rotten. Probeer ook slakken op afstand te houden. Deze gulzige beestjes zijn namelijk verzot op slablaadjes. Houd met zaaien ook rekening met de temperaturen. Als het in maand nog bovengemiddeld koud (nachtvorst) koud is, kunt u beter even wachten tot april.

Radijs

Radijsjes zijn echte taaie rakkers. Ze overleven bijna overal. Dus zelfs als de grond in uw moestuin van niet al te goede kwaliteit is, kunt u nog steeds zonder al te veel problemen radijs zaaien. Radijzen zijn bovendien een week of zes na het zaaien al oogstbaar. U kunt radijsjes verwerken in een smakelijke salade, maar bijvoorbeeld ook gebruiken om een rijkelijk belegd broodje helemaal af te maken.

Andijvie

Hebt u graag andijvie? Dan verdient deze groente ook zeker een plekje in uw moestuin. Zaai de andijvie vroeg in het voorjaar. Zo kunt u namelijk meerdere keren oogsten in één jaar. Trek de groente bij het oogsten met wortel en al uit de grond. Andijvie is ook een groente die prima in de smaak valt bij plantenetende huisdieren zoals konijnen en cavia’s.

Koolsoorten zaaien

Naast de bovengenoemde groenten kunt u ook diverse koolsoorten al in het voorjaar zaaien. Bloemkool, boerenkool en broccoli kunt u bijvoorbeeld al in maart zaaien. Voor de oogst heeft u wel wat geduld nodig. Bloemkool en broccoli hebben namelijk wel redelijk wat tijd (drie tot vier maanden) om volgroeid en dus eetbaar te worden.

Conclusie

U ziet het: er zijn genoeg groenten van eigen bodem die al in het vroege voorjaar gezaaid en in de late lente geoogst en opgepeuzeld kunnen worden. Zelf groenten verbouwen scheelt niet alleen geld en emissies, vers voedsel van eigen bodem is doorgaans ook nog het lekkerst.

Gerelateerde artikelen

Houtsnippers in de moestuin! Profiteren jouw planten al van de voordelen?

Bij gebruik van houtsnippers of houthaksels in de tuin of moestuin zitten veel voordelen. Houtsnippers regelen de waterhuishouding, ze zorgen… Lees verder

Moestuin in september: deze groenten kunt u oogsten

U kunt natuurlijk naar de supermarkt gaan om verse groenten en fruit te kopen, maar erg duurzaam is dit natuurlijk… Lees verder

Zo geef je de tuin een make-over voor de lente

De lente klopt inmiddels alweer luid aan de voordeur. Hoog tijd dus om de tuin lenteklaar te maken en een… Lees verder