Korting op alle Augustiner producten! Ga naar de actiepagina voor meer info!

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Gebruikte big bags en pallets: 8 creatieve upcyclingideeën

Materialen zoals houtpellets voor uw pelletkachel en bodembedekkers voor de tuin worden vaak op pallets en in big bags geleverd. Die verpakkingsmaterialen zijn veelal geschikt voor eenmalig gebruik. Toch hoeven ze niet zomaar tussen het afval te belanden. Middels upcycling is het helemaal niet zo moeilijk om big bags en pallets op een creatieve manier te hergebruiken. In dit artikel laten we zien hoe in de vorm van een achttal handige upcyclingideeën.

Wat is upcycling?

Upcycling is een term die stamt uit 1994. Hij is feitelijk bedacht door Reiner Pilz van Pilz GmbH en verder uitgewerkt in het boek Upcyling van Gunter Pauli en Johannes F. Harktemeyer. Op particulier niveau behelst upcycling meestal het hergebruiken en omvormen van versleten kledij, kapotte huishoudtoestellen of wegwerpmateriaal tot een nieuw functioneel geheel. Een dergelijke aanpak is een verstandige en vaak leuke manier om de afvalproductie in onze moderne consumptiemaatschappij te temperen. Vooral de upcycling van plastic is een goede manier om ervoor te zorgen dat de plasticbergen ter land en ter zee de komende jaren niet nog groter worden.

Upcycling van Big bags

Veel van onze product zoals houtpellets, bodembekkers, grind, zand en tuingrond worden geleverd in big bags. Die zakken zijn gemaakt van polypropyleen, een geweven kunststof. Zulke grote zakken zijn natuurlijk erg handig. Ze leveren een voorraad die een hele poos meegaat, zodat u niet om de haverklap naar de winkel of speciaalzaak hoeft. Maar ook big bags raken op een geven moment natuurlijk leeg. Omdat ze gemaakt zijn van kunststof, zijn de zakken natuurlijk niet biologisch afbreekbaar. Gelukkig zijn er volop manieren om big bags van de vuilstort te redden en ze een tweede leven te geven.

Big bags hergebruiken als basis voor composthoop

Upcycling

Het hergebruiken van big bags als de basis voor een composthoop is natuurlijk een enorm groene manier voor de upcycling van plastic. Leg een laagje takken en twijgen op de bodem en voeg wat aarde of oude compost vol wormen toe aan de big bag en het houtmateriaal. Completeer het geheel met bladermateriaal en roer het geheel eens in de paar dagen. Zo heeft u binnen een paar maanden tijd de beschikking over een eigen en geheel gratis compostlaag!

Containers voor tuinafval

Juist door hun afmetingen en grote volume, zijn big bags ook prima bruikbaar als lichtgewichtcontainers voor tuinafval. Moet u een struik snoeien of onkruid uittrekken? Dan is een hergebruikte big bag natuurlijk een even goedkope als geschikte plek om het snoeisel en onkruid in kwijt te kunnen. Als u zelf geen plek hebt om compost rond uw woning op te slaan, komen big bags natuurlijk ook uitstekend van pas bij het wegbrengen van tuinafval.

Verhoogde bedden voor uw (moes)tuin

Upcycling

Hebt u een moestuin of verbouwt u graag groenten in uw achtertuin? Dan zijn uitgerangeerde big bags prima te gebruiken voor het maken van verhoogde bedden. Dit is de beste manier om de groeiomstandigheden voor voedselgewassen te optimaliseren. De grond komt beter en gemakkelijker op temperatuur, terwijl heuvelbedden ook zorgen voor een goede waterafvoer. Die twee factoren hebben vooral een positief effect op de ontwikkeling van vroege groenten en soorten die in de zomer veel warmte nodig hebben. Maar ook de andere groentesoorten geven doorgaans een betere oogst als u verhoogde bedden gebruikt.

Big bags gebruiken voor het maken van bladgrond

Bladgrond is voor veel tuiniers nog waardevoller dan compost. Het goede nieuws is dat u door het upcyclen van big bags ook hoogwaardige bladgrond kunt maken. Vul de zak met bladeren, bedek het geheel en laat de natuur een tijdje haar gang gaan. Het resultaat zal spectaculair zijn!

Effectieve onkruidbestrijding

Big bags kunnen ook worden gebruikt als het equivalent van worteldoek. Snij de zak in stroken en leg het materiaal op de tuinbodem. Door hier vervolgens houtsnippers of boomschors overheen te strooien, heeft u een ondergrond die er tegelijkertijd mooi uitziet en onkruid op afstand houdt.

Tuinmeubels beschermen met big bags

De upcycling van plastic big bags kan ook voor beschermende doeleinden worden toegepast. Tuinmeubilair heeft het in de winter bijvoorbeeld vaak zwaar te verduren. Regen, wind, sneeuw, vrieskou of hagel; de elementen laten zich niet altijd van hun beste kant zien. Maar niet iedereen heeft een schuur of garage om tuinmeubelen veilig buiten het bereik van de weerextremen op te bergen. Gebruikte big bags bieden in zo’n geval uitkomst. Span de zakken om uw tuintafel en -stoelen heen zodat uw tuinmeubels waterdicht blijven en er in het voorjaar nog steeds pico bello uitzien.

Upcycling van pallets

Upcycling

Ook de pallets waarop de zakken met bulkmateriaal doorgaans worden geleverd kunnen prima worden hergebruikt. U kunt pallets bijvoorbeeld verkopen. Grote kans dat er nog wel een bedrijf of ondernemer bij u in de buurt zit die wel een partij gebruikte pallets voor een spotprijs wil kopen. Gaat u binnenkort of in de nabije toekomst verhuizen? Ook in dat geval kunt u oude pallets prima hergebruiken. Ze zijn namelijk prima geschikt voor het stapelen van spullen of als ondersteuning voor grote objecten zoals kasten, stoelen of banken.

Conclusie

U ziet het: met een vleugje creativiteit is de upcycling van big bags en pallets geen enkel probleem. Door te voorkomen dat deze objecten op de afvalhoop belanden, komt een circulaire economie bovendien weer een stapje dichterbij.

Gerelateerde artikelen

Hoe vermijd je het kopen van slechte houtpellets?

Houtpellets zijn er in verschillende soorten en maten. Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten: witte houtpellets en bruine… Lees verder

Wat zijn bruine houtpellets?

Je staat op het punt om een belangrijke keuze te maken voor je pelletkachel: witte of bruine pellets? In dit… Lees verder

Welke pellets kan ik het beste gebruiken in mijn pelletkachel?

Pelletkachels zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden als een efficiënte en milieuvriendelijke alternatieve manier om onze huizen te verwarmen.… Lees verder