Vanwege groot succes verlengd: 14 extra dagen korting op alles op een pallet! Bekijk de: actie!

BTW
Recent toegevoegd
 • Topbeoordeling: 8.9+
 • Bepaal je eigen aflevermoment*
 • Veilig en betrouwbaar

Boomschors: Alles wat je moet weten

Boomschors, een populair product om paden of kaders mee aan te leggen in de tuin. Het aankopen van boomschors zorgt dan ook voor een prachtige uitstraling van je tuin in de komende jaren. In dit blog lees je alles wat je moet weten over boomschors, zodat je de juiste keuze kunt maken!

Wat is boomschors eigenlijk?

Boomschors is natuurlijk gewoon de schors van een boom, maar wat is dat nou precies? De buitenste laag van bomen wordt de bast genoemd, maar schors is iets anders dan bast. Een boom groeit natuurlijk en daardoor wordt de stam dikker, daardoor begeeft de buitenkant van de bast het en sterft dus af. Het afgestorven gedeelte van de bast noemen we uiteindelijk de schors.

De voordelen van boomschors

Aan boomschors zitten ontzettend veel voordelen. Deze voordelen hebben niet alleen betrekking op een mooie uitstraling van je tuin, maar ook op de gezondheid van je tuin! Hieronder staan alle voordelen van boomschors op een rijtje.

 • Boomschors voorkomt onkruid, elke plant heeft een goede voedingsbodem nodig en boomschors is dat zeker niet. Doormiddel van een dikke laag boomschors krijgt onkruid geen kans om te groeien.
 • Het is zeer decoratief! Boomschors heeft een mooie, nette en natuurlijke uitstraling wat je tuin ten goede gaat.
 • Boomschors kan per vierkante meter maar liefst tien liter water opslaan, hierdoor kan het in droge zomers heel wat planten redden. Dat komt doordat het water veel minder snel verdampt omdat de zon niet door de laag boomschors heen komt. Tevens zorgt de schors ervoor dat de grond niet wegspoelt bij hevige regenval.
 • Het heeft een isolerende werking, oftewel: De bodem blijft langer warmte vasthouden, en dat is nou precies wat je struiken, planten en bomen nodig hebben in de winter.
 • Ecologisch verantwoord, aangezien boomschors een hernieuwbare bron is.

De nadelen van boomschors

Er zitten natuurlijk niet alleen voordelen aan boomschors, dat is te mooi om waar te zijn. Gelukkig zijn de nadelen wel heel erg minimaal! Lees de nadelen van boomschors hieronder.

 • Om de zoveel jaar moet je boomschors aangevuld worden, het blijft namelijk niet constant goed. Gelukkig gaat Franse boomschors wel zo’n 5 jaar mee en hoeft dit dan pas aangevuld te worden! Boomschorssoorten als dennenschors en Sylvester schors gaan iets minder lang mee. Het aanvullen van de boomschors is erg simpel, even een extra laag aanbrengen en dit glad harken en het is al weer klaar. Om je boomschors op orde te houden kun je er ook voor kiezen om eerst een laag weg te scheppen en dan de nieuwe laag aan te brengen.
 • Boomschors kan gaan rotten door schimmels en nattigheid. Door anti-worteldoek aan te leggen en de boomschors iets hoger te leggen dan de rest van je tuin kun je dit makkelijk voorkomen en gaat de boomschors dus niet rotten.
 • Bloeiende vaste planten en siergrassen groeien niet goed in boomschors. Boomschors verteert, waardoor de bodem wordt verzuurd. Zuurminnende tuinplanten, zoals Hortensia’s, Skimmia’s en de Japanse Esdoorn, kunnen wel tegen boomschors.

Hoeveel boomschors heb ik nodig?

Een veelvoorkomende vraag is natuurlijk hoeveel boomschors je nou precies nodig hebt voor je tuin. Dat hangt van een aantal factoren af, namelijk:

 • De oppervlakte van je tuin
 • Het wel of niet gebruiken van antiworteldoek
 • De dikte van de boomschors
 • Het bodemtype

Hoe dik moet een laag boomschors zijn?

Dat verschilt per bodemtype en of je antiworteldoek gebruikt of niet.

 • Bij het gebruik van antiworteldoek is een laag van 6 centimeter boomschors voldoende.
 • Bij een gebied waar zandleem of kleigrond ligt is een laag van 8 centimeter boomschors voldoende.
 • Bij zandgrond is een laag van 10 centimeter boomschors voldoende.

Dan de oppervlakte van uw tuin:

Stel: Je tuin is 10 bij 15 meter, de oppervlakte is dan 150 vierkante meter. Voor een tuin met worteldoek wordt een laag van 6 centimeter aanbevolen. Dat komt neer op een volume van 9 kubieke meter bomschors voor een bedekking die voldoende is. In de sommen voor de verschillende bodemtypes ziet dat er zo uit:

 • Bij een dikte van 6 cm: Lengte (10) x breedte (15) x hoogte (0.06) = 9m³
 • Bij een dikte van 8 cm: Lengte (10) x breedte (15) x hoogte (0.08) = 12m³
 • Bij een dikte van 10 cm: Lengte (10) x breedte (15) x hoogte (0.1) = 15m³

Soorten boomschors

Er zijn een aantal verschillende soorten boomschors, namelijk Franse boomschors, dennenschors en sylvester schors. Wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen deze drie soorten boomschors?

Deze soort boomschors is de schors afkomstig van de ‘Pin Maritime’, ofteweel de zeeden. Het is uitermate geschikt voor het aanleggen van mooie tuinpaden, afdekken van borders maar ook als valbescherming voor onder speeltoestellen. Franse boomschors heeft diep paarse en rode accenten wat deze bodembedekker tot een prachtige decoratie maakt.

Dennenschors is afkomstig van dennen natuurlijk, onze dennenschors komt van de fijnspar. Dit is een wat goedkopere bodembedekker die eveneens geschikt is voor elke tuin. Dennenschors heeft vaak een iets minder mooie uitstraling en gaat net wat minder lang mee dan bijvoorbeeld Franse boomschors.

Deze soort schors is ook afkomstig van de fijnspar maar is niet gemalen en bestaat dus uit grovere stukken schors. Sylvester schors is vooral goed te gebruiken voor in de tuin vanwege de onkruid remmende en bodem verbeterende werking. Door de grote stukken schors heeft sylvester schors ook een lange levensduur en kan de schors zo’n vijf jaar blijven liggen.

Gerelateerde artikelen

Alles over cortenstaal kantopluiting

Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder

Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?

Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder