Vanwege groot succes verlengd: 14 extra dagen korting op alles op een pallet! Bekijk de: actie!

BTW
Recent toegevoegd
 • Topbeoordeling: 8.9+
 • Bepaal je eigen aflevermoment*
 • Veilig en betrouwbaar

Houtsnippers: De voor- en nadelen!

Houtsnippers, een van de opties om te gebruiken als bodembedekker in je tuin. Veel mensen kiezen dan ook voor deze optie en ze ervaren hier veel voordelen van. Maar wat zijn de voordelen van houtsnippers nou precies? En zitten er ook nadelen aan het gebruik? In dit blog lees je alles over de voor- en nadelen van houtsnippers als bodembedekker en kom je er snel genoeg achter of het materiaal iets voor jouw tuin is!

 

De voordelen van houtsnippers

Aan het gebruiken van houtsnippers zitten vele voordelen. Naast dat ze breed inzetbaar zijn als bodembedekking in de tuin, wandelpad en nog meer zitten er nog veel meer voordelen aan dit natuurlijke materiaal.

 • Onkruid beperken

Doormiddel van houtsnippers krijgt de bodem geen licht meer, zonder licht groeit er dus ook geen onkruid. Als er na een tijd wat grond naar de oppervlakte komt kan onkruid wel weer groeien, om dit tegen te houden doe je er verstandig aan om een laag worteldoek onder je houtsnippers aan te brengen. Zo wordt grond en onkruid tegengehouden en is je laag houtsnippers volledig vrij van begroeiing.

 • Bodem verstevigen

Doordat houtsnippers zich in de bodem vermengen krijg je een stevigere grond. Dit vermindert de winderosie en zorgt ervoor dat je grond dus beter op zijn plek blijft liggen. De grond verstevigd zich wel alleen als je geen gebruik maakt van worteldoek.

 • Prachtige uitstraling

Houtsnippers geven bovenal je tuin een mooie, natuurlijke en warme uitstraling. Gepaard met de bosgrond geur geven houtsnippers je tuin een prachtige boost qua look en geur.

 • Biologische activiteit neemt toe

Houtsnippers reguleren water en dit zorgt ervoor dat de biologische activiteit in de bodem toeneemt. Dit is ideaal tijdens droge zomers, de houtsnippers absorberen namelijk water wat ze later weer terug geven als het droog is. Tevens zorgen houtsnippers ervoor dat de bodem geen last heeft van watererosie.

 • Houtsnippers als valdemping

Een dikke laag houtsnippers kan dienen als natuurlijke valdemping. Dit is handig als je de snippers bijvoorbeeld rond speeltoestellen zoals glijbanen en klimrekken wilt plaatsen. Als je de houtsnippers als valdemping wilt gebruiken wordt er aangeraden een minimale laagdikte van 30 centimeter aan te leggen.

houtsnippers

De nadelen van houtsnippers

Zoals bijna alles zitten er natuurlijk ook wat nadelen aan houtsnippers, gelukkig zijn deze te overzien.

 • Aanvullen of vervangen

Houtsnippers heeft geen ontzettend lange levensduur, ze verteren binnen 1 tot 2 jaar en moeten dan worden aangevuld of worden vervangen. Je kunt dus een nieuwe toplaag toevoegen houtsnippers vervangen. Gelukkig zijn onze houtsnippers verkrijgbaar voor een ontzettend scherpe prijs!

 • Vogels zijn gek op houtsnippers

Vogels gebruiken vaak houtsnippers uit je tuin voor het bouwen van vogelnestjes, het is alleen niet zo dat er hele hoeken uit zullen missen en qua look is dit zeker niet te zien. Wel kan het zo zijn dat de houtsnippers soms wat verspreid worden en af en toe op andere plekken komen te liggen. Uiteindelijk is het wel fantastisch om die vogels in je tuin te zien, als je hier van houdt!

Hoe verwerk ik houtsnippers in mijn tuin?

Hoe zorg je er nou eigenlijk voor dat die houtsnippers op de juiste manier worden aangelegd? Hieronder vind je een stappen plan:

 • STAP 1: Bepaal als allereerste de locatie van waar je de houtsnippers wil aanleggen en bedenk of je worteldoek hierbij wilt gebruiken of niet.
 • STAP 2:  Graaf rondom het oppervlak smalle sleuven van een aantal centimeter breed. Wanneer je dit gedaan hebt duw je met een schop het worteldoek in de sleuven. Daarna vul je de sleuven weer met grond en druk dit stevig aan.
 • STAP 3: Zet het worteldoek vast op wat extra plekken zodat dit overal strak blijft liggen. Doe dit met gronddoekpennen.
 • STAP 4: Breng een laag van zo’n vijf centimeter houtsnippers aan.
 • STAP 5: Bekijk de door jouzelf aangelegde houtsnippers en geniet van de prachtige, warme en natuurlijke uitstraling!

Houtsnippers, iets voor jou?

Al met al kun je zelf dus na gaan of houtsnippers in je tuin bij je past of niet. Maar hou je van een natuurlijke en warme uitstraling in je tuin zouden wij van Bustotaal niet meer verder zoeken en binnenkort al genieten van onze prachtige houtsnippers in jouw tuin!

Gerelateerde artikelen

Wat is de beste bodembedekker tegen Onkruid?

Het creëren van een prachtige, onderhoudsvriendelijke tuin begint met de juiste bodembedekking. Bodembedekkers spelen een belangrijke rol in onkruidbestrijding, vochtbehoud en het… Lees verder

Alles over cortenstaal kantopluiting

Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder