Korting op alle Augustiner producten! Ga naar de actiepagina voor meer info!

BTW
 • Topbeoordeling: 8.9+
 • Bepaal je eigen aflevermoment*
 • Veilig en betrouwbaar

Gazon bemesten: wanneer en hoe?

Er wordt vaak gedacht dat een gazon niet bemest hoeft te worden, maar voor een goede verzorging is bemesten wel degelijk belangrijk. Een stuk grasveld dat wordt bemest is niet alleen groener van kleur, maar ook voller. Daarnaast kan het beter tegen mos, onkruid of slechte weersomstandigheden. In deze blog vertellen we wanneer u het gazon het beste kunt bemesten en hoe u dit het beste kunt doen.

tuininrichting 1

Wanneer gazon bemesten?

We noemden in de introductie al een paar voordelen van het bemesten van het gazon, maar er zitten nog meer voordelen aan vast. Zo beschermt u uw gras beter tegen ziektes, verkleurt uw gras bij langdurige droogte minder snel, herstelt het beter na sneeuw, vorst of kou en is er door de dichtere grasgroei minder kans op mos of onkruid. Wij raden dan ook aan om op drie momenten in het jaar uw gazon te bemesten. Namelijk:

 • In de lente (februari of maart)
 • In de zomer (juni of juli)
 • In de herfst (september of oktober)

Gazon bemesten in de zomer

In het voorjaar is het verstandig om het gazon te bemesten, omdat dan het gras snel kan aangroeien en het een mooie groene kleur krijgt. Tijdens de zomermaanden is bemesten aan te raden, vooral omdat het gras dan mooi blijft, ondanks de droge en warme periodes. Ook bent u in de zomermaanden vaker in de tuin te vinden, waardoor het gras sneller wordt aangetast.

Het belangrijkste is om in de herfst te bemesten. Tijdens deze bemesting wordt namelijk de wortel aangesterkt. Dit bevordert de groei en zorgt ervoor dat het gras de winter door kan komen.

Tip: als u niet drie keer, maar twee keer in het jaar wilt bemesten, bemest dan in het voorjaar en in het najaar.

Vind hier alle producten voor tuininrichting en onderhoud!

Hoe gazon bemesten

Nu u weet wanneer u het gazon moet bemesten, kunnen we uitleggen hoe het bemesten zelf in zijn werk gaat. Volg het stappenplan hieronder.

 1. Bepaal welke mestsoort u gaat gebruiken

  Mest is te verdelen in twee groepen, namelijk organische mest en kunstmest. Als u organische mest gebruikt, kunt u de bovenstaande drie momenten aanhouden (lente, zomer, herfst). Als u gebruik maakt van kunstmest, dan is het nodig om vaker dan drie keer te bemesten. Dit komt door de voedingstoffen die in kunstmest zitten. Die zijn namelijk snel uitgewerkt.

  Lees ook: Gazon verticuteren: stappenplan en handige tips!

  Verder doet u er verstandig aan om aan het begin van de avond te bemesten. Zo ontwijkt u de ochtenddauw op het gras.

 2. Bereken hoeveel mest u nodig heeft

  De belangrijkste stap bij het berekenen van de hoeveelheid te gebruiken mest, is het meten en in gelijke vlakken verdelen van uw gazon. Als u dit gedaan heeft, kunt u op de verpakking lezen hoeveel mest per vierkante meter nodig is.

 3. Verdeel de mest over de vlakken

  U kunt nu het gazon bemesten. Verdeel simpelweg de mest over de verschillende vakken. Als u gebruikt maakt van organische mest, dan is dat niet alleen een goede voedingsbron; ook de bodemstructuur wordt erdoor verbeterd. Het resultaat kan iets langer op zich laten wachten, maar blijft wel langer zichtbaar. Bij kunstmest werkt dit juist andersom.

  kiest u voor organische mest? Dan is 3 keer in het jaar bemesten voldoende. Maakt u gebruik van kunstmest? Dan moet u vaker bemesten.

 4. Optioneel: kalk strooien

  Het Strooien van kalk is aan te raden, zeker omdat dit de verzuring van de grond tegengaat. Gras groeit minder goed in verzuurde grond. Daarnaast maakt kalk de grond luchtig en zorgt het goedje ervoor dat de zuurgraad van de grond gunstiger wordt voor het groeien van gras.

 5. Sproeien na bemesten

  Boots na het bemesten van de tuin een kleine regenbui na door de tuin te sproeien. Richt de tuinslang naar boven en laat het lijken alsof er vallend regenwater in de tuin komt. Twee keer sproeien zorgt voor het beste resultaat. Na de eerste sproeibeurt dient u een half uur te wachten, voordat u het gras voor de tweede keer sproeit.

Meer informatie?

De tuin bemesten is maar een klein onderdeel van het totale onderhoud. Wij hebben op het gebied van tuinen en hovenieren allerlei producten die ervoor kunnen zorgen dat uw tuin er prachtig bij komt te liggen. Bekijk de pagina of neem contact met ons op voor meer informatie!

Gerelateerde artikelen