Gazon verticuteren: stappenplan met handige tips

tuin , Gazon , Verticuteren , Stappenplan | Gepubliceerd op 29 April 2018

Als fervent tuinliefhebber zult u vast al eens van het begrip verticuteren hebben gehoord. Maar wat is dit nu precies? En waarom en hoe vaak moet u een gazon verticuteren? In dit artikel leggen we het uit aan de hand van een overzichtelijk stappenplan en een aantal nuttige praktijktips.

Wat is verticuteren precies?

Verticuteren is een wat deftig klinkende naam voor het weghalen van de viltlaag die in het gazon groeit. Die laag bestaat vooral uit mossen en dode grassen. Verticuteren kan op twee manieren: met de hand of mechanisch. De eerste optie is behoorlijk energie- en tijdrovend. Op de knieën over het gazon kruipen en elk mosje wegsteken is best een arbeidsintensief karweitje!

Het werk gaat dan ook een stuk sneller met een speciale verticuteerhark of verticuteermachine. Zo worden de mossen en dode grassen weggehaald zonder dat u bukwerk moet verrichten. De verticuteerhark of -machine bestaat uit een aantal scherpe messen. Deze messen gaan tot een centimeter diep de grond in en snijden daar de wortels van de mossen door. Hierdoor sterven de mossen af en kunnen ze met een gewone hark eenvoudig uit het gras worden geharkt.

De noodzaak van verticuteren

Als u een gazon hebt, ontkomt u eigenlijk niet aan een goede verticuteerbeurt op zijn tijd. Viltvorming, dus de opeenhoping van dode grassen en mossen, is een onvermijdelijk proces dat het gras op den duur verstikt. Een laagje mos is geen probleem, maar als het pakket te dicht wordt komt er op den duur geen licht, lucht en water meer bij het gras. Dit leidt aanvankelijk tot het ontstaan van oneffenheden in de grasmat, maar kan uiteindelijk zelfs resulteren in het afsterven van uw eens zo fraaie gazon.

Wanneer en hoe vaak?

Maar hoe vaak moet u het gazon eigenlijk verticuteren om de grasmat in een optimale conditie te houden? Dat is natuurlijk deels afhankelijk van uw gazon en de exacte bodemomstandigheden. Omdat mos graag op donkere plekken groeit, zal een grotendeels beschaduwd gazon meer last hebben van mosvorming dan een grasmat die grote delen van het jaar baadt in het zonlicht. Bovendien gedijen mossen in de regel ook beter op klei- of veengrond dan op zandgronden.

Afhankelijk van de ondergrond volstaat het om het gazon een tot twee keer per jaar te verticuteren. Als u veel mosgroei hebt gehad, kunt gerust in het najaar een tweede keer verticuteren. Anders volstaat een enkele beurt. Doe het de eerste keer in april of mei en, indien de bodem uit klei of veengrond bestaat, in september of oktober nog een keer. Door in oktober ook nieuw gras in te zaaien, bent u in het voorjaar verzekerd van een stralend gazon.

Stappenplan verticuteren

Om een optimaal resultaat te bereiken, kunt u bij het verticuteren van uw gazon het beste het onderstaande stappenplan volgen.

1. Sproeien

Verticuteren gaat het makkelijkst als het gras vochtig is. Heeft het al een tijdje niet geregend? Geef het gras dan een goede sproeibeurt. Dit bevordert het herstel en de natuurlijke groei.

2. Grasmaaien

Geef het gras vervolgens een goede maaibeurt en zorg ervoor dat de afgesneden grassen verwijderd worden. Hierdoor kan de verticuteerhark of verticuteermachine veel gemakkelijker bij de mossen komen.

3. Messen verticuteermachine afstellen

Na het eventuele sproeien en maaien is het tijd om de messen van de verticuteermachine of –hark goed af te stellen. Kies bij een dunne viltlaag voor een diepte van 0,5 meter en bij een dikke viltlaag voor een diepte van een meter.

4. Verticuteren in de lengterichting

Nadat u de messen correct heeft afgesteld, begint het echte verticuteren. Verticuteer het gazon eerst eenmaal in de lengte. Let er goed op dat u in mooie rechte banen het gazon overgaat.

5. Verticuteren in de breedterichting

Vervolgens is de breedterichting van de grasmat aan de beurt. Door in rechte banen over de breedte van het gazon te lopen, kruist u feitelijk de horizontale banen die u in de lengterichting heeft geschapen.

6. Dode mossen wegharken

Hark na het verticuteren in de lengte en breedte de dode mossen uit het gras.

7. Zaaien

Op plekken waar de kwaliteit van het gras te wensen overlaat, kunt u na het weghalen van de dode mossen nieuw gras zaaien of nieuwe graszoden aanleggen.

8. Gazon bemesten

Om de groei van het gras te bevorderen, is het verstandig om het gazon licht te bemesten.

9. Voor extra zonlicht zorgen

Zijn er op bepaalde plekken door de mosvorming kale plekken in het gras ontstaan? Kijk dan een kritisch naar de verhouding tussen zon en schaduw. Probeer de aangetaste plekken voortaan te voorzien van meer zonlicht, bijvoorbeeld door overhangende takken van bomen of struiken die zorgen voor schaduwvorming weg te snoeien.

10. Zuurgraad bepalen

De zuurgraad van (delen van) uw gazon kan ook verantwoordelijk zijn voor overmatig mos of slechte plekken in het gras. Met een bodemtest kunt u de zuurgraad van het gazon vaststellen. U kunt de bodemgesteldheid eventueel bijsturen door wat kalk of ijzersulfaat aan het gazon toe te voegen.