• Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Gazon verticuteren: stappenplan met handige tips

Als fervent tuinliefhebber heeft u vast al eens van het begrip verticuteren gehoord. Maar wat is dit nu precies? Wanneer moet je een gazon verticuteren? En waarom is verticuteren eigenlijk nodig? In dit artikel leggen we het uit aan de hand van een overzichtelijk stappenplan en een aantal nuttige praktijktips.

Wat is verticuteren precies?

Verticuteren is een ander woord voor het weghalen van de viltlaag die in het gazon groeit. Die laag bestaat vooral uit mos en dood gras. Je tuin verticuteren kan op twee manieren: met de hand of mechanisch. De eerste optie is behoorlijk energie- en tijdrovend en raden we dan ook niet aan. Op de knieën over het gazon kruipen en de viltlaag met een mes weghalen is best een arbeidsintensief karwei…

Het werk gaat dan ook een stuk sneller met een speciale verticuteerhark of verticuteermachine. Zo worden de mossen en dode grassen weggehaald zonder dat u hoeft te bukken. De verticuteerhark of -machine bestaat uit een aantal scherpe messen. Deze messen gaan ongeveer een centimeter diep de grond in en snijden daar de wortels van de mossen door. Hierdoor sterven de mossen af en kunnen ze met een gewone hark eenvoudig uit het gras worden geharkt.

De noodzaak van verticuteren

Als u een gazon heeft, ontkomt u er eigenlijk niet aan om het gazon te verticuteren. Viltvorming, dus de opeenhoping van dode grassen en mossen, is een onvermijdelijk proces dat het gras op den duur verstikt. Een laagje mos is geen probleem, maar als het pakket te dicht wordt, komt er op den duur geen licht, lucht of water meer bij het gras. Dit leidt aanvankelijk tot het ontstaan van oneffenheden in de grasmat, maar kan uiteindelijk zelfs resulteren in het afsterven van uw gazon. Met een verticuteerhark haal je deze laag gemakkelijk weg en red je het gazon.

verticuteren

als u wilt dat uw gazon er strak bij blijft liggen, ontkomt u niet aan verticuteren

Wanneer gras verticuteren en hoe vaak?

Maar hoe vaak moet u het gazon eigenlijk verticuteren om de grasmat in een optimale conditie te houden? Dit is deels afhankelijk van uw gazon en de exacte bodemomstandigheden. Omdat mos graag op donkere plekken groeit, zal een grotendeels beschaduwd gazon meer last hebben van mosvorming dan een grasmat die grote delen van het jaar baadt in het zonlicht. Bovendien gedijen mossen in de regel ook beter op klei- of veengrond dan op zandgronden.

Afhankelijk van de ondergrond volstaat het om het gazon een tot twee keer per jaar te verticuteren. Als u veel mosgroei heeft gehad, kunt gerust in het najaar een tweede keer verticuteren. Anders volstaat een enkele beurt. Verticuteer de eerste keer in april of mei en, indien de bodem uit klei of veengrond bestaat, rond oktober nog een keer. Door in oktober ook nieuw gras in te zaaien, bent u in het voorjaar verzekerd van een stralend gazon.

Stappenplan verticuteren

Om een optimaal resultaat te bereiken, kunt u bij het verticuteren van uw gazon het beste het onderstaande stappenplan volgen.

1. Sproeien

Verticuteren gaat het makkelijkst als het gras vochtig is. Heeft het al een tijdje niet geregend? Geef het gras dan een sproeibeurt. Dit bevordert het herstel en de natuurlijke groei na het verticuteren.

2. Grasmaaien

Geef het gras vervolgens een maaibeurt en zorg ervoor dat de gemaaide grassen verwijderd worden. Hierdoor kan de verticuteerhark of verticuteermachine veel gemakkelijker bij de mossen komen.

Gazon verticuteren stappenplan

Maai het gras en zorg dat u het gemaaide gras weghaalt voordat u begint met verticuteren

3. Messen verticuteermachine afstellen

Na het eventuele sproeien en het maaien is het tijd om de messen van de verticuteermachine of –hark goed af te stellen. Kies bij een dunne viltlaag voor een diepte van ongeveer 2 mm. Dit kan een beetje verschillen per grasveld. Bij een dikke viltlaag heb je wel een diepte van 4-5 millimeter nodig.

4. Verticuteren in de lengterichting

Nadat u de messen correct heeft afgesteld, begint het echte verticuteren. Verticuteer het gazon eerst eenmaal in de lengte. Let goed op dat u het verticuteren in mooie rechte banen over het gazon doet.

5. Verticuteren in de breedterichting

Vervolgens is de breedterichting van de grasmat aan de beurt. Door in rechte banen over de breedte van het gazon te lopen, kruist u feitelijk de horizontale banen die u in de lengterichting heeft geverticuteerd.

6. Dode mossen wegharken

Hark na het verticuteren in de lengte en breedte de dode mossen uit het gras.

7. Zaaien

Op plekken waar de kwaliteit van het gras te wensen overlaat, kunt u na het weghalen van de dode mossen nieuw gras zaaien of nieuwe graszoden aanleggen.

8. Gazon bemesten

Om de groei van het gras te bevorderen, is het verstandig om het gazon licht te bemesten.

9. Voor extra zonlicht zorgen

Zijn er op bepaalde kale plekken in het gras ontstaan? Kijk dan eens kritisch naar de verhouding tussen zon en schaduw. Probeer de aangetaste plekken voortaan te voorzien van meer zonlicht, bijvoorbeeld door overhangende takken van bomen of struiken die zorgen voor schaduwvorming weg te snoeien.

10. Zuurgraad bepalen

De zuurgraad van uw gazon kan ook verantwoordelijk zijn voor overmatig mos of slechte plekken in het gras. Met een bodemtest kunt u de zuurgraad van het gazon vaststellen. U kunt de bodemgesteldheid eventueel bijsturen door wat kalk of ijzersulfaat aan het gazon toe te voegen.

Lees ook: Gazon onderhouden: houdt uw gazon piekfijn met deze onderhoudstips

Gerelateerde artikelen

Alles over cortenstaal kantopluiting

Na het lezen van dit blog weet je alles over cortenstaal, waarvoor je de cortenstaal kantopsluiting kan gebruiken en hoe… Lees verder

Grind aanleggen: stap voor stap

Nu je hebt gekozen voor grind, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken! We leggen je… Lees verder

Grind of split: wat is het verschil en wat past bij jou?

Wil je jouw tuin met een mooi grind- of splitpad laten aanleggen? Of wil je je oprit een nieuw uiterlijk… Lees verder