BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

8 redenen om grind of split te gebruiken in de tuin

Er zijn wel 100 redenenen te bedenken waarom u zou kunnen kiezen voor grind of split in uw tuin. In deze blog tonen we u het verschil tussen split en grind en hebben wij de acht meest in het oog springende redenen verder toegelicht!

Split of grind in de tuin: het verschil

Hoewel beide steensoorten erg op elkaar lijken, is er wel degelijk een verschil te bespeuren. Waar grind ronde vormen heeft, heeft split juist hoekige vormen. Grind krijgt een ronde vorm doordat de steentjes verplaatst worden in bergrivieren. De steentjes worden meegenomen door de stroming en belanden uiteindelijk op een plek waar de stroming te zwak is of waar überhaupt geen stroming is. Hier hoopt het grind zich op in zogenaamde grindafzettingen. Op deze plekken wordt het dan ook gewonnen.

Split wordt daarentegen gewonnen uit steengroeven. Splitstenen zijn stukjes steen die afbreken van een groter stuk. Door de hoekige vorm blijft split makkelijker liggen dan grind, wat ervoor zorgt dat u met split een stabieler pad kunt maken in de tuin.

8 redenen om te kiezen voor grind of split in uw tuin

Hoe de steensoorten ook worden gewonnen, feit is dat ze beide een prachtige aanwinst kunnen zijn voor uw tuin. Hieronder geven we acht redenen waarom dat zo is!

1. Stijlvol

Beide steensoorten kunnen uw tuin een sfeervolle uitstraling geven. Het mooie is dat zowel grind als split bij iedere tuinstijl past. In een moderne tuin kunt u een strak grind- of splitpad aanleggen, maar ook op een ouderwetse boerderij komen deze steensoorten mooi uit de verf.

2. Voordelig

In vergelijking met andere grondbedekkers zijn grind en split erg voordelig. Bereken hoeveel grind of split u nodig heeft en bestel het aantal benodigde big bags. Een extra voordeel is dat beide grondbedekkers erg lang meegaan en dus niet snel aan vervanging toe zijn.

3. Eenvoudig aan te leggen

U hoeft geen hovenier te zijn om het grind of split aan te leggen. Het is enkel een kwestie van de ondervloer klaarmaken, een worteldoek aanleggen en het grind of split strooien! Hierna kunt u het grind nog aanharken om te zorgen voor een mooie verdeling.

Naast het feit dat grind en split gemakkelijk zijn te leggen, is er op het gebied van onderhoud ook weinig te doen. Een enkele keer harken in uw split- of grindtuin is voldoende.

4. Werkt drainerend

Een oppervlakte van grind of split is waterdoorlatend. Dit zorgt ervoor dat u weinig tot geen last heeft van plassen in de tuin. Doordat de kleine stenen zo goed water doorlaten, worden ze veel gebruikt in grindkoffers.

Lees ook: Grindkoffer aanleggen en berekenen: hoe pakt u dit aan?

5. Kleurvast

Nog een voordeel van grind en split is dat de meeste soorten erg lang hun kleur behouden. Er zijn verschillende soorten split en grind, maar het merendeel behoudt lang de oorspronkelijke kleur. Let bij de aankoop van grind of split op de kleur en op de steensoort.

6. Drukvast

Grind en split zijn drukvaste steensoorten. Dit betekent dat beide materialen geschikt zijn voor plekken waar zware voorwerpen komen te staan. Denk aan auto’s of zware tuintoestellen. Er zijn enkele soorten grind en split die kunnen vergruizen, maar dit is op te lossen met splitplaten. Die zorgen ervoor dat het gewicht op het split of grind in de tuin goed wordt verdeeld.

Grind en split zijn beide kleur- en drukvast!

7. Natuurproduct

De steentjes komen uit de natuur en worden verder niet bewerkt. U gebruikt dus geen milieubelastende materialen. Daarnaast is de natuurlijke uitstraling van uw tuin een extra voordeel!

8. Herbruikbaar

Naast het feit dat split en grind natuurproducten zijn, kunt u beide soorten ook nog eens hergebruiken. Zeker als u van verandering houdt, zijn grind en split de juiste producten. U kunt simpelweg het grind uit de tuin scheppen en het daarna weer op een andere plek in de tuin neerleggen!

Grind of split aanschaffen?

Bij Bustotaal hebben we meerdere soorten grind en split waar u uit kunt kiezen. Wilt u meer hulp bij het kiezen van de juiste steensoort voor in uw tuin? Dan kunnen wij u hier goed bij helpen. Stuur ons een bericht via de mail, Facebook of Twitter!

Ons assortiment grind en split

Gerelateerde artikelen