Laatste kans! Dikke korting op alle Augustiner producten! Bezoek hier voor details.

BTW
  • Topbeoordeling: 8.9+
  • Bepaal je eigen aflevermoment*
  • Veilig en betrouwbaar

Compostbak maken: stappenplan met praktische tips

Een compostbak is een handig hulpmiddel voor het maken van bemesting. Veel mensen maken zelf een compostbak. Dit is niet alleen erg makkelijk, maar ook leuk om te doen. Met uw zelfgemaakte compost kunt u vervolgens de tuin bemesten.

In deze blog gaan we in op de functie van compost en vertellen we u meer over hoe u makkelijk zelf een compostbak kunt maken. Ook geven we enkele tips voor het composteren zelf.

Wat is compost?

Compost is het eindproduct dat ontstaat uit het afbreken van tuin- en keukenafval op natuurlijke wijze. Hierbij kunt u denken aan plantaardige resten als ingezamelde groenten, fruitschillen, grasmaaisel en bladeren. Het resultaat van het composteringsproces is donker bruine bosgrond. Het heeft dan ook veel gelijkenissen met de grond die op natuurlijke wijze, door de combinatie van onder meer bladeren en gevallen takken, ontstaat in het bos.

Compostbak maken

Waarvoor gebruik ik compost?

Compost kunt u gebruiken om de grond van uw tuin te verrijken. Wanneer u compost verspreid over de grond van uw tuin houdt deze beter vocht vast en wordt het bodemleven actiever. Hierdoor kan er meer groeien en werken meststoffen beter en langer.

Door zelf te composteren verkleint u de afvalberg en bespaart u energie. Niet alleen leuk, maar ook goed voor het milieu dus!

Wat is een compostbak?

Een compostbak is een bak met een aantal gaten. In deze gaten kunt u groente-, fruit- en tuinafval (gft) gooien. Micro-organismen zullen het afval vervolgens omvormen tot compost. Compostbakken kunnen gemaakt worden met verschillende materialen, waaronder metselwerk, hout en kunststof.

Stappenplan: een compostbak maken

Een compostbak kunt u op verschillende manieren en met verschillende materialen maken. In dit stappenplan werken we met houten palen en gaas.

Stap 1: meten

Natuurlijk beginnen we met het meten van de oppervlakte voor de compostbak. De gewenste afmetingen van de compostbak uitzetten met linten werkt het makkelijkst. We nemen voor het voorbeeld de maat 1 x 1 vierkante meter, maar naar behoefte kan de compostbak natuurlijk altijd groter of kleiner worden gemaakt.

Stap 2: Boren & palen

In de vier hoeken boren we vervolgens vier palen, waaraan het gaas bevestigd kan worden. Na het slaan van de palen graven we een sleuf van 15 centimeter diep. Hier kan de onderkant van het gaas in bevestigd worden.

Stap 3: Gaas knippen en bevestigen

Nu de ‘fundering’ gereed is kunnen we het gaas voor de compostbak op maat knippen. In het geval van dit voorbeeld dient u 1 x 1,15 per zijde te knippen. Het is aan te raden om een zijde iets minder hoog te maken, zodat u makkelijk iets in de compostbak kunt gooien. Laat de onderste 15 cm in de gegraven sleuf vallen en sla het gaas vast met krammen.

Compostbak maken

Zelf compost maken: zo werkt het

Composteren heeft meerdere voordelen. Zo verkleint het de afvalberg, levert het gratis plantenvoeding op en kan iedereen het doen. Zelfs op een balkon is het mogelijk om zelf te composteren. In de vorige stappen hebben we een compostbak gemaakt, maar hoe kunt u deze gebruiken?

Zoals eerder beschreven bestaat compost uit afgebroken groen-afval (GFT). Het afval wordt door bacteriën, slakken en wormen omgezet in voedzame voeding voor planten. Bij het maken van een eigen composthoop zijn er een aantal zaken waar u op moet letten:

  • De composthoop moet gevarieerd zijn. Zorg daarom voor een goede verhouding van nat en droog, slap en stevig materiaal.
  • Sorteer het afval op de kleuren groen en bruin en leg ze in lagen op de composthoop.
  • Het composteringsproces wordt versneld door voldoende lucht. Bovendien voorkomt het nare geuren. De vuistregel voor het zorgen voor voldoende lucht is om de hoop om de zes weken om te keren.
  • Zorg dat de composthoop minimaal vijf meter van een eventuele sloot of vijver staat. Meststoffen kunnen het water anders makkelijk vervuilen.
  • Niet alles kunt u composteren. Gekookte etensresten, vetten, schillen van niet-biologische aardappelen en citrusvruchten en zieke planten en onkruid zijn voorbeelden van afval dat u niet op de composthoop kunt gooien.

Succes!

Hopelijk kunt met deze tips aan de slag met het maken van een compostbak en compost. Heel veel succes!

Een greep uit onze tuinproducten

Gerelateerde artikelen

Planten bemesten: hoe kun je dit het beste doen?

Planten hebben net zoals mensen energie nodig om te kunnen groeien. Deze energie wordt uit de bodem gehaald. Om uw… Lees verder

Welke mestsoort moet ik gebruiken?

Mest wordt gebruikt om grond vruchtbaarder te maken. Het bestaat uit een combinatie van dierlijke uitwerpselen die al dan niet… Lees verder